اخباراخبار داخلی

نماینده مجلس پای درد دل تجار بخش خصوصی خراسان جنوبی

جلسه بررسی مشکلات تجار، بازرگانان و صادرکنندگان خراسان جنوبی با حضور نماینده مردم شهرستان‌های بیرجند، خوسف و درمیان در مجلس شورای اسلامی در اتاق بازرگانی بیرجند برگزار شد.

رئیس کمیسیون توسعه صادرات ، مدیریت واردات، ترانزیت ، حمل و نقل، گمرک و امور مرز اتاق بازرگانی بیرجند در این نشست گفت: اهمیت صادرات با کشورهای همسایه بر کسی پوشیده نیست.

علیرضا خامه زر افزود: خراسان جنوبی دارای ۳۳۱ کیلومتر مرز مشترک با کشور افغانستان است که وجود بازارچه‌های مرزی مشترک در ماهیرود، فعالیت پیله‌وران و سایر اهمیت صادرات با این کشور را نشان می‌دهد.

وی بیان کرد: افغانستان کشوری با ۳۵ تا ۴۰ میلیون نفر جمعیت است که سالانه حدود ۹ میلیارد دلار واردات داشته و سهم کشور ما از بازار این کشور در سال‌های مختلف متفاوت است.

رئیس کمیسیون توسعه صادرات ، مدیریت واردات، ترانزیت ، حمل و نقل، گمرک و امور مرز اتاق بازرگانی بیرجند تصریح کرد: در سال‌های اخیر کشورهای دیگر از جمله چین، هند، امارت، ترکیه و سایر نیز وارد بازار این کشور شده و این مقداری رقابت را برای ما سخت‌تر کرده است.

خامه زر با بیان اینکه همچنان بازار افغانستان از اولویت‌های خراسان جنوبی است، اظهار داشت: در بحث تجارت به ویژه زمینی با این کشور مرز مشترک داریم، همچنین اشتراکاتی در زمینه زبان، دین، مذهب و سایر داریم که ایجاب می‌کند در بازار این کشور بهتر و بیشتر حضور داشته باشیم.

وی عنوان کرد: در سال‌های گذشته بحث بازارچه‌های مرزی از جمله یزدان زیرکوه، دوکوهانه نهبندان و گلورده درمیان به دلیل برخی بی‌مهری‌ها به صورت یک طرفه از جانب افغانستان تعطیل شدند و در این نشست از نماینده مجلس درخواست‌ داریم به جد پیگیر بازگشایی مرزها باشد.

عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی بیرجند یادآور شد: جلسات بسیار زیادی در سال‌های گذشته در این خصوص برگزار شده و رایزنی‌هایی در سطح روسای جمهور انجام شده اما نتیجه مطلوب حاصل نشده است.

وی گفت: افغانستان ۹۰ درصد مایحتاج خود را از طریق واردات تامین می‌کند لذا خریدار و خواستار تمامی کالاهای ایرانی است منتها یکسری مشکلات در آن طرف مرز و مشکلاتی در این سمت مرز وجود دارد.

خامه‌زر افزود: در سال‌های اخیر در افغانستان قبل از استقرار رژیم طالبان حضور نیروهای فرامنطقه‌ای را داشتیم که مانعی بر سر راه فروش و صادرات کالاهای ایرانی بود.

رئیس کمیسیون توسعه صادرات ، مدیریت واردات، ترانزیت ، حمل و نقل، گمرک و امور مرز اتاق بازرگانی بیرجند اضافه کرد: بین تجار با یکدیگر رقابت وجود داشت که خرابکاری‌هایی که در حوزه فروش کالا در افغانستان صورت می‌گرفت و بحث انتقال پول مشکلاتی ایجاد کرد.

وی با تاکید بر اینکه عمده مشکل تجار، بازرگان و صادرکنندگان در زمینه انتقال پول است، گفت: وقتی تاجر کالایی به این کشور صادر می‌کنند باید مدام نگران باشد که از کدام صرافی پول خود را دریافت خواهد کرد لذا سود صراف‌ها و سود معامله تجار بیشتر است.

خامه زر ادامه داد: هیچ سازوکاری در این خصوص توسط هیچ دولتی نتوانسته‌ایم داشته باشیم که بحث انتقال پول از ایران با این کشور مرتفع شود و این مشکل همچنان ادامه دارد.

وی با اشاره به مشکلات فروش کالاهای ایرانی در افغانستان گفت: با تمام سختی‌هایی که در بازار افغانستان وجود داشت اما تجار صادرات انجام می‌دادند و برخی سال‌ها صادرات ایران به حدود سه میلیارد دلار رسید.

عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی بیرجند افزود: در سال‌های اخیر این میزان کاهشی شد و سال گذشته به ۱.۷ دهم میلیارد دلار رسید و این روند ادامه دارد که تحولات سیاسی و مشکلات افغانستان دلیل آن بوده است.

وی بیان کرد: مراودات با این کشور برای ما اهمیت زیادی دارد و باید نمایندگان مجلس و مسئولان به بخش خصوصی کمک کنند تا حضور ما در افغانستان ادامه داشته باشد.

خامه زر اظهار داشت: در خصوص حضور ما در منحنی رشد این کشور بگونه‌ای می‌توان گفت اکنون مرحله افول ما در بازار کشور افغانستان بوده و روند صادرات ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش یافته است لذا باید این موضوع ریشه‌یابی شده و کمک شود این بازار استراتژیک را به ویژه برای خراسان جنوبی از دست ندهیم.

