برگزاری نوزدهمین جلسه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی خراسان جنوبی
نوزدهمین جلسه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی خراسان جنوبی با دستور جلسه تشکیل کمیته مشترک ایران و پاکستان،تفویض برخی اختیارات به شورای ملی زعفران ایران، ارائه گزارش کمیسیون مدیریت واردات،توسعه صادرات،حمل و نقل،ترانزیت و گمرک و تعیین اعضای جدید شورای گفتگو(بخش خصوصی) برگزارشد.
محسن احتشام، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن کشاورزی بیرجند،پیرو درخواست شورای ملی زعفران در خصوص پیگیری مصوبات شورای گفتگوی خراسان رضوی در خصوص تفویض برخی از اختیارات به این شورا در جلسه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی خراسان جنوبی اظهار داشت: محصول زعفران، فخر خراسان جنوبی است که با معیشت بیش از ۲۰۰ هزار خانوار در خراسان جنوبی و رضوی عجین شده است.
وی با بیان اینکه این موضوع صادرات زعفران را با اهمیت کرده است، بیان کرد: در حال حاضر در بازار جهانی شاهد قیمتهایی از خرید زعفران هستیم که ما این قیمت را منصفانه نمیدانیم.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن کشاورزی بیرجند با تأکید بر اینکه باید بتوانیم قیمت منصفانهای برای زعفران در دنیا به وجود آوریم، افزود: قیمت منصفانه سبب میشود تا دست رنج کشاورزان با یک قیمت واقعی به فروش برسد.
احتشام با بیان اینکه تمام تلاش اتاق بازرگانی در شورای ملی زعفران این است که بتوانیم زعفران کشاورزان خودمان را با قیمت واقعی بفروش برسانیم، بیان داشت: شورای ملی زعفران تلاش دارد با برند سازی و حضور در بازار جهانی و مدیریت بازار صادرات زعفران به سمتی حرکت کند که قیمت زعفران به نفع کشاورزان منصفانه تعیین شود.
وی ادامه داد: در نظر داریم از تولید تا بسته بندی از حقوق مصرف کننده هم در داخل و هم در خارج دفاع کنیم تا مصرف کننده هم کالای با کیفیت دریافت کند.
خانه نشینی صادرکنندگان واقعی زعفران
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن کشاورزی بیرجند با تأکید بر لزوم تفویض بخشی از اختیارات سازمان صنعت، معدن و تجارت به شورای ملی زعفران افزود: این موضوع در جلسه گفت و گوی بخش خصوصی و دولت در خراسان رضوی مصوب شد تا شورای ملی زعفران بتواند در فرآیند صادرات و برند سازی و معرفی نشان ملی زعفران حرکت کند.
احتشام با اشاره به اینکه در این راستا هشت خواسته از سوی شورای ملی زعفران مطرح شده است، افزود: یکی از این خواستهها پیگیری رفع مشکلات بازگشت ارز حاصل از صادرات زعفران در جهت کاهش پدیده قاچاق و صادرکنندگان یک بار مصرف است.
وی اضافه کرد: در حال حاضر معضل اساسی ما در بحث زعفران صادرات از طریق کارتهای یک بار مصرف بوده که صادرکنندگان اصلی و واقعی و صنعت زعفران را خانه نشین کردهاند.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن کشاورزی بیرجند، هند و چین را دو مصرف کننده مهم زعفران ایران دانست و گفت: به دلیل تعرفه ۳۷ درصدی صادرات زعفران به این دو کشور در حال حاضر بخش اعظم زعفران به هنگ کنگ و ویتنام میرود و از این طریق وارد چین میشود.
احتشام ادامه داد: همچنین بخاطر تعرفه صفر بین هند و افغانستان بخش زیادی از زعفران ایران به کشور افغانستان میرود و از طریق این کشور به هند صادر میشود.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر بیش از ۹۵ درصد زعفران دنیا در ایران تولید میشود اما هنوز کسی ما را به عنوان تولید کننده نمیشناسد، عنوان داشت: بیش از ۹۴ درصد زعفران کشور به صورت خام صادر و تنها حدود شش درصد با برند شرکتهای ایرانی به فروش میرسد.
وی با بیان اینکه باید بتوانیم در بازار جهانی زعفران سهم خود را از زعفران بسته بندی با نشان ملی زعفرانی افزایش دهیم، افزود: در راستای سامان دهی و سازمان دهی تولید و صادرات زعفران طرح ملی صادرات و تولید زعفران در شورای ملی زعفران تدوین شده است که باید در هیئت دولت به تصویب برسد.
لزوم افزایش اختیارات مسئولان استانی
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن کشاورزی بیرجند، همکاری بخش دولتی با بخش خصوصی در خراسان جنوبی را خوب ارزیابی کرد و افزود: با این وجود باید اختیارات متولیان امر خراسان جنوبی توسط دستگاههای اجرایی پایتخت افزایش یابد.
احتشام اضافه کرد: انتظار داریم اختیارات استاندار خراسان جنوبی بیشتر شود تا به صنعتگر و کارآفرین کمک کند؛ چراکه روند تصمیم گیری های چندین ساله در تهران کار را با تأخیر مواجه میکند.
وی با تأکید بر اینکه در سال رونق تولید باید اراده بیشتری بر رفع موانع و مشکلات تولید کنندگان و صادر کنندگان داشته و از کارآفرینان بیشتر حمایت کنیم، افزود: رفع مشکلات تولید کنندگان را از بخش دولتی توقع داریم که امیدواریم با اختیارات تفویض شده از مرکز به استان، تولید کنندگان را توانمند کنیم.
وی یادآور شد: خراسان جنوبی از نظر زیرساختها نسبت به استانهای توسعه یافته ضعیف است و باید تولید کنندگان استان حمایت و توانمند شوند تا در بازار رقابتی بتوانند فعالیت کنند.
احتشام پیرو مکاتبه ریاست دبیرخانه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی در خصوص مصوبه آن شورا مبنی بر لزوم شکل گیری کمیته مشترک ایران و پاکستان بین استانهای خراسان رضوی، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان افزود: برای گسترش بازارهای مشترک بین ایران و پاکستان و تمرکز بر بازار پاکستان و صادرات و واردات بین دو کشور کمیته مشترک ایران و پاکستان تشکیل خواهد گردید. که گزارش اقدامات دبیرخانه شورای گفتگوی استان در این جلسه ارائه می گردد.
در ادامه علیرضا خامه زر، رئیس کمیسیون مدیریت واردات و توسعه صادرات اتاق بازرگانی بیرجند به تشریح اقدامات انجام شده( در خصوص تشکیل کمیته مشترک ایران و پاکستان از سوی دبیرخانه شورای گفتگوی استان) پرداخت.
خامه زر با اشاره به نشست مشترک سه دبیرخانه شورای گفتگوی استان های خراسان رضوی، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان اعلام داشت سه استان توافق نمودند که دبیرخانه مشترک کمیته ایران و پاکستان در استان سیستان و بلوچستان شکل گیرد، وی در ادامه اعضای پیشنهادی اتاق بازرگانی بیرجند درخصوص تشکیل این کمیته را روسای اتاقهای بازرگانی، استانداران، نمایندگان وزارت امور خارجه، نواب رئیس مراکز خدمات سرمایه گذاری، معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداریها، ادارات کل حمل و نقل، گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی، گمرکات و سازمانهای صمت، جهاد کشاورزی، دامپزشکی، مرزبانی، مدیران اتحادیه شرکتهای تعاونی مرزنشینان، راه آهن و مناطق آزاد و ویژه اقتصادی عنوان نمود.
رئیس کمیسیون واردات و توسعه صادرات اتاق بازرگانی بیرجند، توسعه مبادلات مرزی، توسعه فعالیتها بازارچههای مرزی، افتتاح سریع گذر گاههای مرزی رونق ترانزیت و حمل و نقل کالا، رفع موانع و مشکلات تجاری دو کشور را از جمله اهداف پیشنهادی این کمیته عنوان کرد.
خامه زر اضافه کرد: همچنین بهبود روابط تجاری و اقتصادی، تسهیل تجارت مرزی، تسهیل تعاملات بانکی و سرمایه گذاری بین دو کشور از جمله اهداف و مأموریتهای این کمیته خواهد بود.
وی با تأکید بر لزوم رفع موانع بانکی بین تجار و بازرگانان دو کشور، بیان داشت: ایجاد بازارچههای مرزی و حذف تعرفهها از کالاهایی که در این بازارها عرضه میشوند، ایجاد خطوط اعتباری و تسهیل تبادل اسناد و رفع موانع غیر تعرفهای، ایجاد شبکه توزیع محصولات دو کشور، افزایش حضور فعالان بخش خصوصی واقعی در بازار پاکستان و اتصال بازرگانان ایرانی به تجار پاکستانی از جمله راهکارهای توسعه مبادلات تجاری بین دو کشور است.
