در اولین جلسه کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بیرجند بیان شد: اولویت نخست کمیسیون انرژی حمایت از پیمانکاران و سرمایه گذاران استانی است
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بیرجند گفت: اولویت اول کمیسیون حمایت از پیمانکاران و سرمایه گذاران داخل استان است.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند، سرحدی در اولین جلسه کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بیرجند،اظهار کرد: کمیسیون انرژی برای اولین بار در اتاق بازرگانی بیرجند بر مبنای برنامه توسعه کشور و با توجه به سند آمایش استان شکل گرفته است.
وی با بیان اینکه کمیسیون انرژی به لحاظ اطلاعات و ارتباطاتی که می توان در این بخش برقرار کرد وضعیت مطلوبی دارد، افزود: متاسفانه در بخش سرمایه گذاری و تأمین اعتبار همراهی جدی از سوی بانکها نداریم که امیدواریم با برگزاری جلسات کمیسیون امور بانکی و تأمین مالی مشکلات کاهش یابد.
سرحدی با اشاره به اینکه راه اندازی چهار کمیته ذیل کمیسیون انرژی پیش بینی شده است، گفت: مبنای کار کمیسیون انرژی توسعه و ترویج است و مدیران همکاری لازم را در تمامی سطوح با این کمیسیون داشته باشند.
وی با بیان اینکه میزان سرمایه مورد نیاز ذیل هر کمیسیون به صورت سالانه باید پیش بینی و مشخص و از سرمایه گذاران حمایت شودعنوان کرد: اولویت اول کمیسیون حمایت از پیمانکاران و سرمایه گذاران داخل استان است.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بیرجند ادامه داد: حضور افرادی که بتوانند در جهت ترویج انرژی های تجدیدپذیر کمک کنند را باید به صورت پررنگتر در جلسات کمیسیون دنبال کنیم.
علی کرمانی،مدیرعامل ثمین آذران سپنتا در این جلسه اظهار کرد: با وجود بهره مندی ایران از پتانسیل بسیار بالای توسعه انرژی های تجدیدپذیر، هم اکنون تنها یک درصد از برق ایران با استفاده از انرژی تجدیدپذیر تامین می شود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر تمامی ظرفیت تولید برق در کشور ۷۵ هزار مگاوات است که حدود پنج هزار مگاوات با چالش مواجه شده، افزود: در روزهای سخت سال نیروگاه سیکل ترکیبی به دلیل گرمای زیاد نمی تواند انرژی تولید کند و این مهم باعث می شود ظرفیت پیک مصرف نیزافزایش یابد.
کرمانی با اشاره به اینکه به دلیل وجود نفت و گاز زیاد در کشور توجه چندانی به ظرفیت تجدید پذیر نمی شود، گفت: در دنیا کشور آلمان با ۳۰ درصد ظرفیت تجدیدپذیر بالاترین رتبه بهره مندی از پتانسیل انرژی تجدیدپذیر را دارد.
وی با بیان اینکه دولت به دلیل صرف هزینه بالا به ظرفیت انرژی تجدیدپذیر ورود نمی کند و تمام توان آن بر دوش بخش خصوصی گذاشته شده است، عنوان کرد: دولت صرفا حمایت خود را در قراردادهای خرید تضمینی ۲۰ ساله گذاشته و حمایت مالی از پروژه ها ندارد.
وی با اشاره به اینکه اگر بخواهیم نیروگاه ها توسعه پیدا کند باید ۸۰ تا ۹۰ درصد ظرفیت طرح، به متقاضی تسهیلات با نرخ پایین ارائه شود، افزود: در استان خراسان جنوبی مجموع ظرفیت تولید انرژی تجدیدپذیر زیر ۲۰ مگاوات است.
کرمانی با بیان اینکه اگر انرژی های تجدید پذیر نباشد طی چند سال آینده صنایع رو به خاموشی خواهد رفت، گفت: صنایع خرد زیر تصویب نامه ها له می شوند چراکه با تمام مشکلات تامین مالی و نقدینگی باید حدود سه تا چهار میلیارد تومان سربار هزینه ای برای نیروگاه ها بدهند.
وی با اشاره به اینکه باید مشوق مالیاتی برای این صنایع در نظر گرفته شود، عنوان کرد: متاسفانه تا کنون تا توانسته ایم سنگ جلوی پای سرمایه گذار گذاشته ایم و هیچ مشوق درستی پیش بینی نشده است.
گرامیان، مجری کاهش تلفات شرکت توزیع برق خراسان جنوبی با اشاره به اینکه از سال ۸۶ در کشور در خصوص پرت انرژی حوزه برق تدابیر بسیار خوبی صورت گرفته است، اظهار کرد: یکسری تلفات ذاتی وجود دارد که هیچ چاره ای برای آن نیست اما در حوزه تلفات مدیریتی پرت انرژی از ۲۶ درصد در سال ۸۶ به ۹.۲ درصد رسیده است.
وی ادامه داد: تلفات انرژی در حوزه برق استان خراسان جنوبی تنها ۷ درصد است.
گرامیان با بیان اینکه مشکلات قانونی را صنایع و کسانی که مصرف کننده هستند بهتر می توانند بیان کنند، افزود: بهتر است هدف گذاری استراتژیک از دل جلسات کمیسیون بیرون بکشیم و بر مبنای آن قدم برداریم.
محمد احمدزاده نیز در این جلسه اظهار کرد: از منظر کارآفرینی متاسفانه نگاه حکیمانه ای به منطقه نشده است.
وی با بیان اینکه ویژگی کویر خورشید است اما متاسفانه هنوز نتوانستیم برخی مدیران را در این خصوص توجیه کنیم، افزود: شرایط کارآفرینی انرژی خورشیدی در منطقه خراسان جنوبی شرایط خوبی است اما متاسفانه خط اعتباری درستی برای آن پیش بینی نشده است.
محمدرضا ملک، مدیر دفتر نظارت بر خدمات مشترکین شرکت توزیع برق خراسان جنوبی در این جلسه اظهار کرد: بر اساس دستورالعمل شهریور ماه ۱۴۰۱ در هیئت وزیران، کلیه صنایع بالای یک مگاوات باید از سال اول تا پنجم حداقل مصرف انرژی خود از یک تا پنج درصد از طریق بورس تامین کنند.
وی ادامه داد: علی رغم اینکه با تمام ۴۱ واحد صنایع بالای یک مگاوات در استان در این خصوص مکاتبه شده است اما تا کنون تنها دو تا سه مشترک مراجعه کرده اند.
ابراهیم هاشم زهی، مدیرعامل شرکت انرژی آفرین پیشرو کویر در این جلسه اظهار کرد: شرکت انرژی آفرین پیشرو کویر فعالیت خود را از سال ۹۸ با هدف بهینه سازی سازه های خورشیدی آغاز کرده است.
وی با بیان اینکه بالا رفتن قیمت پنل های اینورتر خورشیدی باعث شد دوره بازگشت سرمایه نیروگاه های خورشیدی طولانی و سرمایه گذاری سخت شود، افزود: شرکت انرژی آفرین پیشرو کویر در این راستا پنج سازه ترکر خورشیدی تولید کرد که دو سازه به تولید انبوه نیز رسیده است.
هاشم زهی بیان کرد: با افزایش ساخت هزینه بین ۲۰ تا ۲۳ درصدی در دیتاهای برق خراسان جنوبی به ثبت افزایش راندمان ۴۰ درصدی رسیده ایم.
وی با اشاره به اینکه از پتانسیل های شرکت های داخل استان باید در دیگر استان استفاده شود، گفت: شرکت انرژی آفرین پیشروکویر در حال حاضر ۱۲ نفر اشتغال زایی داشته که اگر افزایش تولید سازه ما از ۲۰۰ کیلو وات به ۷۰۰ کیلو وات در ماه برسد این عدد به ۵۰ نفر نیز افزایش خواهد یافت.
حمیدرضا نجفی عضو هیئت علمی دانشگاه بیرجند نیز در این جلسه اظهار کرد: آنچه از سیاست های دولت بر می آید این است که سعی دارد بار خود را بر دوش بخش خصوصی بیندازد.
وی با بیان اینکه مدیران از گذشته تا کنون دید بسته ای نسبت به صنایع تبدیلی دارند، افزود: استان خراسان جنوبی از نظر نیروگاه های متمرکز ظرفیت بسیار خوبی دارد لذا باید از سرمایه گذاران در این حوزه حمایت شود.
نجفی با اشاره به اینکه برای خلاص شدن از افزایش هزینه ها به سمت نیروگاه های تجدیدپذیرحرکت کنیم، گفت: در کمیسیون انرژی باید به بحث ممیزی انرژی در شرکت ها بها داده شود.
مهدی ملائی معاون امور صنایع سازمان صمت خراسان جنوبی در این جلسه اظهار کرد: کمیسیون انرژی می تواند در حوزه انرژی استان نقش مهمی ایفا کند.
وی بیان کرد: در شرکت های خدمات فنی و مهندسی حوزه برق بیشترین تمرکز روی شرکت هایی بوده که شبکه ایجاد می کردند و در حوزه های بهینه سازی به شدت کمبود داشتیم که امیدواریم با راه اندازی این کمیسیون بتوانیم به یک همسویی مناسبی در استان برسیم.
ملائی با بیان اینکه کمیسیون انرژی باید در هر سه حوزه مصرف، تولید و خدمات فنی و مهندسی وارد و برنامه مدونی داشته باشد، افزود: پیگیری ها در حوزه تامین مالی تا کنون از محل تسهیلات و اعتبارات تبصره ۱۸ دنبال شده که باید بر مبنای واقعیت های موجود اقتصاد کشور از راه های دیگر نیز ورود کنیم.
وی ادامه داد: در راستای کاهش هزینه های انتقال و ایجاد زیرساخت ها توسط بخش خصوصی، کمیسیون انرژی باید نقاطی در استان جای نمایی کند تا نیروگاه ها آنجا مستقر و بهینه سازی شوند.
خامه زر، رئیس اتاق بازرگانی بیرجند با اشاره به اینکه یکسری از نهادهای بین المللی فارغ از نگاه های سیاسی به برنامه های تجدید پذیر توجه دارند، اظهار کرد: اگر بتوانیم ارتباط کوچکی با این نهادها داشته باشیم قطعا به موفقیت خوبی خواهیم رسید.
وی با تاکید بر اینکه صنایع نباید هیچگاه تعطیل شوند، افزود: متاسفانه در کشور ایران به دلایل روانی، دولت نمی تواند بدنه جامعه را تحت فشار قرار دهد و با انتخاب کوتاه ترین راه صنایع را به تعطیلی می کشانند.
شجاعی، مدیرعامل شرکت تامین برق طلوع نیز در این جلسه اظهار کرد: متاسفانه تا کنون هیچ تجمیع مطالباتی در حوزه نیروگاه های خورشیدی و انرژی های تجدیدپذیر به مسئولین بالادست از سوی استان خراسان جنوبی نداشته ایم.
وی با بیان اینکه کسانی که نیروگاه های یک و دو مگاواتی می خواهند بسازند برای مملکت خدمت می کنند، افزود: قراردادهای خرید تضمینی برابر قانون به عنوان وثیقه تسهیلات باید قبول می شدند که متأسفانه ساتبا و بانک ها آنگونه که باید ازآن حمایت نکردند.
شجاعی با اشاره به اینکه ساختن نیروگاه برای صنایع بسیارمشکل است، گفت: باید در بحث بورس کار کنیم چراکه در این حوزه زودتر و راحتتر به نتیجه خواهیم رسید.
وی ادامه داد: کمیسیون انرژی باید در سه کمیته شامل سازنده های نیروگاهی خورشیدی، دارندگان نیروگاه ها و کسانی که قصد سرمایه گذاری در این زمینه دارند را تشکیل دهد.
گفتنی است در پایان جلسه با رای گیری از اعضای این کمیسیون آقای علی کرمانی به عنوان نائب رئیس اول و آقای حمیدرضا نجفی به عنوان نائب رئیس دوم کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی انتخاب شدند.