وی تصریح کرد: یکسری صنایع مانند کارخانه‌جات خوراک دام و طیور در مرزهای استان با چشم‌انداز صادرات شکل گرفته‌اند در حالیکه با اعمال محدودیت‌های صادراتی، صادرات آنها ممنوع شده و ظرفیت تولید و اشتغال این کارخانه‌ها را تحت تاثیر قرار داده است. 

رئیس کمیسیون توسعه صادرات ، مدیریت واردات، ترانزیت ، حمل و نقل، گمرک و امور مرز اتاق بازرگانی بیرجند عنوان کرد: خراسان جنوبی به عنوان سومین معبر مشترک با افغانستان از ماهیرود با وجود اینکه یک دهه از فعالیت آن می‌گذرد اما جایگاه بسیار خوبی در حوزه تجارت با افغانستان پیدا کرده است.

وی یادآور شد: به گواه آمار ۵۰ درصد صادرات ایران به افغانستان به لحاظ وزنی و از نظر ارزشی حدود ۳۵ درصد، از مرز ماهیرود انجام می‌شود.

خامه زر بر لزوم توسعه بازارچه‌های مرزی استان تاکید کرد و گفت: یکی از خواسته‌ها ما تکمیل آسفالت جاده دسترسی ماهیرود – فراه افغانستان به طول ۱۲۰ کیلومتر است که در تعهد جمهوری اسلامی بوده و بخش اعظمی از آن تکمیل شده است.

وی بیان کرد: اتاق بازرگانی بیرجند بعد از تشکیل استان و با حضور عده‌ای از پیله‌وران شکل گرفت، تعداد اعضای اتاق در سال‌های گذشته بیشتر بود اما دچار مشکل شدیم.

وی با اشاره به شعبه اتاق مشترک ایران و افغانستان در اتاق بازرگانی بیرجند افزود: همچنین کمیسیون‌های مختلفی از قبیل مدیریت واردات و توسعه صادرات، ترانزیت و حمل و نقل، کمیسون کشاورزی، آب و منابع طبیعی، کمیسیون معدن و گردشگری و انرژی در اتاق بیرجند فعالیت دارند.

مدیرکل گمرکات خراسان جنوبی هم گفت: در زمینه صادرات، معبر ماهیرود و بازارچه‌های استان از موقعیت استراتژیک نسبت به سایر استان‌ها برخوردار است که اکنون سه مرز استان از جانب افغانستان تعطیل است.

حسین رحیمی‌زاده افزود: بازارچه یزدان تا ۱۸۰ میلیون دلار در سال صادرات داشته است، همچنین سایر مرزها نیز در سال‌های گذشته بسیار فعال بوده و از امتیازات ویژه‌ای برخوردار بوده است.

وی بیان کرد: امروز به دلیل ضعف دیپلماتیک یا سایر موارد هنوز شاهد ایجاد بازارچه پررونقی در مرز نبوده‌ایم.

مدیرکل گمرکات خراسان جنوبی اظهار داشت: بازارچه ماهیرود از موقعیت بسیار استراتژیکی برخوردار است و چون از طرف کشور مقابل در این مرز گمرک مستقر بوده خوشبختانه دچار مشکل نشده است.

وی تصریح کرد: درخواست داریم طرف افغان در سایر مرزها هم گمرک ایجاد کند، حتی پیشنهاد تشکیل گمرک کشترک را دادیم چون هیچ اعتقاد و تمایلی نداریم افغانستان ساختمان سازی کرده و گمرک احداث کند.

رحیمی‌زاده عنوان کرد: در این زمینه تجربه مشترکی در بازارچه مرزی یزدان داشتیم که بیش از ۲ هزار تن کالا از این مرز ترخیص و عوارض آن را دریافت کردند.

وی یادآور شد: آمارها نشان می‌دهد در مرزها ظرفیت بسیار بالایی داریم، سال ۹۸، ۴۴۰ میلیون دلار کالا صادر شد که در سال ۹۹ به ۸۴۰ میلیون دلار یعنی ۱۰۰ درصد افزایش رساندیم.

مدیرکل گمرکات خراسان جنوبی افزود: سال گذشته به دلیل تغییر و تحولات ایجاد شده در افغانستان و استقرار طالبان که منجر به تعطیلی محدود مرز شاد صادرات به ۷۷۰ میلیون دلار رسید و امسال در سه ماه نخست سال ۸۰ میلیون دلار صادرات داشته‌ایم که اگر با این روند شرایط پیش برود شاید به سال ۹۸ برگردیم.

وی ضمن گلایه با اینکه در استان همیشه درگیر حاشیه‌ها هستیم گفت: باید به مسائل جدی و اساسی پرداخته و ظرفیت‌های استان معرفی شود زیرا توجه به مسائل جزیی روند کار را کند می‌کند.

رحیمی‌زاده بیان کرد: استان خراسان جنوبی دارای ظرفیت بالای ترانزیت بوده و موقعیت استراتژیک این ظرفیت را برای ما ایجاد کرده اما هیچ استفاده‌ای از این ظرفیت نشده است.

وی اظهار داشت: اگر خط ریلی طبس به بیرجند – ماهیرود – سرخس – چابهار- بندرعباس متصل شود ظرفیت بسیار مهمی می‌توانیم داشته باشیم.

مدیرکل گمرکات خراسان جنوبی ادامه داد: در بحث صادرات، در استان نگاه ما به مرزها فقط به عنوان معبر خروجی بوده که این اشتباه است، اینکه بازارچه‌ها هم فقط به عنوان خروج صادرات ببینیم نیز اشتباه است.

وی تصریح کرد: در بازارچه‌ها با ورود سرمایه‌های مشترک و داخل شدن ارتباطات، می‌توان طرف مقابل را وابسته کرد نه اینکه یکسری غرفه در این طرف احداث و برخی کالاها ارسال شود اما آنطرف هیچ خبری نباشد، بلکه باید دو طرف غرفه باشد در این صورت گلایه‌های مرزنشینان را نخواهیم داشت.

رحیمی‌زاده عنوان کرد: ظرفیتی به نام سازمان جهانی تجارت را در افغانستان داریم که کشورهای اروپایی عضو آن بوده و سال‌ها به ایران اجازه ورود حتی در حد ناظر هم نمی‌دهند اما افغانستان عضو این سازمان است و می‌توانیم از ظرفیت این سازمان به نفع خود استفاده کنیم.

وی یادآور شد: کشورهایی مانند افغانستان که وارد سازمان جهانی تجارت می‌شوند در بازه زمانی ۹ تا ۱۰ ساله از پرداخت هرگونه عوارض بانکی در بازار آمرکیا معاف هستند که می‌توانیم با استفاده از این ظرفیت همه محصولات به ویژه خشکبار را بدون یک ریال پرداخت عوارض گمرکی صادر کنیم.

مدیرکل گمرکات خراسان جنوبی با تاکید بر اینکه درخواست داریم استفاده از این ظرفیت پیگیری شود، گفت: می‌توانیم واحدهایی در خصوص محصولات کشاورزی، معدنی و سایر را در مرز ایجاد کرده و در پی آن اشتغال پایدار داشته و تنها وابسته به افغانستان نباشیم.

وی افزود: مشکلات بخش صادرات زیاد است از جمله آن می‌توان به مشکلات ارزی، محدودیت‌ها و ممنوعیت‌ها، بخشنامه‌های پشت سر هم که هنوز کالا به مرز نرسیده کالا ممنوع می‌شود، اشاره کرد.

وی بیان کرد: با توجه به اینکه ارز ۴۲۰۰ تومانی و سوبسید در حال حذف شدن است درمجلس در خصوص صادرات می‌توان تاکید کرد که این همه بخشنامه‌های متعدد برای صادرات و واردات ایجاد نکنند.

عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی بیرجند هم گفت: کارخانه خوراک دام و طیور با ظرفیت سالانه ۳۲۰ هزار تن در منطقه محروم سربیشه و صرفا برای انجام صادرات احداث شده است که ۶۰ هزار تن خوراک دام و طیور به افغانستان صادر کردیم.

سید علی خیریه افزود: این کارخانه مرغداری‌های ۸ تا ۱۰ استان دیگر را نیز پوشش می‌دهد و ماهی ۶ هزار تن صادرات داشتیم که اجازه صادرات به دلیل محدودیت‌های صادراتی از ما گرفته شد.

وی بیان کرد: در حال حاضر که ارز ۴۲۰۰ تومانی برداشته شده خواهش دارم پیگیری کنید تا این مشکل مرتفع شده و از ظرفیت‌های موجود در استان استفاده شود.

عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی بیرجند خام فروشی را یکی از مشکلات عمده استان دانست و اظهار داشت: بعد از اجرای طرح مردمی‌سازی و توزیع عادلانه یارانه‌ها سرمایه در گردش مورد نیاز واحدهای تولیدی بیش از ۶ تا هفت برابر شده است.

وی تصریح کرد: سرمایه در گردش یک ماه واحد خوراک دام و طیور ۲۰۰ میلیارد تومان، ستاره کیان ۲۵۰ میلیارد تومان که به کارگروه وزارت جهاد کشاورزی معرفی و تایید شده و ما را به استان معرفی کردند اما در استان گفته می‌شود از منابع داخلی و تبصره ۱۸ نمی‌توانند این مبلغ را پرداخت کنند.

خیریه عنوان کرد: درخواست داریم برای واحدهایی که جنبه ملی و صادراتی دارند فکری اندیشیده شود، با کمیسیون هماهنگی بانک‌های استان هیچ مشکلی نداریم اما توان پرداخت این میزان تسهیلات را ندارند.

وی یادآور شد: واحد بالادستی هستیم و مرغ مادر تولیدکننده ۳۸ میلیون مرغ در یک دوره است، یا اینکه ستاره کیان تامین کننده دان ۶ استان است که اگر نتوانیم این ظرفیت را تامین کنیم سایر واحدها نیز دچار مشکل می‌شود.

عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی بیرجند گفت: باید از طریق بانک مرکزی این مهم پیگیری شود تا واحدهای ملی که توان پرداخت تسهیلات مورد نیاز در استان آنها فراهم نیست حمایت شده و این مشکل حل شود.

وی با بیان اینکه جوجه ۳۳ گرمی ۱۱۰ هزار تومان برای ما هزینه دارد افزود: سرمایه در گردش به گونه‌ای شده که در توان پرداخت بانک‌های استان نیست و باید حتما پیگیری و این مشکل رفع شود.