رئیس کمیسیون واردات و توسعه صادرات اتاق بازرگانی بیرجند همچنین، ایجاد اتاقهای تجارت منطقهای، تعامل میان مجلس شورای اسلامی ایران و مجلس ملی و سنای پاکستان، برگزاری اجلاسهای مجالس منطقهای بین رؤسای دو کشور، برگزاری همایشها، کنفرانسها، نمایشگاهها و اعزام هیأت تجاری برای شناسایی فرصتهای اقتصادی و تجاری دو کشور را از دیگر راهکارهای اجرایی پیشنهادی در راستای افزایش تعامل مقامات در سطوح ملی و استانی دانست.
خامه زر همچنین بر لزوم توسعه پیمان پولی برای استفاده از پولهای محلی در تجارت ایران و پاکستان و حذف دلار از روند معاملات تأکید کرد و گفت: صدور مجوز برای افتتاح شعب بانکهای پاکستانی در ایران و بالعکس و صدور مجوز برای اتصال سوئیچ کارتهای بانکی ایرانی با کارتهای بانکی پاکستانی میتواند سبب تسهیل همکاریهای بین بانکی بین دو کشور شود.
پیرو مصوبه هفدهمین جلسه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی علیرضا خامه زر، با بیان توضیحاتی درخصوص بازار افغانستان به ارائه آمار و اطلاعات تجاری ایران و افغانستان و سهم استان در این تجارت پرداخت و ضمن ارائه پیشنهاداتی درجهت توسعه تجارت با کشور افغانستان به اقدامات انجام شده در کمیسیون مدیریت واردات، توسعه صادرات، حمل و نقل، ترانزیت و گمرک اشاره نمود و افزود با عنایت به اینکه این کمیسیون قصد دارد در ۶ ماهه نخست سال ۱۳۹۹ نسبت به برگزاری همایش معرفی توانمندیهای ترانزیت استان و جذب سرمایه گذار در زمینه ترانزیت اقدام نمایند درخواست می گردد استانداری محترم و دستگاه های اجرایی مرتبط نهایت همکاری و همراهی را در برگزاری این همایش با اتاق بازرگانی داشته باشند.
مشیرالحق عابدی، معاون امور اقتصادی استاندار خراسان جنوبی در این جلسه گفت: با توجه به وجود پتانسیل های ویژه در راستای همکاری های ویژه بین بخش دولتی و خصوصی استان، بهترین و بیشترین ارتباط بین این دو بخش وجود دارد.
عابدی اظهار داشت: با توجه به تأکیدات استاندار خراسان جنوبی در رابطه با ارتباط گیری با استانهای مجاور دیدارهایی در استان های سیستان و بلوچستان و یزد انجام شده است.
وی بیان کرد: یکی از مواردی که در استان سیستان و بلوچستان مطرح شد، استفاده از پتانسیل مرز مشترک استان سیستان و بلوچستان با کشور پاکستان بود.
عابدی با بیان اینکه کلیات سند جامع همکاری این سه استان و کشور پاکستان با همکاری دستگاههای اجرایی و بخش خصوصی تهیه شده است، بیان داشت: این سند در نهایت به صورت جامع با حضور استانداران سه استان رونمایی خواهد شد.
وی اضافه کرد: مواضع مرتبط با همکاری مشترک استان خراسان جنوبی با دو استان دیگر کلید خورده است که هدف مشترک همه اینها توسعه مبادلات تجاری استان با کشور پاکستان است.
معاون امور اقتصادی استاندار خراسان جنوبی با تأکید بر اینکه باید از همراهیهای ایجاد شده به سه استان نهایت استفاده انجام شود، افزود: تاکنون نتوانسته ایم از اتحاد استانهای شرقی در جهت اهداف مشترک به نحوه شایسته استفاده کنیم و اتحاد ایجاد شده فرصتی مغتنم برای دستیابی به این اهداف مشترک است.
عابدی با اشاره به ارتباط گیری کمیسیونهای تخصصی اتاق بازرگانی با دستگاههای اجرایی و ارائه گزارش عملکرد توسط این کمیسیونها، عنوان داشت: در هر جلسه این شورا یک کمیسیون اعلام گزارش میکند و نقاط ضعف و اشکال در ارتباط گیری و همکاری ۱۰۰ درصدی دستگاههای اجرایی توسط رئیس کمیسیون بیان میشود.
وی اضافه کرد: با توجه به وجود پتانسیلهای موجود در راستای همکاریهای ویژه بین بخش دولتی و خصوصی در استان، بهترین و بیشترین ارتباط بین بخش خصوصی و دولتی استان ایجاد شده و بخش خصوصی به معذوریتهای بخش دولتی کاملاً آگاهی دارد.