پنجاه و چهارمین جلسه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی خراسان جنوبی:درخواست معافیت مالیات برارزش افزوده امعا و احشاء مرغ
علیرضا خامه زر – رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند و دبیر شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی خراسان جنوبی در جلسه شورای گفت و گوی استان که در سالن جلسات اتاق بازرگانی برگزار گردید با اشاره به اینکه امعاء و احشاء پرندگان مورد استفاده قشر ضعیف جامعه میباشد گفت: واگذاری این موضوع به وزارت بهداشت و اظهار نظر غیر کارشناسی سبب شده تا مالیات بر ارزش افزوده بر امعاء و احشاء پرندگان تعلق گیرد. وی در ادامه با اشاره به قیمت پایین این موارد اظهار داشت : اداره کل امور مالیاتی با دریافت مالیات ارزش افزوده امعا و احشاء انتفاع خاصی در این خصوص دریافت نخواهد کرد بنابراین لازم است جهت کمک به تامین زنجیره غذایی قشر ضعیف جامعه، حذف مالیات به ارزش افزوده از امعاء و احشاء پرندگان صورت گیرد. وی همچنین در پایان از مدیر کل امورمالیاتی استان درخواست مساعدت با مودیان مربوطه را تا تعیین تکلیف این موضوع درسطح ملی نمود.
دبیر شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان همچنین با اشاره به درخواست مطرح شده از سوی واحد پرورش بلدرچین در استان گفت: بلدرچین در مقابل گوشت بوقلمون و شترمرغ با قیمت بسیار نازل تری عرضه می گردد اما متاسفانه شامل بند ۴ جدول بخشنامه شماره ۱۸/۱۰۰ مورخ ۲۲/۰۱/۱۴۰۱ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (سایر طیور و پرندگان) قرارگرفته و مشمول مالیات بر ارزش افزوده شده است که با توجه به اینکه بلدرچین جزو گوشت های با قیمت پایین و مورد استفاده اقشار کم درآمد می باشد معافیت آن از شمولیت مالیات بر ارزش افزوده درخواست می گردد.
رضا فروزانفر– نایب رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی صنایع معادن و کشاورزی بیرجند با اشاره به اینکه امعاء و احشاء پرندگان از سال ۱۳۸۷ تا ۱۴۰۰، معاف از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده بوده، گفت اشتباه امروز ناشی از تفویض این امر به وزارت بهداشت بوده که اگر نظر دامپزشکی کشور و وزارت جهاد کشاورزی اخذ میشد این اشتباه صورت نمیگرفت. فروزانفر با اشاره به اینکه امعاء و احشاء دام سنگین که مورد استفاده قشر متوسط به بالاست مشمول مالیات بر ارزش افزوده نشده است، گفت متاسفانه آنجا که امعاء و احشاء دام سبک جزء مصارف قشر ضعیف جامعه میباشد از آن مالیات اخذ میگردد این در حالیست که از امعاء و احشاء دام سنگین که توسط قشر مرفه جامعه مورد استفاده قرار میگیرد مالیاتی اخذ نمیشود. وی در ادامه افزود تاکنون در صنعت طیور مطالبهگری لازم انجام نشده بنابراین درخواست داریم تا برگ تشخیصی توسط اداره کل امور مالیاتی استان صادر نشود تا موضوع از طریق شورای گفتگوی ملی پیگیری و توسط هیئت دولت مصوبه ای برای اصلاح این ماده مغایر، در نظر گرفته شود.
سعید جوانشیر – مدیرعامل شرکت قاین طیور با اشاره به اینکه این بخشنامه دارای ابهامات زیادی میباشد گفت در چندین نوبت این بخشنامه صادر شده و بعد از سه ماه برای آن رفع ابهامی در نظر گرفته شده در حالی که باز هم در این بخشنامه ابهام دیده میشود. وی در ادامه افزود: از وزارت بهداشت در قانون خواسته شده که در این خصوص اظهار نظر نماید و با توجه به عدم آگاهی کافی اظهار نظر غیرکارشناسی در این خصوص صورت گرفته که متاسفانه مشکلات عدیدهای را ایجاد نموده است، بنابراین ضرورت دارد هرچه سریعتر نسبت به اصلاح این ماده قانونی اقدام گردد.
