ضرورت استقرار سرکنسول گری در دو کشور ایران و افغانستان

اتاق بازرگانی بیرجند با همکاری منطقه ویژه از اعضای هیات مدیره و رئیس اتاق تجارت سرمایه گذاری ولایت فراه با حضور یک تیم ۲۲ نفره از تجار ولایت فراه در استان حضور و با استاندار محترم دیدار کردند.در این دیدار راههای توسعه تجارت دو کشور و بخصوص تجارت در مجتمع مرزی ماهیرود و همچنین حل مشکلات تجار و فعالان اقتصادی دو طرف بررسی شد.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند گفت: جهت بهبود روابط تجاری و توسعه اقتصادی دو کشور استقرار کنسولگری ایران در شهر فراه و بالعکس بابد در دستور کار قرار گیرد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند، علیرضا خامه زر در نشست فعالان اقتصادی استان با اعضاء هیات مدیره اتاق تجارت و سرمایه گذاری و تعدادی از تجار ولایت فراه افغانستان، با اشاره به راه اندازی کمیسیون مشترک همکاریهای دو کشور ایران و افغانستان، اظهار کرد: استان خراسان جنوبی و ولایت فراه در کشور افغانستان باید سعی کنند ذیل این کمیسیون اصلی و کشوری یک کمیسیون مشترک استانی نیز فراهم کنند.
وی ادامه داد: با ایجاد کمیسیون همکاری بین دو استان خراسان جنوبی و ولایت فراه خواهیم توانست در حوزه مرز و کشاورزی به نقاط اشتراک برسیم.
رئیس اتاق بازرگانی بیرجند با تاکید به گسترش مبادلات مرزی بین دو کشور، گفت: از آنجایی که ولایت فرا یکی از استانهای کشاورزی در افغانستان است لذا میتوان از ظرفیت این منطقه برای کشت فراسرزمینی و قراردادی بهرهمند شد.
وی با بیان اینکه استان خراسان جنوبی سالانه حداقل ۳۰۰ هزار تن مصرف ذرت دارد، افزود: در راستای کشت فراسرزمینی می توان کاشت محصولاتی همچون ذرت، سویا، جو، پنبه و چغندرقند را پیشنهاد داد.
خامه زر با اشاره به اینکه خراسان جنوبی در حوزه معدن بسیار فعال است و حدود ۵۸ نوع ماده معدنی دارد، عنوان کرد: از آن جایی ۷۲ درصد بنتونیت و ۷۷ درصد مواد نسوز کشور از خراسان جنوبی تامین می شود و این استان دارای چهار محدوده فعال طلا است لذا کشور افغانستان می تواند از خدمات فنی مهندسی حوزه معدن استان بهره مند شوند.
وی با تاکید بر اینکه برگزاری نشستهای مرزی باید به صورت منظم برگزار شود، اظهار داشت: جهت بهبود روابط تجاری و توسعه اقتصادی دو کشور استقرار کنسولگری ایران در شهر فراه و بالعکس بابد در دستور کار قرار گیرد.
رئیس اتاق بازرگانی بیرجند افزود: خوشبختانه اخیرا خراسان جنوبی در حوزه درمان به دستاوردهای خوبی دست یافته است لذا کشور افغانستان میتواند موضوع توریسم درمانی را مد نظر داشته باشد.
دین محمد نعمتی، رئیس اتاق تجارت و سرمایه گذاری فراه افغانستان نیز در این جلسه اظهار کرد: جای تاسف دارد که ۱۱۵ کیلومتر جاده مرزی به فراه هنوز به سرانجام نرسیده است.
وی با اشاره به اینکه متاسفانه در جلسات متعددی که طی سالیان گذشته برگزار شده است نتوانستیم در حوزه احداث جاده های مرزی به نتیجه برسیم، افزود: دولت ها باید اعلام کنند اگر نمی توانند در این زمینه ورود کنند بخش خصوصی ورود کند.
وی با بیان اینکه کشور افغانستان می تواند از تجهیزات و ماشین آلات کشور ایران و متقابلا ایران از آب و کشاورزی افغانستان بهره مند شود، گفت: باید بازار و دفتری مشترک در شهر بیرجند و ولایت فراه راه اندازی شود.
وی با اشاره به اینکه تا جاده فراه درست نشود قطعا نخواهیم توانست به توسعه برسیم، عنوان کرد: کشور افغانستان از ایران درخواست سوخت با کیفیت دارد.
وی با اشاره به اینکه بروکراسی های اداری در کشور ایران و خراسان جنوبی به شدت سخت گیرانه است و تجار را اذیت می کند، افزود: در حوزه عبور و مرور مسافران باید تدابیری اندیشیده شود.
