رییس اتاق بازرگانی بیرجند:بنگاههای اقتصادی در مسیر نوآوری و دانش بنیان حرکت کنند
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند گفت: باید حرکت بنگاههای اقتصادی استان در مسیر نوآوری و خلاقیت و بر اساس دانش بنیان باشد تا در بازارهای جهانی قدرت رقابت داشته باشند.
محسن احتشام روز چهارشنبه در آیین اختتامیه نخستین همایش الگوهای نوین کسب و کار در خراسان جنوبی افزود: نخستین رکن در این زمینه نیروی انسانی متخصص است که خراسان جنوبی در بحث الگوهای کسب و کار، معدن علم و دانش شناخته شده است.
وی با تاکید بر اینکه در زمینه الگوهای جدید کسب و کار باید به سمت اقتصاد دانش بنیان و دانشمحوری حرکت کنیم بیان کرد: در سطح کشور و استان منابع عظیم خدادادی و انسانی وجود دارد، در استان بهترین دانشگاهها و فارغ التحصیلان دانشگاهی کشور را داریم اما خلا ما در کنار تولید، علم و فناوری است.
رییس اتاق بازرگانی بیرجند از علم، فناوری و تولید به عنوان مثلث دانش بنیان یاد کرد و گفت: فناوری، کاربرد علم برای ارزش تجاری است، از طرفی علم، مهارتها و منابع را ایجاد میکند لذا این دو توامان در کنار هم باعث کسب ارزش افزوده میشوند.
وی گفت: مرتب در فضای کسب و کارهای خراسان جنوبی نسبت به خام فروشی منابع گلایه میکنیم زیرا ارزش افزوده این منابع حتی به کشورهای دیگر جذب میشود.
احتشام افزود: برای توسعه کسب و کارهای دانش بنیان باید همه تلاش کرده و تناسب و تعادل بین سه اصل علم، فناوری و تولید را فراهم کنیم، اگر این اسباب فراهم شد به سمت دانش بنیان حرکت کرده و منجر به ایجاد شغل و کارآفرینی میشود.
وی ضمن قدردانی از برگزارکنندگان همایش الگوهای نوین کسب و کار در استان گفت: برای نخستین بار این همایش در اتاق بازرگانی بیرجند برگزار شد تا تناسبی بین صنعت و دانشگاه برقرار شود.
رییس شورای ملی زعفران بیان کرد: اگر بخواهیم اسباب تعامل و تناسب سه اصل مهم الگوهای نوین کسب و کار یعنی علم، فناوری و تولید اتفاق بیفتد باید این سه اصل را در کنار هم قرار دهیم.
وی تصریح کرد: امیدوارم برگزاری اینگونه همایشها بتواند به معنای واقعی الگویی در تغییر و تحول روشهای نوین کسب و کار شود چراکه غیر این صورت موفق نخواهیم بود.
احتشام با اشاره به الگوهای جدید کسب و کار در زمینه دانش بنیان، عنوان کرد: آنچه امروز با توجه به تغییر و تحولات سریعی که در دوران فراصنعتی یا پست مدرنیسیم اتفاق افتاده، بسیار اهمیت دارد، توجه به حوزه دانشبنیان است.
وی ادامه داد: مقام معظم رهبری نیز شعار امسال را تحت عنوان تولید، دانش بنیان، اشتغالآفرین نامگذاری کردند، لذا بهترین الگو برای کسب و کار، الگوهای دانش محوری و دانش بنیانی هستند.
رییس هیأت مدیره و مدیرعامل گروه تولید و کشاورزی تروند زعفران قاینات تاکید کرد: با تغییر و تحولاتی که با فضای رقابتی در داخل و خارج کشور مشاهده میکنیم اگر به سمت تولیدات دانش بنیان نرویم محکوم به خارج شدن از چرخه رقابت به خصوص در عرصه بینالمللی خواهیم بود لذا باید توجه خاص به این بخش داشت.
