تشکیل کنسرسیوم زرشک روی میز فعالان اقتصادی خراسان جنوبی
کمیسیون صنایع غذایی،کشاورزی، آب و منابع طبیعی اتاق بازرگانی بیرجند با هدف تشکیل و تعیین اعضای کنسرسیوم زرشک و مشخص شدن وظایف هر کدام از بخشهای این کنسرسیوم برگزار شد.
سید حسین خیریه رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند در این جلسه اظهارکرد: یک کنسرسیوم زمانی تشکیل میشود که میخواهیم از توانمندی های مشارکت کنندگان جهت بهبود در بهره وری و افزایش ارزش معاملاتی یک کالا استفاده نماییم.
وی بیانکرد: کنسرسیومها با این هدف تشکیل میشوند که از امکانات موجود به بهترین نحو ممکن استفاده شود.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند گفت: در زمینه محصول استراتژیک زرشک نیز با تشکیل کنسرسیوم تواناییها تجمیع شده و توان مضاعفی در بهره وری در بخش تولید، صنایع تبدیلی، بازاریابی و فروش آن کالا به ویژه در بازارهای صادراتی به وجود خواهد آمد.
خیریه با بیان اینکه طرح ایجاد کنسرسیوم زرشک در شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی مطرح و تصویب شده است، اظهارکرد: میخواهیم با تشکیل این کنسرسیوم فعالان در حوزه محصول زرشک منافع بیشتری از کارکرد خود به دست آورند.
وی بیانکرد:کنسرسیوم تولید و فروش داخلی و خارجی محصول زرشک با محوریت اتاق بازرگانی و عضویت سه نفر از بازرگانان و صادرکنندگان( به پیشنهاد اتاق بازرگانی)، پنج نفر تولید کننده(به پیشنهاد جهاد کشاورزی)، سه نفر از صنایع تبدیلی و تکمیلی زرشک( به پیشنهاد سازمان جهاد کشاورزی و صمت) تشکیل می گردد.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند ادامه داد: تلاش ما بر این است که کنسرسیوم زرشک خراسانجنوبی ، میز صادرات عناب و زرشک و خوشه زرشک و عناب همکاری مضاعفی داشته باشند تا در این حوزه از موازی کاری جلوگیری شود.
خیریه گفت: در کنسرسیوم ما کار را با آموزش در بخش تولید شروع میکنیم و در این زمینه با استفاده از مبانی علمی پیش میرویم و در نهایت نیز کار را با صنایع تبدیلی و تکمیلی ادامه خواهیم داد.
وی اظهارکرد: متأسفانه در شرایط فعلی یکی از مشکلاتی که برای محصول زرشک به وجود آمده، این است که به واسطه کاهش تقاضای مصرف و صادرات آن در اثر کرونا بسیاری از زرشک کشاورزان خراسانجنوبی در انبارها مانده است.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند با اشاره به اینکه این موضوع، بر قیمت محصول زرشک نیز تأثیر منفی گذاشته است، بیانکرد: باید در زمینه خروج ریشه درخت زرشک از استان نیز سختگیرانهتر برخورد شود.
خیریه یادآور شد: زرشکی که کنسرسیوم اجازه صادرات آن را بدهد بیشک از کیفیت بالایی نیز برخوردار خواهد بود تا در بازارهای صادراتی نیز مورد اقبال واقع شود.
وی با تأکید بر اینکه باید مصرف زرشک و استفاده از آن را در صنایع تبدیلی و تکمیلی بالا ببریم، اظهارکرد: علاوه بر اینکه با تبلیغات مصرف داخلی زرشک را افزایش میدهیم باید بازاریابی خارجی و صادراتی را نیز مد نظر داشته باشیم.
غلامرضا دره کی معاون مدیریت امور باغبانی جهاد کشاورزی خراسانجنوبی نیز در این جلسه اظهارکرد: پیش بینی میشود که در سال جاری حدود ۲۲ هزار تن زرشک خشک از سطح باغات خراسان جنوبی داشته باشیم که افزایشی را نسبت به سالهای قبل نشان میدهد.
وی بیانکرد: در سالهای اخیر آفات و بیماریهای مرتبط با محصول زرشک مورد بررسی قرار گرفته و اقدامات پیشگیرانهای در این حوزه انجام شده است که نتیجه آن را در افزایش برداشت این محصول در استان میبینیم.
