اخبار داخلی

در نشست شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی خراسان جنوبی مطرح شد:تأکید رئیس اتاق بازرگانی بیرجند بر نقش راهبردی خراسان جنوبی در توسعه تجارت ایران و افغانستان

رئیس اتاق بازرگانی بیرجند با تأکید بر ظرفیت‌های راهبردی خراسان جنوبی در تجارت با افغانستان گفت: برخورداری استان از مرز مشترک، گمرکات، بازارچه‌های مرزی و زیرساخت‌های مستقر در مرز، این امکان را فراهم کرده است که خراسان جنوبی به خط مقدم ارتباط اقتصادی ایران با افغانستان تبدیل شود و سهم بیشتری از تجارت خارجی کشور با این همسایه شرقی را به خود اختصاص دهد.

علیرضا خامه‌زر، رئیس اتاق بیرجند،در شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی خراسان جنوبی با اشاره به اهمیت حضور مسئولان و برگزاری این نشست در استان اظهار کرد: سفر مسئولان به خراسان جنوبی و توجه به ظرفیت‌های اقتصادی شرق کشور برای ما بسیار ارزشمند است و امیدواریم این نگاه راهبردی نسبت به افغانستان و مرزهای شرقی، به سایر نقاط کشور نیز منتقل شود.

وی افزود: افغانستان برای جمهوری اسلامی ایران از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و خراسان جنوبی نیز به واسطه هم‌مرزی با این کشور، جایگاه خاصی در توسعه روابط اقتصادی و تجاری با افغانستان دارد. خوشحالیم که در سطح کشور نیز توجه به اهمیت افغانستان افزایش یافته و بخش‌های مختلف اقتصادی و تجاری نسبت به ظرفیت‌های این بازار نگاه جدی‌تری پیدا کرده‌اند.

رئیس اتاق بیرجند ادامه داد: اتاق‌های بازرگانی استان‌های مختلف از جمله اتاق بازرگانی البرز و اتاق بازرگانی تهران نیز در حوزه افغانستان فعالیت‌ها و برنامه‌هایی دارند که این موضوع نشان‌دهنده اهمیت روزافزون بازار افغانستان برای فعالان اقتصادی کشور است.

خامه‌زر با بیان اینکه خراسان جنوبی می‌تواند نقش خط مقدم ارتباط اقتصادی ایران با افغانستان را ایفا کند، گفت: ما در استان ظرفیت‌های ارزشمندی در اختیار داریم؛ از گمرک و بازارچه‌های مرزی گرفته تا مرزبانی و دستگاه‌هایی که در نقاط مرزی مستقر هستند. مجموعه این ظرفیت‌ها باعث شده است خراسان جنوبی بتواند نقش مهمی در تجارت خارجی کشور و به‌ویژه مبادلات اقتصادی با افغانستان داشته باشد.

وی تصریح کرد: اگر بتوانیم از ظرفیت مرزهای استان به شکل مطلوب استفاده کنیم، بخش قابل توجهی از تجارت ایران با افغانستان می‌تواند از مسیر خراسان جنوبی انجام شود. هدف ما این است که سهم استان در تجارت خارجی با افغانستان افزایش پیدا کند و بتوانیم ظرفیت بازارچه‌های مرزی و گمرکات استان را بیش از گذشته در خدمت اقتصاد کشور قرار دهیم.

رئیس اتاق بیرجند با اشاره به حجم تجارت خارجی ایران و افغانستان بیان کرد: تجارت با افغانستان ظرفیت بسیار بالایی دارد و باید تلاش کنیم سهم خراسان جنوبی از این بازار افزایش یابد. بر اساس ظرفیت‌های موجود، می‌توان برای توسعه مبادلات و حرکت به سمت تجارت در مقیاس‌های بالاتر برنامه‌ریزی کرد و بخشی از تجارت خارجی کشور با افغانستان را از طریق مرزهای خراسان جنوبی انجام داد.

ضرورت تقویت زیرساخت‌های مرزی

خامه‌زر با تأکید بر ضرورت توجه ویژه به زیرساخت‌های مرزی استان اظهار کرد: توسعه تجارت با افغانستان بدون تقویت زیرساخت‌های گمرکی، حمل‌ونقل، بازارچه‌ها و امکانات مرزی امکان‌پذیر نیست و انتظار داریم دستگاه‌های ملی نیز در این زمینه حمایت بیشتری از استان داشته باشند.

وی افزود: مرزهای شرقی کشور تنها یک ظرفیت محلی برای خراسان جنوبی نیست، بلکه بخشی از ظرفیت اقتصادی و تجاری جمهوری اسلامی ایران محسوب می‌شود. بنابراین هر میزان سرمایه‌گذاری و توجه به این مرزها، در نهایت به تقویت اقتصاد کشور و افزایش صادرات منجر خواهد شد.

رئیس اتاق بیرجند ادامه داد: لازم است نگاه به مرزهای شرقی، نگاهی ملی و راهبردی باشد و تصمیم‌گیری‌ها نیز بر اساس همین نگاه صورت گیرد. خراسان جنوبی آمادگی دارد ظرفیت‌های موجود را در اختیار توسعه تجارت خارجی کشور قرار دهد.

پروژه‌های برون‌مرزی و نقش آنها در توسعه تجارت

خامه‌زر همچنین به پروژه‌های برون‌مرزی اشاره کرد و گفت: یکی دیگر از ظرفیت‌هایی که می‌تواند در خدمت اقتصاد کشور قرار گیرد، پروژه‌های برون‌مرزی و طرح‌هایی است که در سال‌های گذشته با مشکلات و موانعی مواجه بوده‌اند.

وی افزود: برخی از این پروژه‌ها سال‌ها بلاتکلیف باقی مانده بود و به دلایل مختلف، از جمله مسائل مربوط به نحوه استفاده و رعایت الزامات از سوی طرف افغان، امکان بهره‌برداری کامل از آنها فراهم نشده بود؛ اما با همکاری دستگاه‌های مختلف تلاش شده است این موانع برطرف شود و زمینه استفاده از ظرفیت‌های موجود فراهم آید.

رئیس اتاق بازرگانی بیرجند تأکید کرد: ادامه این همکاری‌ها می‌تواند به رفع مشکلات موجود در مرز و ایجاد شرایط مناسب‌تر برای فعالیت تجار و بازرگانان دو طرف کمک کند.

ضرورت توجه بیشتر کشور به مرزهای شرق

خامه‌زر با اشاره به ظرفیت‌های موجود در مرزهای شرقی کشور گفت: به نظر می‌رسد کشور باید توجه بیشتری به مرزهای شرقی داشته باشد. افغانستان در همسایگی ایران قرار دارد و این کشور می‌تواند یکی از بازارهای مهم صادراتی برای تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی استان و کشور باشد.

وی ادامه داد: شرایط افغانستان به گونه‌ای است که اگر بتوانیم زیرساخت‌های لازم را فراهم کنیم و ارتباطات تجاری را به صورت پایدار و هدفمند توسعه دهیم، می‌توانیم حضور مؤثرتری در بازار این کشور داشته باشیم.

رئیس اتاق بیرجند خاطرنشان کرد: خراسان جنوبی از این جهت موقعیت ممتازی دارد؛ چرا که هم‌مرزی مستقیم با افغانستان، وجود بازارچه‌های مرزی، گمرک و تجربه چندین ساله فعالان اقتصادی استان در تعامل با طرف افغان، مزیتی است که باید در سطح ملی مورد توجه قرار گیرد.

بازار افغانستان فرصتی برای فعالان اقتصادی خراسان جنوبی

وی با تأکید بر لزوم افزایش فعالیت بخش خصوصی در افغانستان گفت: انتظار داریم زمینه‌ای فراهم شود که فعالان اقتصادی خراسان جنوبی حضور بیشتری در بازار افغانستان داشته باشند. حضور در این بازار صرفاً به صادرات کالا محدود نمی‌شود، بلکه می‌توان در حوزه خدمات فنی و مهندسی، سرمایه‌گذاری، اجرای پروژه‌های برون‌مرزی و سایر فعالیت‌های اقتصادی نیز حضور پیدا کرد.

خامه‌زر افزود: اگر قرار است روابط اقتصادی ایران و افغانستان توسعه پیدا کند، بخش خصوصی باید نقش محوری در این فرآیند داشته باشد و دستگاه‌های دولتی نیز باید با رفع موانع و تسهیل فرآیندها، مسیر فعالیت بخش خصوصی را هموار کنند.

وی بیان کرد: اتاق بیرجند آمادگی دارد در کنار دستگاه‌های اجرایی استان و مجموعه‌های ملی، برای توسعه روابط اقتصادی با افغانستان همکاری کند و ظرفیت فعالان اقتصادی استان را برای حضور بیشتر در این بازار به کار گیرد.

خراسان جنوبی ظرفیت تبدیل شدن به محور تجارت با افغانستان را دارد

رئیس اتاق بیرجند در بخش دیگری از سخنان خود گفت: خراسان جنوبی می‌تواند به یکی از محورهای اصلی تجارت ایران با افغانستان تبدیل شود، اما تحقق این هدف نیازمند تصمیم‌گیری ملی، توسعه زیرساخت‌ها، تسهیل فرآیندهای گمرکی و مرزی و حمایت از فعالان اقتصادی است.

خامه‌زر تصریح کرد: باید تلاش کنیم ظرفیت‌های موجود در مرز به صورت کامل مورد استفاده قرار گیرد و از فرصت هم‌جواری با افغانستان برای ایجاد اشتغال، افزایش صادرات، رونق تولید و توسعه اقتصادی استان بهره ببریم.

وی افزود: در صورتی که زیرساخت‌ها متناسب با ظرفیت تجارت توسعه پیدا کند، می‌توان شاهد افزایش فعالیت بازارچه‌ها، رشد صادرات و حضور گسترده‌تر بازرگانان ایرانی در بازار افغانستان بود.

رئیس اتاق بیرجند همچنین بر ضرورت هماهنگی میان دستگاه‌های مستقر در مرز تأکید کرد و گفت: گمرک، مرزبانی، دستگاه‌های اقتصادی و سایر مجموعه‌های مرتبط باید در یک مسیر مشترک حرکت کنند تا فعال اقتصادی برای انجام یک فعالیت تجاری با موانع متعدد و فرآیندهای طولانی مواجه نشود.

استفاده از ظرفیت همه بازارچه‌های مرزی

خامه‌زر با اشاره به ظرفیت بازارچه‌های مرزی استان اظهار کرد: بازارچه‌های مرزی خراسان جنوبی ظرفیت مهمی برای توسعه تجارت با افغانستان هستند و باید تلاش شود فعالیت این بازارچه‌ها متناسب با ظرفیت واقعی آنها افزایش پیدا کند.

وی گفت: رونق بازارچه‌ها علاوه بر افزایش مبادلات تجاری، می‌تواند به رونق اقتصادی مناطق مرزی، ایجاد فرصت‌های شغلی و افزایش درآمد مردم این مناطق نیز کمک کند.

رئیس اتاق بیرجند افزود: هدف ما این است که بتوانیم ظرفیت‌های موجود را به شکل واقعی فعال کنیم و سهم استان از تجارت با افغانستان را افزایش دهیم؛ موضوعی که در صورت حمایت دولت و همراهی دستگاه‌های مرتبط، کاملاً دست‌یافتنی است.

خامه‌زر خواستار ارتقای اداره‌کل گمرکات استان به ستاد نظارت گمرکات خراسان جنوبی شد و تأمین نیروی انسانی مورد نیاز نهادهای مستقر در مرز، به‌ویژه گمرک، جهاد کشاورزی در حوزه حفظ نباتات و سایر دستگاه‌های مرتبط را ضروری دانست.

وی ابراز امیدواری کرد با تأمین نیروی انسانی مورد نیاز، عملکرد گمرکات استان در حوزه‌های صادرات، واردات و ترانزیت افزایش یابد.

رئیس اتاق بیرجند همچنین با اشاره به روند تکمیل جاده ماهیرود ـ فراه و پیگیری‌های استاندار و مجموعه مدیریت استان برای به سرانجام رسیدن این پروژه، گفت: با بهره‌برداری و زیر بار رفتن این مسیر، ظرفیت‌های اقتصادی و تجاری استان، به‌ویژه در حوزه صادرات و واردات، افزایش خواهد یافت.

وی افزود: یکی از مهم‌ترین آثار بهره‌برداری از این مسیر، تسهیل ورود مسافر و توسعه گردشگری، به‌ویژه توریسم سلامت خواهد بود و این جاده می‌تواند زمینه حضور و تردد آسان‌تر گردشگران و مسافران را فراهم کرده و به رونق گردشگری سلامت و فعالیت‌های اقتصادی مرتبط با آن در استان کمک کند.

آمادگی بخش خصوصی برای توسعه روابط با افغانستان

وی در پایان ضمن قدردانی از حضور مسئولان و توجه آنان به مسائل اقتصادی و مرزی خراسان جنوبی گفت: از اینکه موضوع افغانستان و ظرفیت‌های مرزهای شرقی در سطح ملی مورد توجه قرار گرفته است، خوشحالیم و امیدواریم این توجه به تصمیمات عملی و اجرایی منجر شود.

خامه‌زر تأکید کرد: بخش خصوصی خراسان جنوبی آماده است در کنار دولت برای توسعه روابط اقتصادی با افغانستان، افزایش صادرات، فعال‌سازی ظرفیت بازارچه‌ها و توسعه پروژه‌های برون‌مرزی همکاری کند.

وی خاطرنشان کرد: اگر بتوانیم ظرفیت‌های مرزی خراسان جنوبی را به درستی فعال کنیم، ایناستان نه تنها برای اقتصاد منطقه، بلکه برای اقتصاد ملی نیز می‌تواند نقش مؤثری در توسعه تجارت با افغانستان داشته باشد و به عنوان یکی از مهم‌ترین مسیرهای ارتباط اقتصادی ایران با این کشور ایفای نقش کند.

خراسان جنوبی در مسیر تبدیل شدن به یک قطب اقتصادی اثرگذار قرار گرفته است

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش جفنگ استفاده می‌کند. درباره چگونگی پردازش داده‌های دیدگاه خود بیشتر بدانید.

دکمه بازگشت به بالا