رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی بیرجند: زمینه واردات از افغانستان فراهم شود/لزوم تغییر نگاه به افغانستان
رئیس کمیسیون مدیریت واردات،توسعه صادرات اتاق بازرگانی بیرجند با بیان اینکه باید افغانستان را به عنوان شریک اقتصادی بپذیریم، گفت: باید زمینه واردات از افغانستان فراهم شود.
علیرضا خامه زر در شورای مبادلات مرزی و کارگروه توسعه صادرات خراسان جنوبی اظهار داشت: خراسان جنوبی دارای پتانسیل های زیادی به خصوص در بخش کشاورزی است.
وی با اشاره به رتبه نخست استان در تولید عناب، رتبه نخست در تولید زرشک و رتبه دوم در تولید زعفران، بیان کرد: در بخش مرغ و تخم مرغ نیز در رتبه برتر کشور هستیم اما ۸۰ درصد اضافه بر مصرف است که به استان های دیگر و بخشی به افغانستان صادر می شود.
رئیس کمیسیون مدیریت واردات و توسعه صادرات اتاق بازرگانی بیرجند همچنین از فعال بودن ۱۲ ناحیه و ۱۱ شهرک صنعتی در استان خبر داد و گفت: وجود واحدهای بزرگی از جمله کویر تایر، سیمان باقران و واحدهای بزرگ بسته بندی مواد غذایی از جمله مهمترین پتانسیل های صنعتی استان است.
خامه زر با بیان اینکه در حوزه ماده ۳۷ ماده معدنی فعال داریم و از جمله استان های غنی در این زمینه هستیم، افزود: در حوزه گردشگری نیز هزار اثر ملی و سه اثر جهانی داریم که ظرفیت های بالای این بخش را نشان می دهد.
وی، مرز رسمی ماهیرود را سومین معبر با کشور افغانستان عنوان کرد و گفت: علاوه بر این قرار گرفتن استان در مسیر ترانزیتی شمال و شرق کشور یکی از مزیت های مهم تجاری این استان محسوب می شود.
عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی بیرجند با بیان اینکه در صادرات به افغانستان خدمات دهنده به سایر استان ها هستیم، عنوان داشت: با توجه به موقعیت جغرافیایی استان حمل کالاهای ترانزیتی به افغانستان هزینه کمتری برای تجار دارد و همین امر سبب استقبال شده است.
خامه زر اضافه کرد: هرچند عمر مرز استان طولانی نیست اما با نگاه مثبت به سمت تجارت خارجی و همبستگی و تلاش مسئولان توانسته ایم بخش اعظمی از تجارت افغانستان را اینجا متمرکز کنیم.
دولت در بحران های ارزی در کنار بخش خصوصی نیست
وی با انتقا از اینکه در حال حاضر احداث مسیر ترانزیتی در افغانستان از مرز تا فراه در افغانستان سرعت خوبی ندارد که در تعهد ایران نیز است، افزود: اگر این محور درست شود نقش زیادی در توسعه تجارت خواهد داشت.
رئیس کمیسیون مدیریت واردات و توسعه صادرات اتاق بازرگانی بیرجند با تأکید بر اینکه نگاه به افغانستان باید عوض شود، بیان کرد: در حال حاضر نگاه به افغانستان نگاه صرف امنیتی است اما باید افغانستان را به عنوان شریک اقتصادی بپذیریم.
خامه زر اضافه کرد: تراز تجاری منفی موجود در هیچ جای دنیا پذیرفته نیست و باید زمینه واردات از افغانستان فراهم شود.
وی انتقال پول را یکی دیگر از مشکلات تجار در کشور افغانستان دانست و گفت: سیستم صرافی موجود از سال های گذشته به همان روال سنتی کار می کند و تجار عملا بازیچه دست صراف ها می شوند.
رئیس کمیسیون مدیریت واردات و توسعه صادرات اتاق بازرگانی بیرجند با بیان اینکه نتوانسته ایم در افغانستان ۲۰ صرافی معتبر شناسایی و ارتباط آن ها با تجار را برقرار کنیم، عنوان داشت: در حال حاضر در معامله بین تجار دو کشور سود صرافان بیشتر از تجار است.
خامه زر با بیان اینکه تجار موظف به برگشت ارز هستند اما باید راه و کانال آن مشخص شود، افزود: برای تحقق این امر نیاز است چند صرافی معتبر در چند نقطه کشور افغانستان شناسایی و معرفی شود تا بتوانیم ارز را از طریق این صرافی ها وارد کشور کنیم.
وی با انتقاد از اینکه دولت در مشکلات ارزی و بحران های ارزی در کنار بخش خصوصی نیست، افزود: در حال حاضر نهادهای دولتی ریسک تجارت با افغانستان را نمی پذیرند و بخش خصوصی را در مواقع بحران ها تنها می گذارند.
دنبال تثبیت جایگاه فعلی خود در افغانستان هستیم
رئیس کمیسیون مدیریت واردات و توسعه صادرات اتاق بازرگانی بیرجند تأکید کرد: باید تعامل بهترین با اتاق های بازرگانی بخصوص با اتاق های مرزی برقرار کنیم و انتظار داریم رویدادهای اقتصادی به ویژه افغانستان در یکی از سه اتاق مرزی کشور انجام شود.
خامه زر با تأکید بر اینکه دنبال تثبیت جایگاه فعلی خود در افغانستان هستیم و باید این شرایط موجود را حفظ کنیم، بیان داشت: راه اندازی کنسولگری در بیرجند و فراه یکی از درخواست های تجار استان است که در صورت امکان باید راه اندازی شود.
وی خواستار حذف عوارض متقابل جهت کامیون های ترانزیتی شد و گفت: در حال حاضر کشور افغانستان این هزینه ها را تحت عنوان پاس جاده ای می گیرد اما این ها در کشور گرفته نمی شود.
جلوگیری از جعل دو برند خراسان جنوبی
رئیس کمیسیون مدیریت واردات و توسعه صادرات اتاق بازرگانی بیرجند ادامه داد: همچنین یک سری رویدادهای تجاری و اقتصادی در افغانستان برگزار می شود که باید اطلاع رسانی شود تا بخش خصوصی بتوانند از ان استفاده کنند.
خامه زر با تأکید بر لزوم جلوگیری از جعل و تقلب برندهای ایرانی در کشور افغانستان، افزود: در این زمینه تاکنون اقدامی خوبی انجام شد و جلوی جعل دو برند خراسان جنوبی در افغانستان گرفته شده است.
وی، تسهیل واردات از افغانستان را از جمله خواسته های دیگر تجار استان دانست و گفت: در حال حاضر کارخانجات بزرگ آرد در سه استان مرزی داریم که با ۲۰ تا ۳۰ درصد ظرفیت کار می کنند و اگر بتوانیم زمینه واردات موقت توسط تجار ایرانی یا افغانی فراهم کنیم سبب ایجاد اشتغال و بازگشت ارز خواهد شد.
عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی بیرجند، عدم ثبات قوانین صادراتی، عدم ثبات مدیریتی، عدم وجود امکانات را از جمله مشکلات پیش روی تجار ایرانی در افغانستان عنوان کرد.
مشیرالحق عابدی،معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی در شورای مبادلات مرزی و کارگروه توسعه صادرات خراسان جنوبی اظهار داشت: خراسان جنوبی اختیارت بالایی در توسعه تجارت و افزایش صادرات با کشور افغانستان دارد.
وی بیان کرد: در استان با تشکیل اتاق های فکر به این نتیحه رسیدیم که سهم خراسان جنوبی در مراودات تجاری با کشور افغانستان کمتر از ظرفیت بالای آن است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان جنوبی با تأکید بر اینکه باید زمینه ارتباطات دو سویه خراسان جنوبی با ولایت های همسایه در افغانستان از جمله هرات و فراه فراهم شود، عنوان داشت: در صورت تحقق این امر بسیاری از مشکلات از جمله تعطیلی بازراچه های مرزی حل شده و می توانیم جایگزین برای مرز ماهیرود داشته باشیم و تنش های یک مرتبه ای در افغانستان را هدایت کنیم.
عابدی اضافه کرد: در حال حاضر در دانشگاه بیرجند گروه بزرگ افغانستان شناسی را داریم و به منظور توسعه روابط با کشور افغانستان برنامه هایی تحت عنوان سند آمایش خراسان جنوبی ارائه شده است.
وی با بیان اینکه نگاه خراسان جنوبی تنها ولایت فراه نیست بلکه فراه می تواند به عنوان نقطه آغاز صادرات به سایر ولایت ها باشد، افزود: خراسان جنوبی به دنبال توسعه روابط تجاری با افغانستان از طریق ولایت فراه است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان جنوبی با اشاره به برپایی نمایشگاه دستاوردهای جمهوری اسلای با محوریت خراسان حنوبی در هرات، بیان کرد: هدف این است که خراسان جنوبی میدان دار برگزاری این نمایشگاه شود.
عابدی اضافه کرد: این نمایشگاه از ۱۱ تا ۱۴ آبان ماه امسال در مزار شریف افغانستان بر پا خواهد شد و هدف از برگزاری آن جلب خریداران کشور افغانستان و معرفی تولیدات ایران به خصوص خراسان جنوبی است.
وی با تأکید بر لزوم صادرت در قبال واردات، بیان داشت: به دنبال صادرات یک طرفه نیستیم و باید با فراهم کردن زیر ساخت ها به دنبال واردات هم باشیم.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان جنوبی گفت: بحث تداوم تجارت با افغانستان بسیار اهمیت دارد و مسئولان بر تداوم این موضوع در خراسان جنوبی تلاش خواهند کرد.