درجلسه هم اندیشی اعضای هیات رئیسه و روسای کمیسیون های اتاق بازرگانی بیرجند با استاندارخراسان جنوبی مطرح شد:لزوم ایجاد انگیزه در فضای سرمایه گذاری خراسان جنوبی
رئیس اتاق بازرگانی بیرجند گفت: برای رسیدن به توسعه پایدار و رفع موانع و مشکلات تولید کننده و کارآفرین باید انگیزه در فضای سرمایه گذاری و کسب و کار ایجاد کنیم.
محسن احتشام درجلسه هم اندیشی اعضای هیات رئیسه و روسای کمیسیون های اتاق بازرگانی بیرجند با استاندارخراسان جنوبی اظهارکرد: ۸۰۶ فعال اقتصادی خراسان جنوبی عضو اتاق بازرگانی بیرجند هستند.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند با بیان اینکه ۱۷۳ کارت معتبر بازرگانی در استان داریم، بیان داشت: بخش عمده این کارتها مربوط به اشخاص حقوقی است.
وی تصریح کرد: باتوجه به مشکلات تعهدات ارزی که بانک مرکزی گذاشته است بسیاری از اعضا انگیزهای برای تمدید کارتهای خود ندارند.
احتشام با اذعان به اینکه انحرافی در استفاده از کارتهای بازرگانی در استان نداشتهایم، ادامه داد: برخی از تجار به دلیل ریالی بودن تبادلات با افغانستان توان برگشت ارز را ندارند.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند به تشکیل کنسرسیوم زرشک به عنوان یکی از مصوبات مهم این شورا اشاره کرد و افزود: در این کنسرسیوم بنا داریم در زمینه بازار و بازاریابی محصول زرشک ورود کنیم تا بخشی از مشکلات کشاورزان را در زمینه معرفی زرشک و صادرات آن حل کنیم.
وی با اشاره به تولید ۲۲ هزار تن زرشک در استان عنوان کرد: از این میزان سال گذشته تنها ۴۲۵ تن صادرات داشته ایم که رقم بسیار کمی است.
به گفته وی یکی از معضلات پایین بودن قیمت زرشک هم همین عدم وجود محصول در سبد صادراتی است و تلاش می کنیم تا در این زمینه تا آنجا که بتوانیم همیار کشاورزان و روستائیان باشیم.
احتشام اضافه کرد: در سال جاری ۱۱۸ جلسه در راستای حل اختلافات مالیاتی فعالان اقتصادی استان برگزار شده که مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر حقوق اعم مشکلات در این حوزه بوده است.
وی عنوان کرد: همچنین در راستای حل و فصل مشکلات واحدها و فعالان اقتصادی در ۱۲۰ جلسه تامین مطالبات تامین اجتماعی نیز شرکت داشته ایم.
وی با بیان اینکه صدور گواهی مبدا در اتاق بازرگانی بیرجند انجام می شود، افزود: کشورهای مقصد گواهی مبدا برای ارمنستان، ترکیه، سروستان، عمان دانمارک، ژاپن و بلژیک و… بوده است.
احتشام تصریح کرد: همچنین از ابتدای امسال ۲۵ دوره آموزشی از سوی اتاق با شرکت هزار و ۲۲۱ نفر برگزار شده که ۷ هزار و ۳۲۶ نفر ساعت آموزش ارائه شده است.
وی با بیان اینکه ۱۲ سال از فعالیت اتاق بازرگانی بیرجند می گذرد، بیان داشت: ساختمان اتاق بازرگانی بیرجند را از محل اعتبارات داخلی با زیربنای هزار و ۸۰۰ مترمربع در ۵ طبقه احداث کرده ایم.
وی داشتن انگیزه و بی انگیزه گی دو روی یک سکه دانست و افزود: برای توسعه پایدار و رفع موانع و مشکلات تولید کننده و کارآفرین باید انگیزه ایجاد کنیم.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند با تاکید بر اینکه مسئولیت مداری باید جایگزین وظیفه مداری شود گفت: برخی مدیران استان ریسک پذیر نیستند و بیشتر وظیفه مدار هستند تا مسئولیت مدار باشند.
وی با اذعان به اینکه کارآفرین ریسک می پذیرد عنوان کرد: در زمینه مسئولیت اجتماعی بسیار مهم است فعالیت ها مبتنی بر خدمات اجتماعی صورت گیرد.
