اخبار اعضا

نایب رییس خانه صنعت،معدن وتجارت خراسان جنوبی: همزمانی تورم و رکود برای ادامه فعالیت های معدنی بحران زاست

«تولید همیشه مشکلات خود را داشته و دارد، چیزی که مشکلات را بشدت زیاد کرده، همزمانی تورم و رکود حاکم بر بازار است که بر مشکلات قبلی افزوده و کار را تا حدی بحرانی کرده که ادامه حیات واحدهای اقتصادی بشدت نگران کننده به نظر می رسد».

۹۳.۸ درصد از معادن کشور را معادن کوچک و متوسط تشکیل می‌دهند که سهم آنها در اشتغال حوزه معدن ۸۵ درصد و در تولید محصولات معدنی کشور ۶۵ درصد برآورد می‌شود؛ اما براساس پایش انجام ‌شده از مشکلات ۱۴گانه حوزه معادن در استان‌ها و اولویت‌بندی این مشکلات حاکی از این است که معادن کوچک و متوسط کشور عمدتا از مشکل تامین مالی همچنین نبود ساختار فراوری در کشور رنج می‌برند.

برخی کارشناسان می‌گویند در صورت احداث کارخانه فرآوری برای این معادن و تامین خوراک آنها از این طریق می‌توان فعالیت معادن کوچک را با صرفه اقتصادی و سود همراه کرد. درحال‌ حاضر در ایران معادن کوچک مقیاس بسیاری هستند که به دلیل نبود صرفه اقتصادی امکان ادامه فعالیت از صاحبانشان گرفته شده است. از سوی دیگر بسیاری از معادن کشور در مناطق خشک ایران واقع شده‌اند. بهره‌برداری از این معادن کاملا وابسته به منابع آبی است که این روزها در قلب ایران وجود ندارد. مشکلات ناشی از نبود آب اشکالات جدی در بهره‌برداری معادن ایجاد می‌کند و این بخش را ناگزیر به استفاده از منابع آب غیر‌متعارف می‌کند که نیاز به سرمایه‌گذاری‌های هنگفتی دارد. اهمیت معادن کوچک و متوسط تا جایی بود که چندی پیش وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه باید مشکلات معادن کوچک حل شود، گفت: باید از معادن کوچک به ‌دلیل نیاز صنعت معدن به آنها حمایت صورت گیرد. دولت باید حمایت کند و بخش‌خصوصی هم در این حوزه سرمایه‌گذاری‌های لازم را انجام دهد.

از ۱۱۷ پهنه معدنی با وسعتی حدود ۴۶۲ هزار کیلومترمربع (یک‌چهارم وسعت کشور) فقط حدود ۳۰ درصد اکتشافات سیستماتیک صورت گرفته است.

پهنه معدنی خراسان جنوبی قابل توجه است و میزان استخراج اسمی معادن آن سالانه حدود ۱۶ میلیون تن برآورد شده است. خراسان جنوبی معادنی سرشار از انواع سنگ‌های تزیینی، بنتونیت، زغال سنگ، طلا و مس دارد و جزء استان‌های برتر کشور به شمار می‌رود. گستردگی انواع سنگ‌های معدنی در خراسان جنوبی به گونه‌ای است که از ۶۵ نوع ماده معدنی شناسایی شده در ایران، ۵۰ نوع در خاک و سنگ خراسان جنویی پنهان شده است. تصور کنید با این ظرفیت اگر توانایی فراوری سنگ‌های معدنی هم به صنایع این استان افزوده شود، ارزش افزوده این صنعت، چه ثروتی را به خراسان جنوبی سرریزی می‌کند.معادن اورانیوم، طلا و منیزیم در فردوس یا معدن طلای شادان در خوسف شهرت بسیاری دارند.

براساس آخرین آمار تاکنون بیش از ۵۰ نوع سنگ قیمتی و نیمه‌قیمتی در خراسان جنوبی شناسایی شده و شهرستان‌های خوسف، سرایان، فردوس، زیرکوه و نهبندان در این زمینه شاخص هستند.

افزایش هزینه های حمل،خام‌فروشی، نبود حمایت های مالی، بازارفروش، تامین ماشین آلات ،حقوق دولتی و … از جمله مشکلاتی است که فعالات بخش معدن با آن درگیرند. در این خصوص با نایب رییس خانه صنعت،معدن وتجارت خراسان جنوبی گفت و گویی داشتیم که در ادامه می خوانید.

بحران در واحدهای صنعتی با همزمانی تورم و رکود

نایب رییس خانه صنعت،معدن وتجارت خراسان جنوبی درباره ی این چالش ها گفت:تولید همیشه مشکلات خود را داشته و دارد، چیزی که مشکلات را بشدت زیاد کرده، همزمانی تورم و رکود حاکم بر بازار است که بر مشکلات قبلی افزوده و کار را تا حدی بحرانی کرده که ادامه حیات واحدهای اقتصادی بشدت نگران کننده به نظر می رسد.

احمد پروین افزود: در بحث معدن بطور مشخص مشکلی که همیشه وجود داشته، تامین ماشین آلات است که به عملکرد اشتباه ۱۵ سال  گذشته در بحث واردات اندک ماشین آلات معدنی برمیگردد، امروز با حجم زیادی  از ماشین آلات فرسوده روبرو هستیم که این موارد اوضاع معادن ما را بحرانی کرده است.

وی با اشاره به اینکه سال گذشته دستورالعملی اجرایی شد، که به معدنکار مجوزهایی برای وارد کردن دستگاه های کارکرده بدهد گفت:اما

عملا بوروکراسی فوق العاده گسترده و تمرکز بسیاری از این تصمیم گیری ها در تهران و وزارتخانه است که کار را بشدت طولانی و فرسایشی میکند و برای اخذ مجوزهای آن باید از هفت خان رستم گذشت و توان بسیاری از مجموعه معدنی ما را میگیرد.

وی ادامه داد:علاوه بر این با افزایش قیمت ارز عملا تامین نقدینگی واحدها برای خرید این ماشین آلات مرتب دچار چالش میشود.البته

در این راستا حمایت های بانکی را درخواست کرده ایم ،اما در این میان چالش هایی داریم که یکی از آنها تامین وثیقه است . بانکها پروانه های معدنی را به عنوان وثیقه قبول ندارند، سند ماشین آلاتی که وارد شود را نیز درخواست داده ایم تا تحت عنوان لیزینگ فعال شود اما بانک ها میگویند مقرارت ما برای ماشین آلات نو است نه کارکرده براین اساس نیازمند دخالت مراجع مربوطه و اصلاح قوانین هستیم .

وی با اشاره به  صندوق بیمه سرمایه گذاری معدنی که بحث صدور ضمانت نامه های معادن را به اعتبار خود معدن دارد قبول می کرد اضافه کرد: این صندوق نیز در اجرا مشکلاتی دارد که عملا بخش زیادی از معادن ما نتوانسته اند  از آن خدمات استفاده کنند .

پروین اضافه کرد: مخلوط این مشکلات میزان تولید و نیز کیفیت تولید را پایین و هزینه را بالا برده است، از سویی تورم موجود در بازار نیز بصورت عادی هزینه های تولید را بالا برده است حال در این بین هزینه های تعمیر ماشین آلات نیز  به این هزینه ها اضافه میشود و به جایی میرسیم که بخشی از محصولات ما کم کم از بازار جهانی خداحافظی میکنند.

وی ادامه داد: هزینه های حمل زمینی ما بسیار بالا رفته است،هر چند این موضوع را سال گذشته نیز مطرح کردیم که اگر سریعا ناوگانی به استان تزریق نشود یا تسهیلات ارزان قیمتی به این ناوگان اختصاص داده نشود و هزینه حمل کنترل نشود نمیتوان راه بجایی برد.

نایب رییس خانه صنعت،معدن وتجارت خراسان جنوبی با تاکید بر اینکه مواد معدنی در استان داریم که قیمت فروش آن از هزینه حمل کمتر است و این یعنی بحران گفت: از طرفی واحدهای فرآوری استان نیز رشد چندانی نداشته اند تا بتوانیم حداقل در یک مقوله دغدغه ها را کم کنیم .

وی با اشاره به معادن سنگ استان گفت: در بحث سنگهای ساختمانی بشدت عقب هستیم،پتانسیل سنگ های ساختمانی استان به تنهایی میتواند بار توسعه استان را بدوش بکشد بشرطی که هدفمند و با یک استراتژی خاص برخورد کنیم .

نایب رییس خانه صنعت،معدن وتجارت خراسان جنوبی  با اشاره به اینکه در بخش عمده صنایع معدنی دچار بحران هستیم،اضافه کرد: حتی واحدهایی که در سالهای گذشته بشدت سود ده بوده اند و خوب عمل میکردند امسال دچار چالش شده اند.

 

پروین یادآور شد: تورم امسال از دستمزدهای کارگری،گرفته تا مالیات ها و سایر موارد با هم تجمیع شده است،ما هم دوست داریم کارگران خوب زندگی کنند و درآمد کافی داشته باشند، اما نکته ای که باید توجه داشت این است که توان واحد را باید در نظر گرفت،تعدیل نیروهای کارگری که هنر نیست.

وی تاکید کرد: باید شرایط اقتصادی را پر رونق کنیم تا درآمد تولید بالا برود به این صورت خود به خود درآمد عناصر وابسته آن نیز بالا میرود. معدنکاران نیازمند دخالت بانکها به عنوان حمایت کننده هستند البته به شرطی که مقررات زدایی و حذف مقررات دست و پاگیر دنبال شود.

وی توضیح داد: در این خصوص با واگذاری برخی امور به استان ها بخش زیادی از مشکلات رفع می شود.از جمله بحث ورود ماشین آلات که باید صفر تا صد آن در استان انجام شود تا بوروکراسی آن به حداقل برسد، یا آن کارشناسی که در وزارتخانه است خود را موظف به رعایت یک سقف زمانی بداند چون اگر سقف زمانی مطرح نباشد در واقع هر نوع زمانی را کارشناس میتواند تلف کند.

نایب رییس خانه صنعت،معدن وتجارت خراسان جنوبی گفت: ما همیشه مشکل داشته ایم، اما امسال تجمیع همزمان مشکلات را داریم که این خطرناک است، در صورتی که ما با تحریم ، تورم ، رکود و بوروکراسی های پیچیده آشنا هستیم اما شاید هیچ وقت این همزمانی بحران ها را با هم نداشته ایم که این علامت خطر است و نیازمند دخالت حمایتی است.برخی تصمیمات شاید درست باشد اما زمان اجرا آن تصمیمات باید به گونه ای باشد که به تجمیع فشارها در یک زمان واحد منجر نشود.

به نظر بنده در این رابطه کمی غفلت شده و در واقع هر کسی در راستای برنامه های خود تصمیم گرفته است وزارت اقتصاد و وزارت صمت و….به همین گونه تصمیماتی گرفته اند.

وی تاکید می کند: این همزمانی مشکلات را باید سیاست گذاران ما سریع متوجه باشند و نگذارند تصمیمات آنها نوشدارو بعد از مرگ سهراب باشد .

وی درباره راهکار برون رفت از چالش پیش رو گفت: راهکار حیاتی این است که هیچ تصمیمی در دولت در رابطه با بنگاه های اقتصادی بدون مشورت موثر با اتحادیه های صنفی،اتاق بازرگانی ،کمیته های بخش خصوصی و خانه صنعت و معدن گرفته نشود که اگر این نکته اجرایی اتخاذ شود بسیاری از تصمیمات اشتباه گرفته نمیشود تا با عوارضی روبرو شویم و بعد برای درمان این عوارض کل دولت انرژی بگذارد و کل نظام بها و هزینه بدهد.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا