رئیس کمیسیون مدیریت صادرات اتاق بازرگانی بیرجند: خراسان جنوبی خدمات دهنده یک سوم صادرات ایران به افغانستان است
رئیس کمیسیون مدیریت صادرات،توسعه صادرات،حمل و نقل،ترانزیت و گمرک اتاق بازرگانی بیرجند گفت: خراسان جنوبی خدمات دهنده بیش از یک سوم صادرات ایران به افغانستان بوده و موقعیتی مناسب برای ورود به بازار این کشور است.
علیرضا خامه زر در جلسه مشترک کمیسیون های تخصصی اتاق بازرگانی بیرجند که با موضوع آشنایی فعالان اقتصادی استان با بازار کشور اسپانیا برگزار شد با اشاره به ظرفیت های خراسان جنوبی بیان کرد: خراسان جنوبی خدمات دهنده بیش از یک سوم صادرات ایران به افغانستان است.
وی ادامه داد: همچنین خراسان جنوبی می تواند در کشاورزی، صنعت و توریسم در حوزه تجارت فرامرزی نقش شایسته ای داشته باشد.
رئیس کمیسیون مدیریت صادرات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند گفت: خراسان جنوبی موقعیتی مناسب برای ورود به افغانستان است.
حسین ملکی، مدیر عامل شرکت توسعه تجارت کران برد در این جلسه تحریم ها را یکی از دلایل اختلال بازار زعفران ایران دانست و افزود: آمادگی داریم زعفرانی با کیفیت بالا در اختیار شرکت پرسیانول بگذاریم مشروط به اینکه این شرکت بازاریابی محصول را به عهده گیرد.
وی با بیان اینکه فرآوری محصول می تواند باعث کاهش هزینه ها شود، اظهار کرد: اسپانیا با استفاده از دستگاهی با لیزر زعفران را سرخ می کند که اگر پای این دستگاه به ایران باز شود، نقش موثری در روند اقتصاد زعفران استان و ایران خواهد بود.
ملکی بیان کرد: خراسان جنوبی دارای کالاهایی بوده که قابلیت واردات به اسپانیا را دارد اما حلقه مفقوده بازار پژوهشی و زبان است.
صادرات ۱۸۶ میلیون دلار از استان
معاون گمرک خراسان جنوبی هم در این جلسه با اشاره به عملکرد چهارماهه نخست سال جاری بیان کرد: مجموع کالاهای صادراتی خروجی از طریق گمرکات استان از نظر ارزشی ۱۸۶ میلیون و ۱۱۳ هزار دلار و از نظر وزنی یک میلیون و ۴۹ تن بوده است.
ظفرنیا ادامه داد: این میزان صادرات نسبت به مدت مشابه سال گذشته از لحاظ ارزش ۹۸ درصد و از لحاظ وزن ۴۳ درصد افزایش داشته است.
وی با اشاره صادرات قطعی از گمرکات بیرجند، ماهیرود و گمرک مستقر در بازارچه مرزی ماهیرود اظهار کرد: از ابتدای سال جاری هزار و ۵۷۳ فقره اظهارنامه صادراتی به ارزش ۳۵ میلیون و ۶۴۸ هزار و ۱۳۸ دلار و به وزن بالغ بر ۴۷۳ هزار و ۴۰۷ تن تنظیم شده است.
معاون گمرک خراسان جنوبی ادامه داد: این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر تعداد اظهارنامه ۲۶ درصد، به لحاظ ارزش ۱۷ درصد و از نظر وزن ۱۵ درصد افزایش را داشته است.
وی اظهار کرد: صیفیجات، سیمان، هیدروکربن حاصل از بازیافت خاکهای مستعمل رنگ بر، کاشی و سرامیک، روغن سوخت تقطیری، گازوئیل، نخود آبگوشتی، هیدروکربن سبک، نمک و تخم مرغ خوراکی عمده اقلام صادرات قطعی گمرک استان بوده است.
ظفرنیا افزود: همچنین عمده این اقلام به کشور افغانستان، عراق، ترکیه، آذربایجان و تایوان صادر شده است.