خیریه بیان کرد: بعد از ۴۳ سال فعالیت در این حوزه اکنون ناچار هستیم از بخش خصوصی کمک گرفته یا برای تامین هزینه‌ها ملک و املاک به فروش برسانیم، مشکلات سبب شده این بلاها سر ما بیاید.

معاون امور بازرگانی اداره‌کل صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی هم با اشاره به بخشی از مشکلات در خصوص تحولات ارزی پیله‌وران و تجار استان گفت: در استان هم مرز با کشور افغانستان قرار گرفته‌ایم که شکل‌گیری بازارچه‌های مرزی به شکل بازار مصرف افغانستان بوده است.

الیاس جویبان افزود: از این جهت تجار و پیله‌وران بیشتر صادرکننده به کشور افغانستان بوده‌اند و صادرات خوبی در سال‌های خوبی داشته‌ایم که متاسفانه سه مرز ما یکطرفه تعطیل است.

وی بیان کرد: سال قبل ۱۳۰ میلیون یورو کل تعهدات ارزی تجار استان بوده است که از این میزان ۱۱۷ میلیون یورو تا پایان سال ۱۴۰۰ سررسید شده است.

معاون امور بازرگانی اداره‌کل صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی ادامه داد: همچنین ۶۳ میلیون یورو تعهد شده و ۵۴ میلیون یورو مانده و برگشت نشده است که ارز حاصل از صادرات اکثرا مربوطه به پیله‌وران بوده این رقم از سال پیش ثابت است و نشان می‌دهد در خراسان جنوبی امکان برگشت ۵۴ میلیون یورو وجود ندارد.

وی تصریح کرد: پیله‌وران در مرز صاحب کالا نبوده‌اند و کارمزدی کار کرده‌اند از این بابت امکان رد تعهد برای پیله‌وران در استان وجود ندارد.

جویبان عنوان کرد: یکی از پیشنهادات ما اصلاح قانون شورای ساماندهی مبادلات مرزی است که باید حداقل برای استان خراسان جنوبی پیگیری ویژه شود.

وی با بیان اینکه در مرزهای دیگر مانند عراق و ترکیه قاچاق کالا به میزان زیاد وجود دارد عنوان کرد: در خراسان جنوبی به جهت کار مرزبانی، دستگاه‌های امنیتی و سایر قاچاق از مرز نداریم و کالا همیشه در قالب اظهارنامه توسط پیله‌وران صادر شده است.

معاون امور بازرگانی اداره‌کل صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی یادآور شد: در استان هیچ موقع در مرز بار قاچاق کشف نشده است مگر اینکه پیله‌وران در جریان نبوده و در لا به لای بار قاچاقی کشف شده باشد.

وی گفت: قانونی که برای کشور وضع شده همه استان‌ها را در برگرفته و استان خراسان جنوبی را مجزا نکرده است در حالیکه در تمام نوار مرزی نگهبانی داریم و امکان قاچاق کالا وجود ندارد.

جویبان افزود: درخواست داریم مرز خراسان جنوبی از قضیه برگشت ارز مستثنی شود چون دستگاه‌های امنیتی کاملا بر این مرز اشراف داشته و امکان قاچاق کالا وجود ندارد.

وی بیان کرد: در قانون شورای ساماندهی مبادلات مرزی امکان واردات پیله‌وران فقط از بازارچه‌های همان استان امکان‌پذیر است در حالیکه از این کشور کالای خاصی واردات نداشتیم و صرفه اقتصادی برای پیله‌وران ندارد.

معاون امور بازرگانی اداره‌کل صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی اظهار داشت: ۶۸ قلم کالا برای محصولات غذایی ۱۰۰ درصد و سایر کالاهای ۷۰ درصد معافیت دارد که درخواست داریم این شرایط برای استان ما مهیا شود تا پیله‌وران استان بتوانند از استان‌های دیگر هم واردات داشته باشند.

وی تصریح کرد: از آنجاییکه برخی واحدهای تولیدی با نگاه صادراتی در استان شکل گرفته است تعهدات ارزی حداقل برای تجار و بازرگانان خراسان جنوبی برای صادرات برخی از محصولات به افغانستان به صورت ریالی انجام شود.

جویبان با بیان اینکه شرایط خراسان جنوبی در این زمینه باید ویژه دیده شود، عنوان کرد: در مرحله اول این مهم برای تمامی تجار و بازرگانان و در مرحله دوم حداقل برای واحدهای تولیدی صادراتی دیده شود.

وی یادآور شد: در مرحله نخست ۶۰ کارت پیله‌وری در این خصوص تعدیل شدند و امکان تجارت برای آنها نیست و دستورالعمل جدیدی آمده تا با فرصت چندماهه بتوانند برخی پیله‌وران صادرات داشته باشند.

معاون امور بازرگانی اداره‌کل صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی گفت: با همکاری استانداران و مسئولان وقت برای تمام مرزنشینان تسهیلات مرزنشینی و کارت پیله‌وری لحاظ می‌شد اما در این خصوص شعاع ۵۰ کیلومتر در نظر گرفته شد و برخی روستاها و افراد مشول نشده‌اند که تبعات اجتماعی برای استان در پی داشته است.

