در نشست طرح بورسیه صنعتی در دانشگاه بیرجند مطرح شد؛ توجه به ظرفیت بنگاههای اقتصادی در طرح بورسیه صنعتی
نشست طرح بورسیه صنعتی با حضور معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان جنوبی،رئیس اتاق بازرگانی، مدیران کل استان و جمعی از صاحبان و تأثیرگذاران واحدهای صنعتی، معدنی و کشاورزی استان روز یکشنبه ۴ تیرماه ۱۴۰۲ در دانشگاه بیرجند برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی بیرجند در نشست بحث و بررسی طرح بورسیه صنعتی، دکتر احمد لامعیگیو، رئیس دانشگاه بیرجند، با اشاره به گامهای مؤثر دانشگاه بیرجند در عرصه مهارت آموزی دانشجویان، گفت: دانشگاهها باید مهارت آموز و کارآفرین باشند. رئیس دانشگاه بیرجند، افزود: به منظور مهارت آموزی دانشجویان، اولین مرکز مهارت آموزی کشور با همکاری اداره کل فنی و حرفهای و تعاون، کار و رفاه اجتماعی در دانشگاه بیرجند افتتاح شد.
همچنین دکتر اشرفی، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان جنوبی با تأکید بر اینکه در طرح بورسیه صنعتی به ظرفیت بنگاههای اقتصادی استان توجه شود، گفت: یکی از وظایف کارگروه اصلی طرح، این است که در تدوین قرارداد دانشجو با واحد های صنعتی، بنگاه های اقتصادی موجود را بررسی نماید. وی تصریح کرد: واحد هایی در این طرح مشارکت خواهند داشت که پایداری و ماندگاری لازم را در حوزه صنعتی داشته باشند.
معاون استاندار به تشریح شرایط موجود واحدهای صنعتی فعال استان پرداخت و تأکید کرد: توان و ظرفیت بنگاههای اقتصادی با قوام و پایداری طرح بورسیه صنعتی، ارتباطی تنگاتنگ دارد.
علیرضا خامه زر رئیس اتاق بازرگانی بیرجند نیز در این جلسه با بیان اینکه متاسفانه طی دهه های گذشته مدیریت منابع انسانی در کشور نداشته ایم، اظهار کرد: علی رغم اینکه طرح بورسیه صنعتی طرح بسیار خوبی است اما نیاز به کار کارشناسی بیشتری دارد.
وی با اشاره به اینکه حوزه های تامین اجتماعی و مالیات از معضلات جذب نیرو است که موضوعات باید پیگیری و بررسی شود، افزود: متاسفانه برخی رشته ها متناسب با پتانسیل استان نیست و در حوزه کشاورزی جای برخی از رشتهها خالی است که باید در این زمینه نیز چاره اندیشی شود.
رئیس اتاق بازرگانی بیرجند با بیان اینکه حتما از فعالان بخش خصوصی درخواست خواهد شد که نیاز نیروی انسانی خود را در قالب این طرح جذب کنند، گفت: بر اساس سند آمایش استان باید پتانسیل ها اولویت بندی و طی سال های آینده جذب نیرو اتفاق افتد.
وی ادامه داد: در قراردادی که بین دانشجو و واحدصنعتی بسته میشود یک نفر از اتاق بازرگانی یا بنیاد نخبگان باید به عنوان داور و رابط ارائه خدمت کند.
در ادامه دکتر جعفری، مدیرکل جهاد کشاورزی استان، گفت: هر مزرعه میتواند یک مجموعه اقتصادی باشد. وی به نگاه نخبگانی و افزایش بهرهوری اشاره کرد و ادامه داد: دانشجویان باید دانش محور باشند و از دانش خود پول در بیاورند و علاوه بر آموزشهای تئوری نیازمند آموزشهای عملی میباشند.
همچنین دکتر ذاکریان، مدیرکل اقتصاد و دارایی استان نیز با اشاره به اینکه دانشگاه باید مبدأ تحول باشد و تنها راه، حل مشکلات کشور اتخاذ رویکردهای عقلانی ، منطقی و علمی است، افزود: تعداد نیروی انسانی زیادی داریم اما عموماً سازمان با تعداد محدودی اداره میشود و ما باید از مهاجرت دانشجویان پیشگیری کنیم و حتی برای جذب از استانهای دیگر نیز تلاش نماییم .
همچنین در این نشست، دکتر سیدجواد حسینیواشان، معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه به این جمله از مقام معظم رهبری اشاره کرد که” دانشگاهها باید به سمتی بروند که دانشجویی را که جذب میکنند، آینده شغلی او مشخص باشد” اشاره کرد و بیان داشت: به منظور افزایش ارتباط بین جامعه، دانشگاه و صنعت تلاش بر آن است، دانشجویان علاوه بر تحصیل علم در قالب بورسیه صنعتی یا بورسیه اجتماعی و کشاورزی نیز بکارگیری شوند تا این مهم باعث افزایش روحیه امید و خودباوری، افزایش کارآمدی در صنعت و کاهش تعداد فارغ التحصیلان بیکار شود.
وی در ادامه مروری بر طرح بورسیه صنعتی داشت و به اهداف این طرح من جمله: شناسایی و هدایت، توانمندسازی، جذب و نگهداشت سرمایه انسانی مستعد برتر و نخبه در واحدهای اقتصادی کشور و آموزش مهارتهای لازم و مرتبط با نیازهای واحدهای اقتصادی به استعدادهای برتر، ارتقای توانمندیهای عملی فنی استعدادهای برتر از طریق ارتباط مستمر آنان با واحدهای اقتصادی، استفاده از ظرفیتهای اجتماعی نخبگانی برای ارتقای فعالیتهای اقتصادی به وسیله راه اندازی واحدهای تحقیق و توسعه در واحدهای اقتصادی، کاهش هزینههای واحدهای اقتصادی مربوط به عدم یافتن نیروی کار مناسب و متخصص در شهرستانها و تلاش برای جلوگیری از مهاجرت نخبگان و بسترسازی اشتغال دانشجویان به منظور کاهش نرخ بیکاری استان اشاره کرد.
دکتر حسینی همچنین با تأکید بر شرایط این طرح نخبگی، افزود: دارندگان نشانهای طلا، نقره و برنز کشوری در المپیادهای دانش آموزی با معرفی باشگاه دانش پژوهان جوان و تأیید بنیاد ملی نخبگان، دارندگان رتبه های ۱ تا ۲ هزار آزمونهای سراسری ورود به مقطع پایه دانشگاه، دارندگان رتبههای ۱۰ درصد برتر استان در آزمون های سراسری ورود به مقطع پایه دانشگاه صرفاً در استانهای کمتر برخوردار،برگزیدگان رویداد نخبگانی مورد تایید بنیاد ملی نخبگان، دانشجویان حائز ۹۰ درصد حد نصاب برگزیدگی در طرح توسعه فعالیتهای علمی و فرهنگی و اخذ معدل بالا در طول تحصیل، دارا بودن رتبه کنکور مطابق با نظر واحد اقتصادی از شرایط طرح نخبگان است.
ایشان در ادامه افزود: علاوه بر بورس نخبگی بورس صنعتی نیز در دانشگاه بیرجند پیگیری میشود که مشمولان این طرح نیز باید دارای شرایطی از جمله داشتن معدل مناسب مورد تایید واحد صنعتی، دارا بودن شرایط عمومی مورد تایید واحد صنعتی و کلیه پذیرفته شدگان رشته های دایر در دانشگاه بیرجند، است.
دکتر شریعتی، مدیر پژوهشی دانشگاه نیز پتانسیلهای دانشگاه بیرجند از جمله وسایل و تجهیزات موجود در آزمایشگاهها که گاهاً نمونه مشابه ندارند و آزمایشگاه همکار با سازمان غذا و دارو را برشمرد و اضافه کرد: انعقاد تفاهمنامه با دانشگاه فردوسی برای خدمات بیشتر به صنایع، تفاهم نامه با شرکت دان و علوفه خوشینه بخش دیگری از این اقدامات است.
مهندس شجاعی نماینده هلدینگ انرژی طلوع در این نشست گقت: در بحث نخبگی، دانشجویانی که بتوانند در استان شامل این طرح باشند، کم است و جامعه هدف صنعت محدود تر خواهد شد .
همچنین ما باید ببینیم جذابیت های این طرح، برای دانشجویان چیست و این جذابیت ها را برای آنان فراهم کنید، علاوه بر آن دادن تعهد با ضامن از جذابیت این طرح ،برای دانشجو می کاهد و نیازمند بازنگری است .
بیکی،رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند نیز به تعدادی از مسائل موجود در این حوزه از جمله کوچ نیروها به محض فارغ التحصیل شدن، استفاده غیر بومی ها از منابع استان، جلوگیری از خروج دانشجویان با ایجاد انگیزه در آنان و… اشاره نمودند
در این نشست، فروزانفر، مدیرعامل شرکت کاکل زری نیز بیان داشت: ما از این طرح علم و عمل استقبال میکنیم و در راستای مهارت افزایی و ایجاد انگیزه برای دانشجو، گامهایی بر خواهیم داشت. همچنین مسئول شرکت زمین کاوان معدن طلای گودکان گفت: در حال حاضر چهار نفر بورس تحصیلی، در این شرکت حضور دارند ولی باید اقدامی صورت گیرد تا ماندگاری آنان در شرکت بیشتر شود، همچنین باید رویکردی داشته باشیم که معدن کار و صنعت کار حمایتی از سوی دانشگاه داشته باشند و معرفی دانشجو از سوی دانشگاه صورت بگیرد و زمینههای حضور دانشجویان پس از تحصیل در استان فراهم شود.
محمد زاده نماینده معدن مس قلعه زری نیز به اضافه شدن برخی رشته ها از جمله ایمنی و بهداشت ومحیط زیست و مبحث ماندگاری و تعهد دانشجو اشاره کرد.