بررسی راههای سرمایهگذاری احداث نیروگاه انرژیهای تجدیدپذیر بر مبنای سند آمایش
کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بیرجند با همکاری سازمان برنامه و بودجه ، مجری طرح آمایش در استان و متخصصین دانشگاهی ، سند آمایش استان را مورد بررسی قرار داد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند، سرحدی رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بیرجند با اشاره به مشکلات موجود در سند آمایش سرزمینی، اظهار کرد: خراسان جنوبی در چهار حوزه انرژی، کشاورزی، معدن و مرز ظرفیت های بالایی دارد. وی با بیان اینکه سند آمایش مبنای تخصیص اعتبارات استانی است، افزود: متاسفانه حوزه انرژی به ویژه انرژیهای تجدید پذیر استان در این سند ضعیف بیان شده است. رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بیرجند با اشاره به اینکه بر اساس برنامه پنجم توسعه باید ۵۰۰۰ مگاوات انرژی وارد شبکه میشد که تنها حدود ۹۸۰ مگاوات تحویل داده شد، گفت: در برنامه ششم و هفتم توسعه نیز کشور بیش از ۱۰۰۰۰ مگاوات کسری تولید دارد. وی با بیان اینکه تامین هر یک مگاوات انرژی تجدیدپذیر حدود ۳۵ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد، عنوان کرد: متاسفانه امروزه بروکراسیهای اداری سرمایهگذاری در این حوزه را با چالش مواجه کرده است.
سرحدی با اشاره به اینکه ظرفیت های بسیار زیادی در استان نوپا خراسان جنوبی وجود دارد که اگر از ابتدا بر مبنای کار علمی و کارشناسی شده از آن ها استفاده می شد در سطح کشور به عنوان استان سرآمد معرفی می شد، اظهار داشت: اعتبارات حوزه انرژی باید بر مبنای سند توزیع شود. وی بیان کرد: با توجه به اینکه تدوین سند آمایش هفت سال به طول انجامیده اطلاعات آن باید مورد بازنگری قرار گیرد و به روز رسانی شود. رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بیرجند با تاکید بر اینکه مدیران نباید سلیقه ای عمل کنند، افزود: بر اساس دستور صریح دولت مشکل واگذاری زمین برای احداث نیروگاه برطرف شده اما متاسفانه هنوز در خراسان جنوبی سخت گیری هایی در این زمینه وجود دارد. وی با اشاره به اینکه سازمان برنامه و بودجه سازمان بالادستی است و بر مبنای قانون بر توزیع اعتبارات و عملکرد سازمان ها نظارت دارد . گفت: به جهت سرمایهگذاری در حوزه انرژیهای تجدید پذیر و دریافت خط اعتباری برای این حوزه بر مبنای سند آمایش باید از مسیر سازمان برنامه و بودجه به صورت یکنواخت عمل شود.
خطیب مجری طرح آمایش دراستان نیز در این جلسه اظهار کرد: با توجه به اینکه سند آمایش استان خراسان جنوبی حاصل بررسیهای یک تیم ۴۰ نفره متخصص و دانشگاهی بوده است، و حدود ۸۸۰۰ صفحه مطلب در این خصوص تولید محتوا شده است که به عنوان طرح برتر در کشور شناخته شده است. وی با بیان اینکه حوزه انرژی یکی از محورهای اصلی و مهم سند آمایش خراسان جنوبی است، افزود: اقتصاد دانش بنیان، حفظ منابع طبیعی، استفاده بهینه از فناوری اطلاعات و ارتباطات در تعامل سازنده با کشور افغانستان و استان های همجوار در سند آمایش دیده شده است، همچنین این سند در چهارچوب مقررات کشوری و تابع اسناد بالادستی است. خطیب عنوان کرد: موضوعات سرمایه گذاری باید به گونه ای ارائه شود که کمترین ریسک و بیشترین بازدهی را داشته باشد. تا کنون نیز سرمایه داران استان به دلیل انتظار زود بازده داشتن ، ریسک سرمایه گذاری در استان را نپذیرفته اند. وی با اشاره به اینکه باید به سند تخصصی آمایش سرزمینی استان اعتماد شود، بیان کرد: صنایع تولید انرژی خورشیدی ، بادی و زمین گرمایی اولویت بیشتری در استان خراسان جنوبی دارد. صنایع انرژی زمین گرمایی شرایط بسیار مناسبی در خراسان جنوبی دارد و باید مد نظر جهت معرفی به سرمایه گذاران قرار گیرد.
خطیب با اشاره به اینکه استفاده بیشتر از نیروهای بومی در مدیریت های استان و جهت گیری توسعه اقتصادی از دیگر مسائل مهم در سند آمایش سرزمینی است. بیان داشت : اینکه توزیع جمعیت، اقلیم، فقر زیرساخت ها، وجود مرز با ویژگی های خاص، فقدان بنگاه های تخصصی توانمند و دور بودن از مرکز از جمله محدودیت های توسعه خراسان جنوبی است، وی گفت: خراسان جنوبی می تواند در مراودات خود با کشور افغانستان رقابت پذیری را در دستور کار قرار دهد.
خطیب با اشاره به اینکه سند آمایش استان کاملا تخصصی و دقیق تدوین شده اما متاسفانه عزمی برای اجرا وجود ندارد، افزود: استانداری و سازمان مدیریت و برنامه ریزی ، مدیریت اجرا سند آمایش را بر عهده دارند و تا وقتی باورپذیری دانش توسط مسئولین استانی وجود نداشته باشد به پیشرفت مطلوب نخواهیم رسید. وی همچنین متذکر شد که با توجه به گذشت زمان سند آمایش نیازمند به بروزرسانی اطلاعات دارد.
فلاح رئیس گروه آمایش سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان در این جلسه با اشاره به اینکه سند آمایش سرزمینی خراسان جنوبی حاصل تلاش شبانه روزی تیم تخصصی و دانشگاهی است، اظهار کرد: سرفصل ها و جهت گیری های کلی سند خروجی هشت هزار و ۸۰۰ صفحه مطالعه و بررسی است. وی با بیان اینکه سند آمایش استان به همراه نقش هر شهرستان به فرمانداران ابلاغ شده است، افزود: در این سند حوزه انرژی در تمام شهرستان ها دیده شده است. فلاح با اشاره به اینکه در حال حاضر بازنگری و بروزرسانی مطالعات سند آمایش استان در دست اقدام است، گفت: با همکاری کمیسیون انرژی باید چالش های حوزه انرژی احصاء و در بروزرسانی های سند آمایش مورد توجه قرار گیرد.
نجفی نائب رئیس کمیسیون انرژی نیز در این جلسه اظهار کرد: سندآمایش به عنوان سندی قانونی برای اولویت های سرمایه گذاری باید مشخص شود و امتیازات فرماندار شهرستان ها بر اساس میزان اجرای آن انجام شود.
رستگار مقدم مدیر دفتر مهندسی طرح ها شرکت توزیع نیروی برق استان در این جلسه با اشاره به اینکه ساتبا پتانسیل سنجی لازم را در حوزه انرژیهای تجدید پذیر در استانهای مختلف را انجام داده است، اظهار کرد: در بازنگری سند آمایش می توان از ظرفیت ساتبا نیز استفاده کرد.