جویبان با اشاره به ماده ۱۳۳ قانون اصلاح مالیات‌های مستقیم افزود: متاسفانه شرکت تعاونی‌های مرزنشینان در قانون نیامده و مشول مالیات شده‌اند که درخواست داریم معافیت‌های شرکت تعاونی‌های مرزنشیتن شامل تعاونی‌های استان شود.

حسین خسروی، نماینده مردم شهرستان های بیرجند، درمیان و خوسف افزود: حوزه انتخابیه من ۶۰۰ روستا دارد که در ۲۵ ماه گذشته به بسیاری از روستا سر زده‌ و توانسته‌ایم برخی از مشکلات را حل و فصل کنیم، خوشحالم که در این جلسه حاضر شدم اما باید افرادی دعوت شوند که پاسخگو باشند و من موارد مطرح شده را به استاندار منتقل می نمایم.

نماینده مردم شهرستان های بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس اظهار داشت: در خصوص تسهیلات تبصره ۱۸ نه اعتبار و نه اختیاری وجود دارد، در مجموعه قانونگذاری ما حامل پیام شما هستیم در این حد به روی چشم پیگیری می کنم.

وی تصریح کرد: خیلی از مواردی که اشاره کردید کار من نیست، اگر من هماهنگ کننده باشد مورد به مورد در زمینه قانون، اخذ تسهیلات و سایر پیگیری می‌کنم.

خسروی یادآور شد: با کمال میل آنچه به ذهن ما برسد مورد به مورد یادداشت می‌کنم تا حامل پیام شما به کمیسیون اقتصادی باشم.

نماینده مردم شهرستان های بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس گفت: به احترام شما هر کاری از دست من برآید پیگیری خواهم کرد، در یک دقیقه تریبون مجلس از چه بگوییم که مهمتر و ارج تر باشد.

وی افزود: در نطقی که در مجلس داشتم گفتم آقای رئیس جمهور شما دولت صادق الوعد هستید برای اینکه مردم به شما اعتماد کنند برای مردم زمان تعیین کنید، تا پروژه ها در موعد مقرر به بهره برداری برسد.

خسروی بیان کرد: افتخار می‌کنم در این جلسه هستم و شکرگزار هستم که مباحث تخصصی شما را موضوع به موضوع در حد خودم پیگیری کنم.

رئیس کمیسیون مدیریت واردات و توسعه صادرات، ترانزیت و حمل و نقل اتاق بازرگانی بیرجند هم با بیان اینکه تمام مشکلاتی که داریم با مسئولان استان در میان گذاشته شده است، گفت: آنچه اکنون در این جلسه مورد انتظار ماست همه مربوط به تصمیماتی بوده که در مرکز اخذ شده و موارد قانونی است.

علیرضا خامه زر افزود: قانون شورای ساماندهی مبادلات مرزی، تعهدات ارزی، مسائل مربوط به مرزنشینان، الزام پیله وران برای صادرات و سایر همه در مرکز اخذ شده و نمی‌توان در استان این مسائل را پیگیری و رفع کرد.

رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند هم گفت: آنچه همکاران عنوان کردند بگونه‌ای درد و دل با نماینده مجلس بود، خداوند توان و قدرتی به ما داده اما دست‌ و بال ما بسته است و نمی‌توانیم کاری انجام دهیم.

محمدعلی رمضانی با بیان اینکه قوانین و بعضاً دستگاه‌های اجرایی دست و بال ما را بسته است افزود: دغدغه ما این است که نمی‌توانیم کاری انجام دهیم.

وی بیان کرد: اگر به روستاهای استان سر بزنید مردم از شما اشتغال و فرآوری محصولات کشاورزی می خواهند محصولاتی که یا باید صادرات شده یا داخل استان فراروی و به فروش برسد.

رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی اظهار داشت: در حال حاضر مشکلات صادراتی، برگشت ارز و سایر را داریم اما آنچه به‌ جد دنبال آن هستیم اینکه کشور برای شکر مانده و پول یا ارز هم نداریم از طرفی کارخانه قند قهستان تعطیل است.

وی تصریح کرد: با هزاران زحمت تحریم‌ها را دور زده‌ایم‌ و‌ حالا ارز را باید  در اختیار کشورهایی مانند هند، برزیل و سایر قرار دهند ولی حاضر نیستند چغندرقند افغانستان را وارد استان‌ کرده و کارخانه قند قهستان را فعال کنند.

رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی عنوان کرد: با فعال شدن کارخانه قند قهستان مشکل شکر و بخشی از اشتغال حل می شود، خواهش دارم در این زمینه‌ها نمایندگان پیگیری جدی کنند.

وی یادآور شد : تا زمانیکه به این شکل از صنعت و صنعتگر حمایت شود ما راه به جایی نخواهیم برد.

رمضانی گفت: سال گذشته و امسال ۱۱ تیرماه به عنوان روز صنعت در همه استان ها  با حضور نمایندگان مجلس حتی رئیس جمهور گرامی داشته شد ولی دریغ از اینکه در استان ما یک نفر به صنعتگر خداقوت بگوید، این نشان دهنده اهمیت صنعت است.

رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی بیرجند با اشاره به تعهدات ارزی افزود: در این خصوص نتوانسته‌ایم چون افغانستان بر مبنای دلار کار می‌کند، وقتی نتوانستیم ارزها را برگشت بدهیم کارت‌های بازرگانی هم قفل شد.

