اخبار داخلی

اجرای نقشه برداری پهپادی در ۹۰ درصد معادن خراسان جنوبی کارایی ندارد

 احمدپروین،رئیس کمیسیون معدن اتاق بازرگانی بیرجند با بیان اینکه هزینه نقشه برداری پهپادی باید از سوی خود وزارتخانه پرداخت شود نه از معدن کاران، گفت: عمده کارشناسان معتقدند طرح نقشه برداری پهپادی در بیش از ۹۰ درصد معادن استان جواب نخواهد داد.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند، احمد پروین در جلسه کمیته کارشناسی شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی در راستای ارائه پیشنهادات تکمیلی درخصوص دستورالعمل نقشه برداری پهپادی برای محاسبه حقوق دولتی معادن استان خراسان جنوبی اظهار کرد: پس از افزایش مبلغ حقوق‌ دولتی، حساسیت ها در این راستا زیاد شده است.

وی با اشاره به مصوبات سفر رئیس جمهور محترم به استان اعلام نمود: طی آخرین سفر ریاست جمهوری‌ به استان خراسان جنوبی به طور ویژه در حوزه حقوق دولتی بحث و گفتگو شد و در نتیجه مقرر شد میزان حقوق دولتی معادن خراسان جنوبی بر اساس استخراج واقعی باشد نه ظرفیت اسمی درج شده در پروانه.

رئیس کمیسیون معدن اتاق بازرگانی بیرجند با اشاره به اینکه وزارت صمت تصمیم گرفته با انجام‌نقشه برداری پهپادی میزان برداشت معادن را مشخص و مبنای حقوق دولتی قرار دهد، گفت: اجرای این طرح معضلاتی به دنبال دارد که باید مورد بررسی قرار گیرد.

وی با بیان اینکه هزینه نقشه برداری پهپادی باید از سوی خود وزارتخانه پرداخت شود نه از معدن کاران، عنوان کرد: عمده کارشناسان نیز معتقدند این طرح در بیش از ۹۰ درصد معادن استان جواب نخواهد داد.

وی با اشاره به معایب اجرای این طرح، بیان‌کرد: نبود نقشه های‌ اولیه و ایرادات و شرایط فنی، مشکل نگهداری و پردازش حجم دیتا از مهم ترین چالش های اجرای این طرح است.

رئیس کمیسیون معدن اتاق بازرگانی بیرجند با بیان اینکه در نقشه برداری پهپادی امکان تفکیک باطله از ماده معدنی برای معادنی که به‌طور همزمان باطله و‌ ماده معدنی را برداشت می‌کنند، وجود ندارد، افزود: بارگیری و حمل و نقل از معادن خراسان جنوبی به شیوه های مختلف کنترل می شود و نیاز به اجرای طرح نقشه برداری پهپادی ندارند.

وی ادامه داد: اجرای این طرح در خراسان جنوبی تا تخلفی درخصوص پرداخت حقوق دولتی انجام نشده است منطقی نیست.

داریوش افتخاری، دبیر خانه معدن خراسان جنوبی نیز در این جلسه با اشاره به اجرای طرح نقشه برداری پهپادی در برخی معادن، اظهار کرد: نتایج مقایسه اجرای این طرح با کامیون شماری منجر به وجود اختلاف حدود ۲۵ درصدی شد.

وی با بیان اینکه دقت کار نقشه برداری پهپادی در سطوح عمودی مثل معادن گرانیت انحرافاتی دارد، افزود: بر اساس استانداردهای لازم برای اجرای این طرح باید هر ۱۵۰ متر ایستگاه برداشت وجود داشته باشد که این امکان وجود ندارد لذا میزان خطا افزایش پیدا می کند.

دبیر خانه معدن خراسان جنوبی با اشاره به اینکه مرز کنتاکت ها با نقشه برداری پهپادی انجام نمی شود، گفت: حجم دیتاهای این‌ نوع نقشه برداری زیاد است و هیچ کدام از سیستم های موجود قابلیت اجرای آن را ندارند.

وی ادامه داد: علی رغم فعالیت دو نفر کارشناس و متخصص تهیه نقشه اولیه ۲۵ روز طول کشید.

افتخاری با بیان اینکه متاسفانه دیتاها به حدی خطا داشت که ترجیح دادیم مبنای کار همان نقشه برداری زمینی در سال ۹۱ قرار گیرد، عنوان کرد: نوع دستگاه برداشت بسیار مهم است که در نقشه برداری پهپادی حتما باید از پهپادهای بال ثابت استفاده شود و متاسفانه این نوع پهپاد به حدی گران است که در استان وجود ندارد و تعداد آن ها در کشور نیز انگشت شمار است.

وی با اشاره به اینکه برای اجرای تقشه برداری پهپادی در صورت فراهم بودن زیرساخت ها باید در هر استانی چند شرکت به مناقصه گذاشته شود، بیان‌کرد: در حال حاضر ۲۵۰ معدن در استان خراسان جنوبی وجود دارد که اگر همه کاندید این نوع برداشت شوند حداقل دو هزار و ۲۰۰ روز جهت پردازش نقشه ها زمان لازم است.