طاهری،معاون هیأت مدیره اتاق تجارت و سرمایه گذاری ولایت فراه در این جلسه اظهار کرد: مشکلات تاجران در بازارچه و مسیر پایانه مرزی باید مورد بررسی قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه حدود ۱۵ سال است که جاده مرزی ماهیرود به ولایت فراه در دست انجام است و متاسفانه به نتیجه نرسیده است، افزود: تجار افغانستان در حوزه برچسب ورود به ایران با مشکلات زیادی روبه رو هستند که این مهم نیز باید مورد پیگیری قرار گیرد.
وی با بیان اینکه متاسفانه موضوع جرثقیل داران به یک بازار سیاه تبدیل شده لذا باید اجازه ورود جرثقیل از کشور افغانستان صادر شود، گفت: مشکلات سرمایه گذاران افغان در منطقه ویژه اقتصادی باید مد نظر قرار گیرد.
وی بیان کرد: رانندگان ایرانی میتوانند از مسیر درب واحد منطقه ویژه اقتصادی بار تاجر افغانستان را تا ۵ کیلومتر بدون هیچ پرداخت هزینه ای تحویل دهند.
حسینی، رئیس اتاق تعاون استان خراسان جنوبی نیز در این جلسه با اشاره به اینکه در راستای مبادلات تجاری بین دو کشور ایران و افغانستان باید موانع و مشکلات برداشته شود، اظهار کرد: مسائل باید به صورت اولویت دار دسته بندی و سپس مورد بررسی قرار گیرد.
در این جلسه اظهار کرد: باید دفتری در مرز جهت رفع مشکلات بین تاجران دو کشور احداث شود.
خالداکبری، رئیس کمیسیون صادرات، واردات و امور مرز اتاق بازرگانی بیرجند در این جلسه اظهار کرد: ۵۰ درصد صادرات حجمی به کشور افغانستان از مرز ماهیرود انجام میشود.
وی با اشاره به اینکه باید مرزهای یزدان، دو کوهانه و گلورده بازگشایی شود، افزود: با راه اندازی مجدد پایانه های مرزی قطعا بسیاری از مشکلات حوزه صادرات و واردات بین دو کشور ایران و افغانستان برطرف خواهد شد.
اکبری با بیان اینکه مشترکات فراوانی بین دو کشور ایران و افغانستان وجود دارد لذا باید با پیگیری مشکلات تجارت فی مابین دو کشور توسعه یابد، گفت: امروز هر نوع سوخت در ابتدا در منطقه ویژه اقتصادی پروسس و به عنوان سوخت باکیفیت به کشور افغانستان صادر می شود.
وی با اشاره به اینکه منطقه ویژه اقتصادی و اتاق بازرگانی و ولایت فراه باید برای برچسب های ورودی و خروجی تدابیری اتخاذ کنند، عنوان کرد: متاسفانه شرکت تعاونی مرزنشینان منطقه مرزی درح مرز را انحصار کرده و اجازه ورود جرثقیل ها را نمی دهد که باید حتما مورد بررسی قرار گیرد.
وی با بیان اینکه متاسفانه قیمت خدمات بازارچه و منطقه ویژه اقتصادی متفاوت است و بازارچه قیمت های گزافی دریافت می کند، اظهار داشت: بخش خصوصی دو کشور ایران و افغانستان باید همبستگی ایجاد کنند تا بتوانیم یک تجارت با ثبات و آینده دار داشته باشیم.
احسان بیکی، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند نیز در این جلسه با اشاره به اینکه متاسفانه کم و کاستی های در حوزه بسته بندی محصولات کشاورزی وجود دارد، اظهار کرد: خراسان جنوبی ظرفیت خوبی در این راستا دارد که تجار افغانستان می توانند به صورت عبور موقت از این ظرفیت ها بهره مند شوند.
وی با بیان اینکه می توان در خصوص انتقال تکنولوژی صنایع بستهبندی به کشور افغانستان نیز ورود کرد، افزود: متاسفانه قوانین بسیار سختگیرانهای از جانب جهاد کشاورزی ایران در خصوص قرنطینه گیاهی برای ورود محصولات کشاورزی کشور افغانستان وجود دارد و مورد بررسی قرار گیرد.
نجیب الله معز تاجر و بازرگان افغانستانی در این جلسه اظهار کرد: اگر مشکلات برطرف شود قطعا مراودات تجاری بین دو کشور ایران و افغانستان افزایش خواهد یافت.
وی با بیان اینکه جلساتی که برگزار می شود باید در انتها به یک نتیجه مطلوب برسد، افزود: هنگامی که خواسته ها زیاد شود سردرگمی ها نیز افزایش می یابد لذا مسائل باید به صورت اولویت دار مطرح و مورد پیگیری قرار گیرد.
صادق محمدی تاجر و بازرگان افغانستانی در این جلسه اظهار کرد: اساسی ترین موضوع و مشکل در راستای افزایش مبادلات تجاری دو کشور ایران و افغانستان آسفالت جاده است.
وی با اشاره به اینکه قوانین حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی باید تسهیل شود، افزود: مسائل باید دسته بندی و بر اساس اولویت مورد بررسی قرار گیرد.