راضیه کفایی – مدیراداره نظارت بر غذا معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی استان با اشاره به اینکه اظهار نظر وزارت بهداشت بر بخشنامه صادر شده بر مبنای جدا بودن امعا و احشا از گوشت اصلی در نظر گرفته شده گفت در این بخشنامه اشارهای کوتاه به این موضوع شده و احتمالاً امعا و احشا از گوشت اصلی پرنده جدا در نظر گرفته شده است.
محمد جعفر عبداللهی – رئیس کل دادگستری استان با تأکید بر اینکه جگر مرغ و سایر امعاء و احشاء پرندگان صرفا پس از انجام امور بهداشتی بستهبندی گردیده و به فروش میرسد، فرآورده محسوب نمیگردد، گفت: فرآورده مشمول محصولی میشود که عمل فرآوری بر روی آن انجام شده و تبدیل به محصول دیگری میشود و از آنجا که عمل فرآوری بر روی امعاء و احشاء انجام نمیگیرد مشمول اصل قانون معافیت میشود چرا که جزء اصلی گوشت محسوب میگردد. دکتر عبداللهی با اشاره به اینکه تفسیر قانون باید منطبق با اصل آن باشد گفت از آنجا که گوشت معاف از مالیات بر ارزش افزوده میباشد و امعاء و احشاء نیز فراورده محسوب نمی گردد، ضرورت دارد تا معاف از مالیات بر ارزش افزوده باشد، بدین ترتیب تفسیر مطابق با قانون بوده و روح قانون آن را میپذیرد. رئیس کل دادگستری استان با اشاره به اینکه در هرجایی که علت تامه در خصوص مسئله ای وجود داشته باشد در مکان دیگر برای موضوع مشابه آن همان علت تامه وجود خواهد داشت یعنی اگر امعاء و احشاء گوشت گوسفند معاف از مالیات بر ارزش افزوده دانسته میشود اما امعاء و احشاء پرندگان معاف از پرداخت مالیات نمی باشد، با روح قانون مغایرت دارد چرا که اگر آسیبی که در امعاء و احشاء گوشت گوسفند وجود دارد در پرندگان هم همین طور است و از آنجا که قیاس اولویت را قانون گذار پذیرفته بخشنامه وزارت بهداشت مخدوش میباشد و باید اصلاح گردد. وی در پایان درخصوص درخواست مطرح شده مبنی بر عدم اعلام برگه تشخیص و دریافت مالیات برارزش افزوده امعا و احشاء مرغ توسط امورمالیاتی تا زمان تعیین تکلیف موضوع در سطح ملی پیشنهاد نمود: برای حل این مشکل دستور منع موقت امور مالیاتی بر دریافت مالیات بر ارزش افزوده امعاء و احشاء پرندگان از دیوان عدالت اداری توسط بخش خصوصی با عنوان دستور موقت قضایی اخذ گردد.
علی کریمدادی – مدیر کل امور مالیاتی استان با اشاره به اینکه وزارت بهداشت در راستای اجرای بند ۴ و ۵ ماده ۹ معافیت های مالیاتی باید موضوع مطروحه را به وزارت اقتصاد در خصوص معافیتهای مالیاتی اعلام می کرده است، گفت در سال ۱۴۰۱ نامه ای تحت عنوان رفع ابهام برای بخشنامه مذکور از سوی وزارت بهداشت صادر گردیده است و متاسفانه باز هم شاهد ابهام در این بخشنامه هستیم. کریمدادی با اشاره به لزوم اصلاح قانون گفت ضرورت دارد این وظیفه بر عهده وزارت جهاد کشاورزی گذاشته شود تا اعمال نظر به صورت کارشناسی و با آگاهی کافی صورت پذیرد. وی در پایان اظهار نمود تا مشخص شدن تکلیف قانونی فشاری بر فعالان این حوزه در استان از سوی اداره کل امور مالیاتی انجام نخواهد شد و مساعدت لازم در این خصوص انجام خواهد گرفت.
مهدی جعفری – معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی با اشاره به اینکه امعاء و احشاء پرندگان مصرف غذای حیوانات است برداشتی اشتباه می باشد، گفت: امعاء و احشاء پرندگان مورد استفاده و مصرف غذایی قشر ضعیف جامعه است بنابراین این ماده قانونی باید اصلاح گردد و مرجع تشخیص از وزارت بهداشت به وزارت جهاد کشاورزی ارجاع داده شود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی همچنین با تأیید مطالب ارائه شده درخصوص بلدرچین گفت، کبک و بلدرچین جزء طیور پرورشی کوچک جثه و دارای پروانه صنعتی می باشند که در این بخشنامه اشارهای به پرندگان ریزجثه همچون کبک و بلدرچین نشده که این موضوع نیز قابلیت پیگیری دارد.
در پایان جلسه مرتضی ذاکریان – مدیرکل اقتصاد و دارایی استان در خصوص اقدامات انجام شده در راستای خرید کالا و خدمات حوزه فناوری اطلاعات دستگاه های دولتی (مصوبات جلسه شورای گفتگو ۵۳) به ارائه گزارش پرداخت و گفت: ۶۴ درصد تجهیزات خریدهای مورد نیاز دستگاه های اجرایی در حوزه فناوری اطلاعات از داخل استان انجام شده است. مرتضی ذاکریان در نشست شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان اظهارکرد: سال گذشته در راستای شعار سال و در راستای حمایت از تولیدات استان ایده ای را ارایه کردیم که خرید دستگاه های اجرایی استان از تولیدات و خدمات استانی باشد.وی عنوان کرد: در این راستا شورای هماهنگی دستگاه های تابعه وزارت امور اقتصادی در استان با حضور دادستان مرکز استان و رئیس کل بازرسی استان برگزار شد و مصوبه اجرای این ایده را با حمایت قضایی و نظارتی داشتیم. وی بیان داشت: به منظور اجرای این مصوبه یک هزار و ۲۵۷ مورد کالا و تولیدات و خدمات قابل ارایه در استان احصا شد و در قالب مقرره از سوی بازرس کل استان به دستگاه های اجرایی ابلاغ شد. به گفته وی در قالب این مقرره دستگاه های اجرایی موظف شدند که نیازهای دستگاه ها را از تولیدات استان خرید کنند. وی با بیان اینکه اداره کل امور اقتصادی و دارایی موظف شد که گزارش عملکرد دستگاه ها در این حوزه را به صورت فصلی ارائه کند، گفت: در گام اول رصد خرید دستگاه ها در حوزه فناوری اطلاعات را رصد کرده ایم. وی ادامه داد: از مجموع اعتبارات تملک دارایی های سال مالی ۱۴۰۲ مبلغ ۱۲۶ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان خرید حوزه فناوری در استان داشته ایم. وی با بیان اینکه ۶۴ درصد از خریدهای دستگاه های اجرایی در این حوزه از داخل استان بوده است، بیان داشت: دستگاه های اجرایی ۸۲ میلیارد تومان از تجهیزات مورد نیاز حوزه فناوری و اطلاعات دستگاه را از داخل استان خریداری کرده اند. ذاکریان اضافه کرد: اما برخی دستگاه ها خریدهایی خارج از استان داشته اند که باید در این زمینه پاسخگو باشند. وی با اذعان به اینکه از بخش خصوصی و فعالان این حوزه در استان هم انتظار داریم که منصفانه در این حوزه ورود کنند، افزود: ذی نفعان این موضوع همه ما در استان هستیم. به گفته وی لیست واحدهای ارایه دهنده تولیدات،کالا و خدمات استان به روز رسانی شده و هزار و ۴۱۲ واحد به دستگاه ها معرفی شده اند.