وی با بیان اینکه وقتی در اجرای این طرح ایرادات زیادی وارد می شود حداقل نباید هزینه آن از معدن کار دریافت شود، افزود:میزان حقوق دولتی استان در سال ۹۸ شش همت بوده و میزان آن در سال ۱۴۰۲، ۴۵ همت برآورد شده است.

 وی در ادامه تآکید نمود: متاسفانه در شرایط اقتصادی امروز معادن لب مرز ورشکستگی هستند و نیاز به توجه بیشتری دارند.

وی با بیان اینکه تصمیم گرفتن از پشت میز و زیر کولر برای معادن درست نیست و موجب ایجاد چالش و نگرانی در بخش معدن می‌شود، عنوان کرد: اگر کاری قرار است به درستی و بر طبق قانون انجام شود را می پذیریم اما منطق در آن باید در نظر گرفته شود.

افتخاری در سطح ملی با اشاره به اینکه نحوه محاسبه حقوق دولتی باید اصلاح شود، بیان کرد: اعتراض به نحوۀ محاسبۀ حقوق دولتی ازکانال شورای گفتگو در سطح ملی و نهایتاً مقرر شد نظام مهندسی معدن فرمول محاسبه حقوق دولتی( بر مبنای دوری معدن، نوع باطله برداری، روش برداشت، عناصر مضرر و…) به صورت نرم افزاری و بر خط تهیه و در اختیار وزارتخانه قرار دهد تا هر معدن حقوق دولتی متناسب با فعالیت خود داشته باشد که تاکنون محقق نشده است.

وی با بیان اینکه اگر معادن بیشتر از ۲۵ درصد ظرفیت معدنی برداشت کنند جریمه می شوند، افزود: وزارتخانه باید برداشت معادن را آزاد بگذارد و درخواست کند معادن برداشت واقعی خود را اعلام و حقوق دولتی آن را بپردازند.

دبیر خانه معدن خراسان جنوبی با اشاره به اینکه حداقل ۸۰ درصد معادن باید ملزم به استقرار مسئول فنی تمام وقت با بیمه شوند، گفت: برای آوردن پهپاد بال ثابت در استان حتی در مقدار کم هم با چالش مواجه خواهیم شد.

وی با بیان اینکه در اجرای این طرح ابتدا باید مواد معدنی توسط سازمان صمت، نظام مهندسی و خانه معدن گروه بندی شوند، عنوان کرد: سپس معادن بزرگ و معادن با کارایی زیاد در دستور کار و اولویت اجرای طرح قرار گیرند.

افتخاری‌ بیان کرد: علی رغم اینکه باید به سمت استفاده از تکنولوژی گام برداریم اما گاهی استفاده از تکنولوژی هم چالش هایی دارد لذا باید به سمت خود اظهاری و اعتماد به بهره برداران برویم و برای متخلفین راهکارهای عملیاتی ارائه دهیم.

مرتضی جلالی فرد، رئیس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان جنوبی در این جلسه اظهار کرد: طرح نقشه برداری پهپادی در وزارتخانه مصوب شده و ناگزیر به اجرای آن هستیم اما اگر این طرح کارایی نداشته باشد، اجرای آن غیر منطقی خواهد بود.

وی با اشاره به اینکه اجرای نقشه برداری پهپادی تنها در حدود ۱۵ درصد معادن استان کارایی دارد، افزود:جهت اجرای طرح نقشه برداری پهپادی برای هر معدن حدود ۸۰ میلیون تومان اعتبار نیاز است و اگر قرار است طرح اجرا شود در ابتدا باید برای معادنی که کارایی دارد به صورت پایلوت آغاز شود.

وی با اشاره به اینکه در مرحله دوم اجرای طرح تنها باید در حوزه کارشناسی ورود کرد، اظهار داشت: سازمان صمت به عنوان متولی باید پای کار باشد و نظر کارشناسی را بپذیرد.

جلالی با بیان اینکه منابع مردم و بیت المال را نباید با کار غیرکارشناسی ضایع کنیم، عنوان کرد: علی رغم اینکه استان خراسان جنوبی دارای ۸۵۰ معدن است اما اجرای طرح نقشه برداری پهپادی در بیشتر از ۲۰ معدن کارایی ندارد.

وی با اشاره به اینکه این طرح باید در استان های دارای معادن بزرگ و دارای کارایی بالا به عنوان پایلوت اجرا، نواقص آن تجمیع و راهکار عملیاتی تری ارائه شود، افزود: هزینه اجرای طرح نیز باید از حقوق دولتی کسر شود و تنها در صورتی که تخلفی انجام شده باشد هزینه ها از معدن کار اخذ شود.

وی با بیان اینکه به صورت جدی پیگیر انجام بازدیدهای نظارتی به موقع و اصلاح گزارشات هستیم، گفت: باید به یک سطح نظارت مسئول فنی صددرصدی برسیم و خود را به بهره بردار اثبات کنیم.

جلالی ادامه داد: اگر بتوانیم در این زمینه به درستی عمل کنیم قطعا از اجرای طرح نقشه برداری پهپادی نیز بی نیاز خواهیم شد.

مهدی تقریبی،رئیس اداره امور صنایع معدنی،نظارت وبهره برداری صمت استان نیز در این جلسه با اشاره به اینکه با توجه به قانون معادن، تحمیل هر گونه هزینه سربار برای معادن غیرقانونی است، اظهار کرد: وزارتخانه باید در خصوص هزینه های اجرای طرح نقشه برداری پهپادی شرایطی بیش بینی کند که در حقوق دولتی محاسبه شوند.

وی با بیان اینکه برخی معادن در بحث های آماری مشکل دارند لذا اجرای این طرح در این معادن می تواند راهکاری برای هزینه های اجرای آن هم باشد، افزود: این طرح در وهله اول باید در معادن بزرگ انجام شود و از معادن کوچک صرف نظرگردد.

تقریبی با اشاره به اینکه نامه ای از وزارتخانه جهت الزام داشتن باسکول برای تمامی معادن ابلاغ شده است، گفت: وجود باسکول نشان دهنده آمار درست نیست لذا باید در این حوزه نیز قوانین خاصی پیش بینی شود.

وی با بیان اینکه باسکول ها باید تخصصی تر شوند و پلیس راه نیز نظارت دقیق تری بر حمل و نقل مواد معدنی داشته باشد، عنوان کرد: اگر طرح نقشه برداری پهپادی اجرا هم شود مبنای آن نمی تواند محاسبه حقوق دولتی باشد بلکه انجام آن یک عملیات پهپادی به عنوان بیس برای سال های بعد خواهد بود.

رئیس اداره امور صنایع معدنی،نظارت وبهره برداری صمت استان اعلام کرد: اکثر معادن خراسان جنوبی به سقف استخراج اسمی خود نمی رسند و بیش از حد استخراج خود، حقوق دولتی پرداخت می کنند.

 محمدخراشادی زاده، نماینده بازرسی کل استان نیز در این جلسه با اشاره به اینکه در دستورالعمل اجرایی طرح نقشه برداری پهپادی محاسبه حقوق دولتی به صورت مستقیم ذکر نشده است، اظهار کرد: این طرح به عنوان یکی از روش های نقشه برداری توپوگرافی و برآورد مهم برداشت عنوان شده است.

وی با اشاره به آزمایشی بودن طرح ابلاغی گفت: باید ایرادات فنی و پیشنهادات کارشناسی جهت بازنگری در طرح مذکور اعلام گردد.

وی با اشاره به اینکه با ظرفیت و امکانات نیروی انسانی امکان بازدیدهای نظارتی و میدانی برای همه معادن امکان پذیر نیست لذا تصمیم وزارتخانه بر اجرای روش های نوین شده است، گفت: اگر مبنای اجرای طرح تنها محاسبه حقوق دولتی باشد می‌توان ایراداتی بر آن وارد کرد اما اگر در حوزه تهیه پایگاه اطلاعاتی و اضافه برداشت ها باشد می تواند موثر نیز واقع شود.

خراشادی زاده با بیان اینکه خانه معدن و سازمان نظام مهندسی معادن باید ظرفیت سنجی لازم را داشته باشند، عنوان کرد: اگر قرار است طرح انجام شود ظرفیتی باید در استان شکل بگیرد که هزینه های اجرای طرح را کاهش دهد.

وی با اشاره به اینکه اجرای طرح باید از معادن بزرگ و معادنی که در ارائه آمار کم کاری داشته اند، شروع شود، افزود: سازمان صمت می تواند در ارائه گزارش اجرایی کار به وزارتخانه موانع اجرایی طرح را اعلام نماید.

 جوادمیرزاجانی، نماینده دفتر هماهنگی امور سرمایه گذاری واشغال استانداری در این جلسه با اشاره به اینکه حوزه اقتصادی و سرمایه گذاری استانداری وظایف دو‌جانبه ای دارد،اظهار کرد: باید هم از سرمایه گذار حمایت کنیم و هم به دنبال اجرای قوانین باشیم.

وی با بیان اینکه امروزه تثبیت اشتغال و ماندگاری سرمایه گذاران قدیمی اواویت اصلی است، افزود:یکی از تکالیف حوزه اقتصادی استانداری کاهش دغدغه معدن کاران است و پیشنهاد نمود در خصوص مسائل و مشکلات اجرای طرح نقشه برداری پهپادی مکاتبه ای با شورای معادن استان انجام شود.

وی در ادامه با توجه به موارد اعلام شده در خصوص ایرادات فنی طرح بر لزوم اخذ مجوزهای امنیتی از شورای تأمین اشاره نموده  و گفت با عنایت به هزینه های زیاد اجرای این طرح باید معادن خرد در نظر گرفته شود.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت، استفاده از سرویس reCAPTCHA گوگل مورد نیاز است که تابع Privacy Policy and Terms of Use است.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا