سفیر ایران در اسپانیا: مزاحمت های دولتی برای طلای سرخ/دلالان نفس بازار را گرفته اند
سفیر ایران در اسپانیا مزاحمت های دولتی را از مشکلات پیش روی طلای سرخ دانست و گفت: فراکسیون زعفران تشکیل شده اما تاکنون در راستای رفع مشکلات این محصول به نتیجه مطلوب نرسیده است.
حسن قشقاوی در وبینار آموزشی بررسی همکاریهای اقتصادی و تجاری ایران و اسپانیا با تاکید بر استانهای شرقی که از سوی اتاق بازرگانی بیرجند برگزار شد، با اشاره به ظرفیتهای خراسان جنوبی بیان کرد: خراسان جنوبی سرزمین طلای چهارگانه بوده که بر خلاف طلای فلز، مظلوم است.
وی با بیان اینکه بیش از ۹۵ درصد تولید زعفران ایران مربوط به خراسان است، گفت: عناب، زرشک و انار از دیگر محصولات تولیدی این استان بوده که سهم زیادی در تولیدات کشور دارد.
سفیر ایران در اسپانیا بیان کرد: میطلبد نگاهمان به محصولاتی مانند زعفران، زرشک و عناب خراسان جنوبی علاوه بر گیاهی خوراکی به عنوان داروی گیاهی باشد.
وی خواستار ایجاد ارزش افزوده برای این محصولات شد و اظهار کرد: عناب باید در قالب دمنوش مطرح شود چراکه این امر در اسپانیا از ارزش بالایی برخوردار است.
قشقاوی با بیان اینکه با بیان اینکه دمنوش این محصولات باعث ایجاد ارزش افزوده میشود، افزود: خراسان جنوبی استانی دانش بنیان بوده که از قدمت فرهنگی بالایی برخوردار است.
وی با اشاره به مشکلات پیش روی زعفران بیان کرد: وجود دلالان در بازار خرید و فروش این محصولات نفس طلای سرخ را تنگ کرده است.
قشقاوی مزاحمتهای دولتی را از دیگر مشکلات پیش روی این طلای سرخ عنوان کرد و گفت: اگرچه فراکسیون زعفران تشکیل شده اما تاکنون در راستای رفع مشکلات این محصول به نتیجه مطلوبی نرسیده است.
لزوم ایجاد صنایع فراوری و بسته بندی زعفران در استان
سفیر ایران در اسپانیا با بیان اینکه محصول زرشک طرفداران زیادی در کشورهای عربی دارد، افزود: باید در راستای نحوه صادرات این محصول ارزشمند راهکارهایی اندیشیده شود.
وی اظهار کرد: انار تنها یک میوه خوراکی نبوده بلکه محصولات زیادی از فرآوری این محصول به دست میآید که میطلبد مورد توجه قرار گیرد.
قشقاوی با اشاره به موقعیت جغرافیایی خراسان جنوبی بیان کرد: وجود مرز مشترک با افغانستان و گمرک رسمی ماهیرود موقعیتهای خاصی به این دیار بخشیده است.
وی با بیان اینکه اتصال خراسان جنوبی به شبکه ریلی موجب رونق صادرات میشود، افزود: آب و هوای خراسان جنوبی هم شرایط خوبی برای محصولات گلخانهای فراهم کرده است.
قشقاوی با بیان اینکه خراسان جنوبی استانی با پایینترین درجه بیکاری و بالاترین درجه اشتغال است، گفت: اگرچه کارخانههای تولیدی زیادی در این استان فعالیت میکند اما نیاز است کارخانه فراوری زعفران و بسته بندی این محصول و دیگر محصولات کشاورزی در نقاط مختلف استان ایجاد شود.
وی با اشاره به وجود ۲۱ شهرک و ناحیه صنعتی در خراسان جنوبی بیان کرد: وجود مواد معدنی غنی، ساختار استراژیک خاص، سنگهای تزئینی و با ارزش ارزش ویژه ای به استان داده است.
قشقاوی با بیان اینکه ۶۰۰ معدن در دل خراسان جنوبی وجود دارد، اظهار کرد: مواد معدنی استان به چین، عراق، برخی کشورهای اروپایی و کشورهای خلیج فارس صادر میشود.
ظرفیت خراسان جنوبی برای صادرات انرژی
سفیر ایران در اسپانیا با اشاره به ظرفیتهای گردشگری و خدادادی خراسان جنوبی بیان کرد: با توجه به وجود انرژیهای خورشیدی و بادی، این استان باید در راستای صادرات برق به افغانستان تلاش کند.
وی با تاکید بر اینکه خراسان جنوبی باید تأمین کننده برق کل ایران باشد، اظهار کرد: وجود بیش از ۳۰۰ روز آفتابی در این استان ظرفیت فوق العاده ای در راستای استفاده از پنلهای خورشیدی دارد.
قشقاوی با بیان اینکه خراسان جنوبی دارای مردمانی سخت کوش، مقاوم، باهوش و دلیر است، اظهار کرد: مردم این استان در همه صحنههای نظام خوش درخشیده اند.
محمد رضا مجیدی،رئیس کمیسیون گردشگری و کسب و کارهای وابسته اتاق بازرگانی بیرجند در این وبینار آموزشی با بیان اینکه داشتن دیپلماسی تجاری و اقتصادی موفق نیازمند تبادلات بینالمللی است، گفت: در فضای کرونایی فرصتی مناسب در راستای آماده شدن برای حضور در صحنههای بینالمللی و منطقهای بعد از دوران پسا کرونا است.
وی اظهار کرد: امید است بتوانیم در اولین فرصت شهرداری بیرجند و آلمریا را خواهر خوانده کنیم تا ظرفیتهای بین دو استان به خوبی بهره مند شویم.
مجیدی با اشاره به ظرفیتهای دانشگاهی بیرجند بیان کرد: این زیرساختها به یک دیپلماسی علم و فناوری اقتصادی و تجاری منطقه گرا کمک میکند.
وی بیان کرد: آمادگی داریم به صورت اختصاصی قراردادی بین اتاق بازرگانی بیرجند و بارسلون منعقد شود.
رابط سفارت جمهوری اسلامی ایران در اسپانیا هم در این وبینار با اشاره به واردات اسپانیا از افغانستان در سال ۲۰۱۹ بیان کرد: واردات اسپانیا طی این مدت از کشور افغانستان به ارزش ۱۹۷۸ هزار دلار بوده است.
دامون افکاری با اشاره به حجم صادرات ایران و حجم صادرات و واردات اسپانیا در سال ۲۰۱۹ بیان کرد: ارزش صادرات زعفران ایران حدود ۸۲ میلیون دلار معادل ۱۶۶ تن بوده است.
وی ادامه داد: ارزش صادرات زعفران اسپانیا حدود ۴۷ میلیون دلار معادل ۲۸۷ تن بوده و ارزش واردات آن حدود ۳۲ میلیون دلار معادل ۵۴ تن، که ۴۴ تن آن از ایران بوده است
افکاری با بیان اینکه سهم ایران در صادرات اسپانیا در سال ۲۰۱۹، دو صدم درصد بوده است، گفت: چین و کشورهای آسیایی ۲۱.۷ درصد از سهم واردات کل اسپانیا را تشکیل میدهند.
وی با بیان اینکه حجم گیاهان دارویی در سال ۲۰۱۹ حدود ۹۶ میلیون دلار به ارزش ۲۵ هزار تن بوده است، گفت: گیاهان دارویی خراسان جنوبی باید به دیگر کشورها معرفی شود.
روح الله ایزد خواه عضو کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی در این وبینار آموزشی بیان کرد: کشور نیاز مبرمی به عرصه دیپلماسی اقتصادی دارد چراکه متاسفانه تجارت ما سنتی بوده و از ابزارهای حکمرانی کمتر استفاده شده است.
وی با گلایه از تعاملات ایران با چند کشور خاص بیان کرد: در حال حاضر از بسیاری از کشورها که ویژگی های نزدیکی به ایران دارند، در تعاملات مورد غفلت واقع شده اند.
ایزدخواه با بیان اینکه در مجلس ایجاد تحرکی در حوزه دیپلماسی تجاری مطرح شده است، افزود: با پیگیری های انجام شده، کارگروهی در خصوص دیپلماسی اقتصادی در مجلس تشکیل شده است.
وی خواستار تجارت منطقه با منطقه در حوزه بین الملل شد و بیان کرد: همچنین می طلبد صنایع کوچک و متوسط و خوشه های صنعتی مورد توجه قرار گیرد.
ایزدخواه با بیان اینکه اسپانیا کشوری زبانزد در حوزه خوشه های صنعتی است، اظهار کرد: ۹۵ درصد بنگاه های ایران کوچک و متوسط بوده که این امر ظرفیت مناسبی برای خوشه سازی است.
عضو کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی بیان کرد: در خراسان جنوبی می توانیم شش خوشه صنعتی شامل محصولات کشاورزی، سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی، گیاهان دارویی، صنایع دستی، گردشگری و بوم گردی و معادن شناسایی و معرفی کنیم.
وی با اشاره فعالیت های تعاونی های کشاورزی در اسپانیا و ایران بیان کرد: ایران دارای بیش از سه هزار تعاونی کشاورزی بوده اما اغلب آنها راکد هستند.
ایزدخواه بیان کرد: نیازمند الگوی موفق صنعتی و تجاری در راستای فعال سازی شرکت های تعاونی هستیم که در این زمینه می توان از تجربه های اسپانیا کمک گرفت.
وی بیان کرد: امروز باید به سمت ایجاد پارلمان های اقتصادی و تجاری، خوشه های تجاری و ایجاد تشکل ها و شرکت های مشترک تجاری بین دو کشور برویم.
ایزدخواه اظهار کرد: امروز کرونا در ایران و دیگر کشورهای اروپایی شرایط خاصی ایجاد کرده اما باید از دل این محدودیت ها، فرصت های جدید را شکل دهیم.