وی ادامه داد: کشورها و شرکتهایی که در حوزه فناوری فعالیت دارند در بازارهای جهانی قدرت رقابت داشته و حرف برای گفتن دارند.
احتشام بیان کرد: در چند دهه گذشته اقتصاد جهان رنگ و روی تازه به خود گرفته و استفاده از تکنولوژیهای بسیار بالا، رقابت را دچار مشکل کرده است، لذا برای اینکه در گردونه رقابت ماندگار باشیم باید به سمت دانش بنیان حرکت کرد.
وی با تاکید بر اینکه دسترسی به منابع نمیتواند بقا و شکوفایی شرکتها را تضمین کند اظهار داشت: امروز نوآوری به ویژه نوآوری مبتنی بر فناوری و مزیتهای اصلی، شرکتها و کشورها را در میدان رقابت آورده است.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند تصریح کرد: امروز میزان مشارکت کشورها در توسعه فناوری سهم آنها در اقتصاد جهانی را تعیین میکند، یعنی با توسعه این مهم سهم شرکتها و کشورها در اقتصاد جهانی افزایش مییابد.
وی عنوان کرد: توسعه اقتصاد دانش بنیان از منظر دیگری یعنی همسویی با اقتصاد مقاومتی هم اهمیت دارد و یکی از سیاستهای کلان نظام نیز توجه به این حوزه است.
وی یادآور شد: وضعیت ژئوپلیتیک کشور الزام میکند اقتصاد مقاومتی در صدر سیاستهای توسعهای قرار بگیرد لذا اقتصاد مقاومتی مبتنی بر دانش بنیان در الگوهای جدید کسب و کار باید مورد توجه واقع شود.
احتشام با اشاره به لزوم تقویت توان بومی برای توسعه و تجاریسازی فناوریها گفت: در خراسان جنوبی با توجه به ظرفیت عظیم نیروی انسانی و دانشگاهی، بهترین ظرفیت را داریم که در الگوهای جدید کسب و کار میتواند از محورهای مهم توسعه باشد.
وی افزود: یکی از راههای اصلی تاب آوری ملی برای کاهش آسیب پذیری کشور در دوران شیوع کرونا و تحریمها، تقویت توان داخلی مبتنی بر دانش و فناوری بومی است.
رییس شورای ملی زعفران بیان کرد: در زمینه الگوهای کسب و کار دانش بنیانی باید چند اصل مهم از جمله، سرمایه انسانی یعنی نیروی توانمند، ریسک پذیر و صاحب ایده داشت.
وی نگاه جامع و متوازن به همه ابعاد توسعهای اقتصاد دانش بنیان در مقابل نگاه ناقص به این مفهوم را اصل دوم دانست و اظهار داشت: علیرغم اقدامات زیادی که در این زمینه انجام شده این خلا هنوز وجود دارد که نتوانستهایم در بنگاههای بزرگ، دانش بنیانی را به نحو احسن پیاده کرده و در سطح جهانی کالا تولید کنیم.
احتشام، توجه همزمان و متوازن به درون گرایی و برون گرایی را اصل سوم اقتصاد دانش بیان دانست و اظهار داشت: در کنار توجه به منابع داخلی باید نگاه ما برونگرا باشد. زنجیرههای ارزش در استان شکل
وی افزود: اهرمسازی منابع و حمایتهای دولتی برای جهتدهی به سرمایهگذاریهای بخش تولیدی و صنعتی در تحقق و توسعه اثربخش اصل چهارم و بهبود نظام حکمرانی توسعه دانش بنیان و ایجاد بستر مناسب برای فعالیت بازیگران مختلف نیز اصل پنجم توسعه دانش بنیان است.
احتشام بیان کرد: آنطور که باید و شاید بسیاری از قوانین را به نفع بهبود فضای کسب و کار تسهیل نکردهایم.