ضرورت تشکیل اتحادیه تخصصی برای کارگاه های زرشک پاک کنی در خراسان جنوبی
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند با اشاره به اینکه متاسفانه تا کنون صنف و اتحادیه تخصصی در حوزه محصول زرشک استان شکل نگرفته است، گفت: کارگاههای زرشک پاک کنی نیازمند یک صنف و اتحادیه تخصصی با نظارت و هیئت اجرایی درست هستند.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند،احسان بیکی در جلسه کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی اتاق بازرگانی بیرجند با اشاره به اینکه در کارگاههای زرشک پاک کنی یک سری چالشها باعث آسیب به این محصول شده است، اظهار کرد: طی چند سال گذشته در حوزه صادرات زرشک و ارسال محصول با کیفیت از استان با مشکلات زیادی روبرو بودهایم.
وی با بیان اینکه کارگاههای زرشک پاک کنی آن طور که باید به چشم نمیآیند در صورتی که در واقع قلب ارتباط بین تولید محصول و بازار هستند، افزود: در حال حاضر حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ کارگاه زرشک پاک کنی در شهرستان بیرجند بدون هیچ گونه نظارتی فعالیت می کنند.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند ادامه داد: از مجموع این کارگاه ها تنها حدود ۶۰ کارگاه دارای پروانه و زیر نظر صنف قرار دارند و متاسفانه آسیب اصلی به محصول زرشک از سوی کارگاههای زرشک پاک کنی غیرقانونی وارد می شود.
وی با اشاره به اینکه متاسفانه تا کنون صنف و اتحادیه تخصصی در حوزه محصول زرشک استان شکل نگرفته است، عنوان کرد: کارگاههای زرشک پاک کنی نیازمند یک صنف و اتحادیه تخصصی با نظارت و هیئت اجرایی درست هستند.
بیکی با بیان اینکه جایز نیست شرکتهای صادراتی از کارگاه های غیر مجاز و زیرپله ای خرید کنند، اظهار داشت: خرده مالکی در حوزه محصول زرشک بسیار زیاد است لذا اگر سیستم نظارت و هدایت درستی به صورت تخصصی کشاورزان استان را مدیریت کند در واقع قدم بزرگی در استان برداشته خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه استانداردسازی زرشک دست و پای تمام تولیدکنندگان را خواهد گرفت لذا بهبود شرایط فعلی باید مد نظر قرار گیرد، افزود: کارگاههایی که شناسه و پروانه دارند باید از کارگاههای زیر پلهای متمایز شوند.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند با بیان اینکه خوشبختانه گمرک تخصصی زرشک و عناب در استان کلید خورده و در اولین فرصت موضوع آن در مرکز مطرح خواهد شد، گفت؛ اتاق اصناف کشاورزی با توجه به ارتباطاتی که در مرکز کشور دارد می تواند به عنوان یک پشتوانه قوی دولتی برای کارگاه های زرشک پاک کنی باشد.
وی ادامه داد: اگر بتوان دو محصول زرشک و عناب را با هم تجمیع و یک اتحادیه تخصصی برای آن ها تعریف کرد بسیاری از دغدغه ها برطرف خواهد شد.
سید محمودهاشمی زاده، رئیس هیئت مدیره اتاق اصناف کشاورزی خراسان جنوبی نیز در این جلسه اظهار کرد: اثر گذاری زرشک در اشتغال و درآمد زایی بخش روستایی بسیار بالا است.
وی با بیان اینکه تشکیل اتحادیه و تصمیم گیری های تخصصی در خصوص زرشک موجب می شود کارگاه ها از حالت پراکنده و غیرقانونی خارج شوند، افزود: اتحادیه و مجموعه تخصصی موجب می شود وحدت رویه برای ارائه محصولات به بازار شکل گیرد.
هاشمی زاده با اشاره به اینکه مشخص شدن کف قیمت از دیگر مزایای تشکیل اتحادیه تخصصی برای محصول زرشک است، گفت: مباحث نظارتی و کنترل در صنف های تخصصی دقیق تر اجرا می شود.
وی با بیان اینکه اتاق اصناف متشکل از هفت اتحادیه از جمله باغداری، کشاورزی و دام و طیور و … در حوزه های مختلف است، عنوان کرد: کارگاه های زرشک پاک کنی باید در قالب اتحادیههای زیر مجموعه اتاق اصناف کشاورزی باشند چراکه پشتوانه قوی تری دارند.
محمد علی قلندری اسفدن، رئیس اداره بازرگانی و بازاریابی مدیریت تعاون روستایی استان در این جلسه با اشاره به ساماندهی کارگاه های زرشک پاک کنی، اظهار کرد: نباید وارد فاز تشکیل یک شرکت و اتحادیه جدید با عنوان جدید شد چراکه به سختی انجام می شود.
وی با بیان اینکه اتاق اصناف کشاورزی الزامی برای عضو بودن در شرکت تعاونی ندارد، افزود: بازاریابی، تسهیلات و … از مزایای عضویت در شرکت تعاونی است.
بهمن خسروی، مسئول ساماندهی صنوف و تشکل های مردم نهاد مدیریت تعاون روستایی نیز در این جلسه با اشاره به اینکه صنف به عنوان در صدور پروانه انتفاعی تعریف می شود، اظهار کرد: تعیین نرخ در پروانه صنفی کشاورزی در اتحادیه صنفی مشخص می شود و در اتحادیه تجاری جایی ندارد.
وی با بیان اینکه اتاق اصناف کشاورزی در هر شهرستان هفت رشته و حوزه دارد، افزود: در شهرستان سربیشه با توجه به ظرفیتی که در این حوزه دارد می توان اتحادیه تخصصی زرشک را دنبال کرد.
خسروی با اشاره به اینکه در صنف کشاورزی استان تعریف نمی شود بلکه شهرستان ها تعیین کننده هستند، گفت: در اتحادیه تخصصی مدیریت و کنترل باید از بدنه خود کارگاه های زرشک پاک کنی انتخاب شود.
وی بیان کرد: اتحادیه بخش کشاورزی هفت رشته و حدود ۴۰۰ کد آیسیک (ISIC) دارد.
مسلم جابری، معاون مدیرکل دفتر هماهنگی امور سرمایه گذاری و اشتغال استانداری در این جلسه اظهار کرد: استانداری خراسان حنوبی آمادگی همکاری در حوزه تشکیل اتحادیه تخصصی زرشک در استان است.
ثریارحیمی خراشاد، نماینده اتاق اصناف استان نیز در این جلسه اظهار کرد: کارگاه های زرشک پاک کنی باید آزمایشات سیب سلامت را داشته باشند.
وی افزود: باید چندین مرکز خرید برای محصول زرشک ایجاد و نمونه های خریداری شده را آزمایش کرد در صورتی که آزمایش ها خوب بود محصول به صورت یکجا خریداری شود.
نعمت الله شریف زاده، مدیر صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان در این جلسه اظهار کرد: ماهیت کار راه اندازی اتحادیه تخصصی در حوزه زرشک از حیث قانون مندی به سازمان جهاد کشاورزی بر می گردد.
وی با اشاره به اینکه محصول زرشک، زعفران و عناب سه محصول قرمز رنگ با درجه حساسیت نگهداری بالا است، افزود: در قالب بسته بندی و تنوع محصول زرشک تا کنون اقدامات کافی انجام نشده است.
شریف زاده بیان کرد: باید در قدم اول مطالعه شده و هدفمند گام برداشت و پس از آن مشکلات رسیدن به هدف که بازار فروش است مورد بررسی قرار گیرد.
سلزمان جهاد کشاورزی در خصوص صادرات صنایع تبدیلی و بارگاه های زرشک پاک کنی نهایت همکاری را خواهد داشت، گفت: در خصوص راه اندازی اتحادیه تخصصی زرشک و کارگاه های زرشک کنی حتما باید به دهیاری ها و بخشداری ها اطلاع رسانی شود.