وی با اشاره به صادرات ماده ۱۱۶ بیان کرد: پنج هزار و ۲۹۸ فقره پروانه به ارزش ۱۵۰ میلیون و ۴۶۴ هزار و ۸۷۹ دلار به وزن بیش از ۵۷۵ هزار تن ارائه شده است.
ظفرنیا ادامه داد: این میزان نسبت به چهارماهه مشابه سال گذشته از نظر تعداد پروانه ۵۳ درصد، از نظر ارزش ۱۳۷ درصد و از نظر وزن ۷۷ درصد افزایش داشته است.
وی بیان کرد: عمده اقلام خروجی موضوع ۱۱۶ شامل شیشه، سیمان، خوراک آماده طیور و ایزوگام بوده است.
ظفرنیا بیان کرد: کل صادرات زعفران کشور در سال گذشته ۲۷۵ تن بوده که ۱۶۶ تن از آن به اسپانیا صادر شده است.
دامون افکاری، مدیرعامل شرکت پرسانیول و مشاور شرکتهای ایرانی و رابط سفارت جمهوری اسلامی ایران در اسپانیا هم در این جلسه بیان کرد: مشاوره به شرکتهای ایرانی در صادرات از جمله رسالتهای شرکت پرسیانول است.
وی با بیان اینکه تاکید ما هم بر کالاهایی که تاکنون به عنوان کالای کلاسیک ایران شناخته نشده، است، گفت: در این سفر کالاهایی جدید در سبد صادراتی قرار دادیم.
رابط سفارت جمهوری اسلامی ایران در اسپانیا ادامه داد: خراسان جنوبی هم دارای کالاهایی با قدرت صادراتی بالا بوده که اسپانیا از دیگر جاها وارد میکند.
افکاری با اشاره به موقعیت جغرافیایی اسپانیا بیان کرد: اسپانیا کشوری دموکراتیک در جنوب غرب اروپا قرار دارد.
وی با بیان اینکه گردشگری اسپانیا را با نفت ایران مقایسه میکنیم، اظهار کرد: اولین درآمد این کشور بر روی گردشگری و بعد کشاورزی است.
سهم ایران در صادرات اسپانیا دو صدم درصد است
افکاری با بیان اینکه این کشور آثار تاریخی و فرهنگی غنی داشته و با اقلیمی بسیار مطلوب در کشورهای شمال اروپا است، افزود: اقتصاد اسپانیا بیشتر بر پایه ارائه خدمات است.
وی با بیان اینکه تولیدات صنعت اسپانیا در سال ۲۰۱۹ بیش از ۴۲۱ میلیارد دلار است، افزود: ۷۰ درصد از این تولیدات در بخشهای مواد غذایی و نوشیدنیها، زغال سنگ، فرآوردههای نفتی تصفیه شده، محصولات شیمیایی و دارویی، تجهیزات حمل و نقل و محصولات فلزی است.
افکاری واردات اسپانیا در سال ۲۰۱۹ را بیش از ۳۷۸ میلیارد دلار دانست و گفت: بیشترین حجم واردات با ۱۳.۷۸ درصد در سوختهای معدنی، روغنها و محصولات تقطیر بوده است.
وی با بیان اینکه سهم ایران در صادرات اسپانیا در سال ۲۰۱۹، دو صدم درصد بوده است، گفت: چین و کشورهای آسیایی ۲۱.۷ درصد از سهم واردات کل اسپانیا را تشکیل میدهند.
رابط سفارت جمهوری اسلامی ایران در اسپانیا با اشاره به واردات اسپانیا از افغانستان در سال ۲۰۱۹ بیان کرد: واردات اسپانیا طی این مدت از کشور افغانستان به ارزش ۱۹۷۸ هزار دلار بوده است.
افکاری با اشاره به حجم صادرات ایران و حجم صادرات و واردات اسپانیا در سال ۲۰۱۹ بیان کرد: ارزش صادرات زعفران ایران حدود ۸۲ میلیون دلار معادل ۱۶۶ تن بوده است.
وی ادامه داد: ارزش صادرات زعفران اسپانیا حدود ۴۷ میلیون دلار معادل ۲۸۷ تن بوده و ارزش واردات آن حدود ۳۲ میلیون دلار معادل ۵۴ تن، که ۴۴ تن آن از ایران بوده است.
افکاری بیان کرد: زعفران برای صادرات حداقل از یک کیلو به بالا به صورت بسته بندی شده یا فلهای با انجام کلیه امور گمرکی و تحویل در گمرک کشور مقصد امکان پذیر است.
بررسی مشکلات صادرات زعفران
مدیرعامل شرکت پرسانیول و مشاور شرکتهای ایرانی و رابط سفارت جمهوری اسلامی ایران در اسپانیا بیان کرد: برگشت ارز حاصل از صادرات، نوسانات شدید قیمت ارز و عدم ثبات قیمت زعفران از جمله چالشهای پیش روی صادرات این محصول است.
وی عدم شناخت از بازار مقصد، عدم تحویل به موقع بار، عدم تطبیق با استانداردها و آزمایشهای بینالمللی و زبان ارتباط را از دیگر چالشهای موجود دانست.
افکاری بیان کرد: بسته بندی در خاک اسپانیا تحت برند ثبت شده بینالمللی، داشتن انبار موجودی جهت کاهش زمان تحویل و داشتن مکانیزم مالی جهت دریافت پول از جمله پیشنهادهای موجود برای صادرات زعفران است.
وی با بیان اینکه حجم گیاهان دارویی در سال ۲۰۱۹ حدود ۹۶ میلیون دلار به ارزش ۲۵ هزار تن بوده است، گفت: گیاهان دارویی خراسان جنوبی باید به دیگر کشورها معرفی شود.
افکاری با اشاره به اهداف شرکت بیان کرد: تلاش میکنیم ایران به ویژه استانهای شرقی با ورود به بازار اسپانیا و همکاری تجاری با این کشور بتواند سهمی از بازار وارداتی آن کشور را به خود اختصاص دهد.
وی ادامه داد: به علت نزدیک بودن مرز شرق ایران به افغانستان و وجود درگاه ارتباطی مناسب چابهار بتوان از این طریق ارتباط را جهت صادرات به اسپانیا تسهیل کرد.
خبری خوش برای شرکتهای دانش بنیان
رابط سفارت جمهوری اسلامی ایران در اسپانیا با اشاره به اهداف سفر خود به خراسان جنوبی بیان کرد: معرفی موقعیتها و مراودات تجاری بین اسپانیا و ایران با اولویت استانهای شرقی به ویژه خراسان جنوبی از جمله اهداف سفر به این استان بوده است.
وی ادامه داد: در قالب برگزاری نشست مشترک با فعالان اقتصادی اتاق بازرگانی بیرجند سعی کردیم نقاط مشترک واردات اسپانیا بررسی کرده و با کالاهای موجود در استانهای شرقی به ویژه خراسان جنوبی تطبیق دهیم.
افکاری بیان کرد: علاوه بر زعفران و کالاهایی که به صورت کلاسیک وارد اسپانیا میشود، به دنبال کالاهای جدیدی هستیم.
وی با بیان اینکه شرکتهای دانش بنیان میتوانند به بازارهای اسپانیا دسترسی پیدا کنند، گفت: کارگزاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در اسپانیا راه اندازی شده است و حمایتهایی مالی از شرکتهای دانش بنیان انجام میشود.
وی اظهار کرد: بررسی مشکلات و راهکارهای صادرات زعفران و گیاهان دارویی از دیگر موارد مطرح شده در این جلسه تا حجم روابط بینالمللی شرکتهای خراسان جنوبی با اسپانیا افزایش یابد.
افکاری ادامه داد: بیرجند به عنوان شرقیترین مرکز استان خراسان جنوبی میتواند کانال و کریدوری برای صادرات و واردات ارتباط اسپانیا و افغانستان باشد.