احتشام با بیان اینکه علی رغم اینکه در استان ظرفیت های فراوانی وجود دارد اما از آن به عنوان استان کمتر توسعه یافته و محروم یاد می شود، ادامه داد:
امیدواریم با دیدگاه ها و تفکرات توسعه گرایی که استاندار دارد بتوانیم فضای کسب و کار را تسهیل و موانع پیش رو را برداریم تا به جهش تولید برسیم.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند در ادامه با بیان اینکه بحث سرمایه گذاری در استان باید جدی گرفته شود، بیان کرد: خراسان جنوبی معدن علم و دانش و نیروی انسانی تواتمند است.
وی به وجود معادن غنی در استان و محصولات استراتژیک هم اشاره کرد و افزود: اما این سرمایه های بزرگ در استان مغفول مانده است.
احتشام با بیان اینکه زرشک و زعفران استان ثبت جهانی شده است، گفت: در حوزه زعفران بیش از ۶۰ تن تولید داریم اما سهم استان در بسته بندی و فراوری کمتر از ۱۰ درصد است.
وی با بیان اینکه به تناسب افزایش سطح زیر کشت توسعه بازار را نداشته ایم، عنوان کرد: قیمت زعفران دچار افت شده و کشاورزان ناراضی هستند.
احتشام بیان داشت: در ۸ ماهه امسال ۶۴ تن زعفران صادر شده که ۲۵درصد افزایش نسبت مدت مشابه داشته است.
وی گفت: در مقام ۹۵ درصد تولید کننده زعفران اما در صادرات موفق نبوده ایم و ما تعیین کننده قیمت در بازار جهانی نیستیم.
وی تصریح کرد: در کمک به واحدهای فراوری و بسته بندی زعفران به نحوی عمل شود که زعفران خام فروشی نشود.
احتشام ادامه داد: بسته های تشویقی داشته باشیم تا سرمایه گذاری در این حوزه انجام شود و حمایت لازم نیز از واحدها انجام شود.
وی با بیات اینکه در حوزه صنعت طرح عارضه یابی را داشته ایم، گفت: عمده صنایع استان صنایع کوچک و متوسط هستند که انتظار داریم مشکلات به صورت عملیاتی حل شود.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند تصریح کرد: واحدهای دارای مزیت را کمک کنیم تا احیا شوند.
وی گفت: با نگاه یکسان نمی توان به توسعه متوازن رسید و باید نگاه ویژه به خراسان جنوبی و محرومیت های آن بشود و نسخه ویژه برای استان ارائه شود.
رمضانی رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی بیرجند هم در این جلسه با بیان اینکه طی سال ۹۵ در استان ۶۷۰ واحد تولیدی دارای پروانه داشته ایم، گفت: بیش از ۷۰ درصد واحدهای تولیدی در آن سال غیرفعال بوده است.
وی تصریح کرد: در کمتر از ۶ ماه ۱۷۰ تعطیل شدند و پروانه ان ها باطل شد.
رمضانی ادامه داد: این ۱۷۰ واحد تبدیل به انبار های شرکت های پخش تولیدات سایر استان ها تبدیل شده اند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر ۵۰۰ پروانه صنعتی در استان داریم که ۴۸ درصد واحدها تعطیل هستند، گفت: مابقی واحدها از ۵ تا ۷۰ درصد ظرفیت تولید دارند و تنها ۱۰ درصد واحدهای ما بالای ظرفیت یا با طرفیت کامل در حال فعالیت هستند.
رمضانی بیان کرد: در ستاد تسهیل در سال های گذشته مصوبات کارشناسی نبود و مصوبه روی مصوبه فقط تدوین شد و جنبه عملیاتی نداشت.
وی خواستار شد: در سال جهش تولید مصوبات ستاد تسهیل و رفع موانع تولید کارشناسه برگزار شود.
وی ادامه داد: بازار مرغ و تخم مرغ و بازار نهاده های دامی در داخل و افغانستان را داشته ایم اما اکنون این بازار در حال از دست رفتن است.
رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی بیرجند با بیان اینکه واحدهای مرغداری استان تمام بازار فروش آنها در سیستان و بلوچستان و افغانستان و پاکستان است که متاسفانه به دلیل ممنوعیت صادرات برخی از این واحدها تعطیل شده اند.
وی بیان داشت: به عنوان بخش خصوصی مشاوره به سازمان های متولی صنعت می دهیم اما مورد توجه قرار نمی گیرد و حتی خلاف ان عمل می شود.
رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی بیرجند افزود: از مسئولان تقاضا داریم این بخش را کمک دهند.
علیرضا خامه زر، عضو هیأت رئیسه اتاق بازرگانی بیرجند گفت : کشور افغانستان ۸۰ درصد مایحتاج خود را از طریق واردات تامین می کند که سال گذشته میزان واردات انها ۹میلیارد دلار بوده است.
خامه زر ادامه داد: ۲.۷ میلیارد دلار از این میزان سهم بازار ایران است که سهم خراسان جنوبی به لحاظ وزنی ۵۰ درصد و ارزشی ۳۵ درصد است.
وی با اشاره به فعالیت مرز و گمرک ماهیرود اضافه کرد: روزانه ۵۰۰ کامیون از مرز ماهیرود با ۱۲ هزار و ۵۰۰ تن کالا ترانزیت می شود.
به گفته وی ۲۵ درصد صادرات ماهیرود مربوط به محصولات استان بوده و تشریفات گمرکی در استان انجام می شود.
وی به کمبود نیروی انسانی در گمرکات استان اشاره کرد و بیان داشت: ۱۰۰ پست برای گمرک ماهیرود تعریف شده اما تنها ۳۶ پست فعال است.
خامه زر بر تامین تجهیزات کنترلی در مرز ماهیرود هم تاکید کرد و افزود: با تکمیل جاده ماهیرود به فراه شاهد جهش صادرات خواهیم بود.
به گفته وی رفع تعهدات ارزی بسیاری از مشکلات تجار را حل خواهد کرد.
سید علی خیریه، عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی بیرجند با بیان اینکه صنعت مرغداری در استان پیشرو است، عنوان کرد: در زمینه صادرات بزرگترین صادر کننده در این حوزه بودیم و تعهدات ارزی را انجام دادیم اما به دلیل مشکل مواد اولیه از صادرات جلوگیری شده است.
وی با اشاره به مشکل تامین نهاده ها برای واحدهای مرغداری استان گفت: اگر به این منوال پیش برویم و تامین نهاده نداشته باشیم در بهار سال اینده ناچاریم وارد کننده مرغ باشیم.
وی خواستار پیگیری های استاندار برای تامین نهاده مرغداری های استان برای ادامه روند تولید شد.
حمید ملانوری،استاندار خراسان جنوبی در این جلسه اظهارکرد: ستاد توسعه خاوران متشکل از نمایندگان بخش دولتی و خصوصی در استان آغاز به کار خواهد کرد.
وی افزود: مدیران باید تسهیل گر فعالان بخش های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و… باشند، زیرا توسعه استان با واگذاری امور به بخش خصوصی که از تفکر توسعه ای برخوردارند، محقق می شود.
ملانوری یکی از مهمترین ملاک های ارزیابی مدیران استان را هنر استفاده از ظرفیت رسانه ای این خطه دانست و افزود: مدیران باید از همه ظرفیت های رسانه ای استان شامل صدا و سیما، روزنامه ها، خبرگزاری ها، پایگا های خبری و فضای مجازی جهت ارائه گزارش مداوم فعالیت های دستگاه های اجرایی به مردم بهره ببرند، زیرا دلگرمی بیش از پیش مردم استان را به دنبال خواهد داشت.
استاندار افزود: همه رده های مدیریتی استان از صدر تا ذیل باید خود را مسئول حل مشکلات مردم بدانند و در این راه با افزایش تحرک و پویایی بیشتر، تلاش کنند.
وی افزود: استان در کنار ظرفیت های کم نظیر و ثروت مثال زدنی خود در معدن، نیروی انسانی متخصص، تولید محصولات استراتژیک کشاورزی، وجود سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی، مرز، میراث فرهنگی و گردشگری و … از استان های کم برخوردار کشور محسوب می شود که ثروت آن هنوز نتوانسته رفاه را برای مردم این جغرافیا به ارمغان آورد به همین جهت اعتماد به بخش خصوصی نظیر اتاق بازرگانی، اتاق تعاون، اتاق اصناف و… می تواند توسعه پایدار، متوازن و همه جانبه را برای استان به همراه داشته باشد.
استاندار خراسان جنوبی جزیره ای عمل نکردن نهادهای اجتماعی، نخبگان، دانشگاهیان و مدیران را عامل مهم توسعه در این استان خواند و گفت: دستیابی به توسعه ایده آل، با هم افزایی مثبت و جزیره ای عمل نکردن همه بخش ها حاصل می شود.
به گفته وی اولین قدم در این راه تقویت نگاه توسعه ای و نهادینه شدن آن در استان است.