معاون مدیریت امور باغبانی جهاد کشاورزی خراسانجنوبی با اشاره به اینکه زرشک خراسانجنوبی بهترین کیفیت را در موقع برداشت دارد، گفت: اگر گاهی شاهد کاهش کیفیت زرشک هستیم به واسطه مسائلی است که بعد از برداشت برای این محصول رخ میدهد.
دره کی با اشاره به اینکه بزرگترین چالش در حوزه محصول زرشک خرده مالکی است، اظهارکرد: در حال حاضر در خراسانجنوبی ۳۶ هزار بهره بردار زرشک وجود دارد.
وی یادآور شد: جهاد کشاورزی استان هیچگونه مجوز رسمی برای خروج ریشه محصولات استراتژیک خراسانجنوبی نداده است و تنها به صورت بسیار محدود برای برخی از پژوهشگاهها و مراکز تحقیقاتی صورت گرفته است.
سعید بهشتی راد، رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسانجنوبی نیز در این جلسه اظهارکرد: در زمینه فعالیتهای کنسرسیوم باید بررسی کنیم که میخواهیم در حوزه تولید، بارگاههای زرشک و یا بستهبندی و صادرات اقداماتی انجام دهیم.
وی بیانکرد: این نکته از آن جهت حائز اهمیت است که هر کدام از بخشهای تولید و صادرات حوزه بزرگی را شامل میشود و به عنوان مثال ما در بخش تولید زرشک با ۳۶ هزار بهره بردار زرشک سر و کار داریم .
رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسانجنوبی گفت: اگر کنسرسیوم را تخصصیتر کنیم به نتایج مطلوبتری میرسیم.
سرحدی از فعالان اقتصادی حوزه محصول زرشک و مدیرعامل شرکت کشت و صنعت خاوران نیز در این جلسه اظهارکرد: تولید زرشک کشور در اختیار خراسانجنوبی است و سایر استانها به صورت بسیار محدود و کم این محصول را کشت میکنند.
وی بیانکرد: در کنسرسیوم هدف اعتبار بخشیدن به این محصول اصلی استان از طریق افزایش کیفیت و قیمت گذاری مطلوب به ویژه برای بازارهای صادراتی است.
این فعال اقتصادی خراسانجنوبی اظهارکرد: امیدواریم بتوانیم با همکاری و همفکری و تلاش در کنسرسیوم منافع جمعی تولیدکنندگان، بهره برداران و صادر کنندگان زرشک این محصول استراتژیک خراسانجنوبی را تأمین کنیم.
حسین طالبی از دیگر فعالان در عرصه صادرات زرشک نیز در این جلسه بیانکرد: متأسفانه نبود بستهبندی مطلوب زرشک، خشک شدن آن در شرایط غیر استاندارد و بسیاری از موارد دیگر بعد از برداشت کیفیت زرشک را پایین می آورد که در حوزه صادرات تأثیر گذار است.
وی با اشاره به اینکه برای دریافت یک مجوز بستهبندی بسیار سختگیرانه عمل میشود، ادامهداد: باید آموزش در زمینه محصول زرشک را از پایه شروع کنیم تا محصول در زمان و موقعیت مطلوب برداشت شود.
رضایی از دیگر صادرکنندگان زرشک خراسانجنوبی نیز در این جلسه با اشاره به اینکه در طول دو- سه سال گذشته حدود ۷۰۰ تن زرشک به کشورهای مختلف صادر کرده است، گفت: مهمترین مشکل ما پایین آمدن کیفیت زرشک به واسطه سهل انگاریهایی است که بعد از برداشت صورت میگیرد.
وی با بیان اینکه از جمله این سهلانگاری ها خشککردن زرشک در شرایط غیر استاندار است، اظهارکرد: باید بر کارگاههای زرشک نظارت جدی تری صورت گیرد تا خشک شدن این محصول در شرایط استاندارد صورت گیرد.
گفتنی است در پایان جلسه رأی گیری برای تعیین اعضای کنسرسیوم زرشک صورت گرفت که
درحوزه تجارت و صادرات:آقایان احتشام(تروند زعفران)،رضایی (یزدان پترگان آریا)،آذری(اتحادیه زرشک کاران خراسان جنوبی)
در حوزه صنایع تبدیلی: آقایان بیکی(نگین شهر کاج)،صفارپور(ویتامین روزانه شرق)،خسروی(مدیر عامل قاین سرشک)
درحوزه تولید: آقایان غفاری (شهرستان آرین شهر)، موهبتی(شهرستان زیرکوه)،جوهری(شهرستان قاین)،رحیمی(شهرستان درمیان)، براتی( بیرجند) به عنوان اعضای کنسرسیوم انتخاب گردیدند.