وی بیان کرد: به همین دلیل نیز صادرات انجام نشد و تعطیلی واحد‌های تولیدی را در پی داشت، در نتیجه پولی که کارگر، کاسب و‌ تاجر افغانستان از این محل اخذ می‌کرد صرف خرید دلار شد.

رمضانی اظهار داشت: می‌توانستیم به جای پول آن کارگر یا تاجر افغانستانی، کالا در اختیار این کشور قرار دهیم.

وی تصریح کرد: مقام معظم رهبری فرمودند سعی کنید دلار را از چرخه اقتصادی کشور حذف کنید، ما چون نتوانستیم این دلار را برگردانیم از آنطرف دولت و کشور دچار ضرر  و زیان شد و در نتیجه منجر به تعطیلی کارخانه و بیکاری کارگران شد.

مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی خراسان جنوبی هم گفت: مرز ماهیرود به عنوان یکی از نقاط استراتژیک ‌کشور معرفی شده و در پنج سال گذشته جایگاه این مرز با افغانستان نسبت به دوقارون و‌ میلک بهتر و بیشتر معرفی شده است.

حسین زارعی افزود: از طرفی دولت نیز در تامین زیرساخت ها و سایر کمک های زیادی کرده و شرایط استثنایی در مرز ایجاد شده است.

وی از ماهیرود به‌ عنوان یک مرز استراتژیک و مهم یاد‌ کرد و اظهار داشت: برخی مرزهای استان به صورت یکطرفه از جانب افغانستان بسته شده و جلوی تبادلات گرفته شده است.

مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی خراسان جنوبی عنوان کرد: تبادلات و تفاهم نامه هایی که با کشور افغانستان داریم را باید محکم کرد زیرا تاجر و سرمایه‌گذار ورود کرده و در استان سرمایه‌گذاری می‌کند اما بعد از چند ماه با مشکل مواجه می شود لذا با محکم نکردن تفاهم نامه ها، مردم و مرزنشینان تحت الشعاع قرار می‌گیرند.

وی یادآور شد: یکی از مشکلات گمرک در خصوص نبود دستگاه ایکس ری بود که با پیگیری های گمرک استان، دستگاه اکنون تامین شده‌ و ترانزیت عام‌ کالا و  تبادلات رونق خواهد گرفت .

زارعی با بیان اینکه با نصب دستگاه ایکس ری چرخه تبادلات استان تکمیل می شود گفت: به عنوان مثال در ۶ ماه گذشته هزار و ۲۰۰ دستگاه کامیون از مرز تردد می شد که به ۲ هزار و ۵۰۰ تا سه هزار دستگاه  خواهد رسید.

وی با اشاره به سایت منطقه ویژه اقتصادی در مرز ماهیرود افزود: تاکنون ۴۵ مورد سرمایه گذاری در منطقه انجام شده است که ۳۵ واحد به بهره‌برداری رسیده است.

مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی خراسان جنوبی بیان کرد: یکی از درخواست های افغانستان همیشه این بوده که کالا واردات هم داشته باشند این مزیت و فرصت را داریم که کالاها به مرز وارد شده و بعد از فرآوری و تبدیل مجدد به افغانستان صادر شود.

عضو هیأت رئیسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند هم ضمن قدردانی از فرماندار درمیان در خصوص بازارچه میل ۷۳، گفت: موضوع بازگشایی بازارچه‌های مرزی برای معیشت مرزنشینان، پیله وران و فعالان اقتصادی واجب است که پیگیری شود.

خالد اکبری بیان کرد: در این نشست درد دل می‌کنیم وگرنه می‌دانیم مشکلات هست، برخی افراد فکر می‌کنند خداوند مشکلات را آفریده و ما دعا می‌کنیم خدا این مشکلات را حل کند! اما باید این مسائل را با شما مسئولان مطرح کنیم.

وی اظهار داشت: تلاش می‌کنیم مشکلات را در میان بگذاریم اما اینکه رفع نشده دست ما نیست، اگر جنگ اقتصادی وجود دارد در چنین شرایطی، فعالان اقتصادی در خط مقدم قرار دارند.

عضو هیأت رئیسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند اظهار داشت: جلساتی هر هفته به منظور رفع مشکلات بخش خصوصی  با حضور ‌ مسئولین استانی در اتاق بازرگانی برگزار می شود و مشکلات از آنچه در این نشست ها مطرح می شود خیلی زیاد و ۲۰ برابر بیشتر است.

وی افزود: با توجه به مشکلاتی که در خصوص انتقال ارز وجود دارد اکنون بانک‌ها حساب‌های اتباع را‌ کنترل می‌کنند، درخواست داریم بگویید انتقال ارز را چگونه انجام دهیم؟

نماینده دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی هم با اشاره به مشکلات مرزنشینان گفت: سال ۹۹ برای هر خانوار یک‌ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان از محل هدفمندی یارانه‌ها پرداخت می‌شد که چندین مکاتبه با وزارت کشور برای ادامه این روند انجام شد ولی ادامه پیدا نکرد.

موسی الهی افزود: درخواست داریم این موضوع پیگیری شود چون دو سال است هیچگونه حقوقی برای مرزنشینان پرداخت نشده است.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان‌جنوبی هم با اشاره به اصلاح ماده ۳۳ قانون مالیات مستقیم به نفع مرزنشینان گفت: این موضوع نیاز به قانون گذاری و تصویب در مجلس شورای اسلامی دارد و درخواست‌ داریم پیگیری شود.

 معاون برنامه‌ریزی و توسعه فرمانداری بیرجند هم گفت: به صورت مستمر بازدیدهای میدانی با همکاری بسیج و دستگاه های دیگر از سطح واحد‌های تولیدی صنعتی، معدنی و کشاورزی شهر بیرجند انجام می‌شود.

هومر شکری افزود: اگر دستگاه‌های اجرایی نتوانستند مشکلات واحد‌های تولیدی را مرتفع کنند به صورت میدانی و موردی بازدید انجام و حل‌ می‌شود.

وی با اشاره به تسهیلات مورد نیاز واحد‌های تولیدی تصریح کرد: از مبلغ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان که ۱.۵ برابر به بانک‌های عامل معرفی شدند تنها  ۱۵ درصد مربوط به تبصره ۱۸ بوده که درخواست کردیم اعتبارات در استان جذب شود.

مدیر شعب بانک ملی خراسان جنوبی هم گفت: دغدغه‌های واحد‌های تولیدی و تجار در خصوص تسهیلات مورد نیاز، دغدغه ما نیز هست.

زرنگ بیان کرد: نماینده مجلس اینکه گفتند کاری از دست آنها بر نمی‌آید با صداقت صحبت‌ کردند، و با تمام توان مطالبات به حق را پیگیری می‌کنند.

وی با بیان اینکه برخی از مشکلات به تصمیمات اقتضائی که در کشور گرفته می شود برمی‌گردد تصریح کرد: بخشنامه‌هایی صادر‌ می‌شود که هنوز اجرایی نشده بخشنامه عوض شده یا جدید می‌شود و متاسفانه آثار و تبعات آن بیشتر به بخش خصوصی برمی‌گردد.

وی عنوان کرد: فضا و فرصت فراهم شده تا مشکلات و مسایل تجار و سرمایه‌گذاران بیان و پیگیری شود.

رئیس کمیسیون هماهنگی بانک‌های استان با اشاره به وضعیت تسهیلات و رفع تعهدات ارزی گفت: شرایط مملکت خاص بوده و گاهی اوقات از دست مسئولان استانی یا کشوری خارج است.

زرنگ افزود: با شرایطی که در کشور افغانستان وجود دارد و‌ حضور عناصر تروریستی و تخریب گر در قالب پوشش افراد عادی، باید روشنگری انجام شود چراکه گاهی اوقات این افراد به صورت غیرمجاز وارد کشور شده و سرمایه گذاری انجام می دهند و بعد از‌ شناسایی نقاط ضعف اقدام به خرابکاری می‌کنند.

وی ادامه داد: بنا بر اعلام وزارت کشور ، افراد اتباع که در کشور فعالیت می کنند باید در سامانه یکتا ثبت نام کرده باشند، در غیر اینصورت قادر به افتتاح حساب، تبادل مالی یا شناسنامه اشخاص اتباع بیگانه نیستند.

وی اظهار داشت: برخی بانک ها رعایت نمی کردند و قانون را دور می زدند، لذا بانک مرکزی این قانون را گذاشته و اتباع در روز تا سقف ۱۰ میلیون تومان ارزی یا ریالی می‌توانند جاذبه جا کنند.

وی عنوان کرد: رفع تعهد ارزی و این محدودیت صرفا برای افرادی که بدون مجوز یا با مجوز ابطال شده فعالیت داشتند  است، طرح نواقصی هم دارد اما پیشنهادات و راهکارهای را ارایه دادیم تا حل شود.

فرماندار درمیان هم گفت: فعالیت بازارچه مرزی میل ۷۳ درمیان از  سال ۷۲ آغاز شده و تا سال ۹۳ فعال بود اما در همین سال به صورت یکطرفه از سمت افغانستان بسته شد.

مهدی فرجامی‌فر افزود: این بازارچه زیرساخت‌های خیلی خوبی از جمله ۴۰ غرفه، بخش اداری، ۹ سوله ۵۰۰ تنی، باسکول ۶۰ تنی، مهمانسرا، جایگاه سوخت با ظرفیت ۱۸۰ هزار لیتر،‌ مسجد، سردخانه، سامانه جامع امور گمرکی، دیتا و سایر دارد.

وی بیان کرد: چند ماه قبل طی بازدیدی که از مرز داشتیم فضای بازارچه بسیار نامناسب بود که ضرب الاجل دستور داده شد تمیزکاری شود.

فرماندار درمیان تصریح کرد: این بازارچه سال های ۸۴ تا ۸۶ مقام اول کشور را به خود اختصاص داده بود و نزدیکترین بازارچه به مرکز استان است.

فرماندار درمیان عنوان کرد: تجار و سرمایه‌گذاران افغانستان و ایران اعلام آمادگی کرده‌اند تا با راضی کردن طالبان گمرک را در مرز راه‌اندازی و جاده دسترسی را تسطیح کنند.

وی گفت: کارخانه سیمان باقران شهرستان درمیان روزی ۲ هزار و ۵۰۰ تن تولید دارد که از مرز ماهیرود صادر‌ می‌شود و سالی ۷۰ تا ۱۰۰ میلیارد تومان هزینه دارد که با فعال سازی مرز اتفاقات خوبی در این منطقه رقم‌ می‌خورد.

فرجامی‌فر یادآور شد: برای کارخانه قند قهستان نیز دستگاه‌ها خریداری شده و مشعل‌ها این هفته نصب می‌شود، همچنین ۴۰ هزار تن چغندرقند خریداری شده و مجوز در حال عوض شدن است تا شکر خام را به شکر سفید تبدیل کند.

وی با بیان اینکه کارخانه قند قهستان مهرماه امسال راه‌اندازی می‌شود گفت: ماه‌های گرم سال که به لحاظ فنی کارخانه باید تعطیل باشد اما در ماه‌های دیگر فعال خواهد بود.

فرجامی‌فر ادامه داد: از ظرفیت کشت فراسرزمینی با افغانستان استفاده خواهد شد تا چغندرقند تحویل بگیریم و شکر صادر‌ کنیم، این ظرفیت برای بازارچه‌های دیگر نیز موثر خواهد بود.

وی تصریح کرد: پتانسیل میل ۷۳ از ماهیرود خیلی بهتر است، درخواست داریم نمایندگان مجلس مسائل قانونی مربوط به تجار و بازرگانان را پیگیری کرده و در قالب تذکر در مجلس بیان کنند.

فرماندار درمیان عنوان کرد: متناسب با مشکلات موجود،  باید مطالب مربوط به مشکلات به صورت مکتوب در اختیار نمایندگان مجلس قرار بگیرد تا نسبت به پیگیری آن اقدام‌ شود.

وی یادآور شد: درخواست‌ داریم در‌ خصوص دیپلماسی ما با افغانستان تذکری به وزارت خارجه داده شود، باید برای مرز ۷۳ چاره اندیشی شود تا از لحاظ دیپلماسی مداخلاتی داشته و بتوانیم مرز را بازگشایی کنیم.

نماینده مجلس گفت: برخی قوانین را در مجلس اکنون تصویب می‌کنیم که مربوط به ۱۰ تا ۱۲ سال پیش است، لذا نمی‌توان یک شبه مسائل را پیگیری و تصویب کرد.

خسروی افزود: مسائل مربوط به مشکلات تجار و سرمایه گذاران به صورت کتبی در اختیار ما قرار بگیرد تا بتوانیم به موقع پیگیری کنیم.

 عضو هیأت رئیسه اتاق بازرگانی بیرجند هم گفت: اوایل انتخاب نمایندگان مجلس قبل درخواست داشتیم نمایندگان مجلس حداقل یک نماینده در حوزه اقتصادی داشته باشند اما محقق نشد.

خامه زر ادامه داد: حداقل باید یک نفر از نمایندگان استان در کمیسیون شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی حضور داشته باشد، در حالیکه کمیسیون‌های متعددی در اتاق تشکیل شده اما نمایندگان حضور ندارند.

رئیس کمیسیون توسعه صادرات ، مدیریت واردات، ترانزیت ، حمل و نقل، گمرک و امور مرز اتاق بازرگانی بیرجند بیان کرد: در‌ جنگ اقتصادی بسر میبریم اما بخش خصوصی در حوزه تجارت با افغانستان تنها است و هیچکس کنار ما نیست، دولت به کمک ما نمی‌آید.

وی اظهار داشت: صندوق ضمانت سرمایه‌گذاری صادرات افغانستان را پوشش نمی‌دهد، سه میلیارد دلار صادرات ایران به افغانستان یعنی معادل سه برابر صادرات به ۱۵ کشور دنیا است لذا اهمیت تجارت افغانستان را باید به مرکز و سپس کشور تبیین کنیم.

خامه‌زر تصریح کرد: با توجه به اینکه خراسان جنوبی دالان خدمات صادرات به سایر کشورها است باید از اعتبارات استان‌های دیگر به استان ما کمک شود، لذا بایستی این پیوند را با استان‌های دیگر برقرار کنیم.

وی یادآور شد: قانون رسمی کشور تاکید کرده صادرات‌ نباید به دلیل تنظیم‌ بازار محدود شود اما هر دولتی می‌آید به محض جهش ارزی، صادرات را محدود می‌کند ما نمی توانیم یک هفته قرارداد منعقد کنیم.

رئیس کمیسیون توسعه صادرات ، مدیریت واردات، ترانزیت ، حمل و نقل، گمرک و امور مرز اتاق بازرگانی بیرجندگفت: نمی‌دانیم در مرکز چه خبر است، اگر مشکلات را به دو دسته داخلی و برون مرزی تقسیم کنیم، نگران مشکلات افغانستان نیستیم اما مشکلات داخل ما را اذیت می‌کند.

وی افزود: دغدغه تاجر باید بازاریابی باشد در حالیکه همیشه در داخل مشکل دارد، به عنوان اتاق بازرگانی نماینده قشری حدود ۴۰۰ نفر هستیم، اما این نشست برای شناخت بیشتر نماینده برگزار شد تا در جلسات مرکز و مجلس مباحث پیگیری شود.

خامه‌زربیان کرد: در افغانستان به عنوان پنجمین مشتری ایران، باید مشکلات صادرات رفع شود، بخش خصوصی با همه ضعف‌هایی که دارد می‌تواند کمک کند دغدغه نماینده ما در مرکز استان حداقل مکان نباشد، شما نیز پیگیر مشکلات ما باشید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت، استفاده از سرویس reCAPTCHA گوگل مورد نیاز است که تابع Privacy Policy and Terms of Use است.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا