راه ناهموار تولید در خراسان جنوبی؛ سازمان های مانع تراش را بشناسید
– مانع تراشی و عدم پشتیبانی دستگاه های دولتی و شبکه بانکی و قوانین دست و پاگیر موجب راکد شدن ۵۱ درصد واحدهای تولیدی و ۴۶ درصد طرح های سرمایه گذاری بخش صنعت در خراسان جنوبی شده است.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی بیرجند به نقل از خبرگزاری بازار : حال و روز صنعت در خراسان جنوبی چندان خوش نیست و تولید کنندگان در این استان دور افتاده از مرکز با مشکلات بی شماری دست و پنجه نرم میکنند تا بتوانند چرخ تولید را گرم و روشن نگه دارند و سرپای خود بایستند.
قصه تعطیلی و رکود در کارخانجات شهرکهای صنعتی خراسان جنوبی چند سالی است که تداوم دارد و مسئولان به جای درمان درد واحدهای موجود فقط در جلسات از جذب سرمایه گذاران و سرمایه گذاریهای جدید آمار میدهند.
آماری که در آنالیزها نشان میدهد نه تنها ۵۱ درصد واحدهای صنعتی موجود در استان به حالت رکود درآمده بلکه ۴۶ درصد طرحهای صنعتی که نوید آن را هم میدهند هم سرمایه گذاران آن به دلیل موانع و عدم پشتیبانیها دست از ادامه کار کشیدهاند.
به اعتقاد فعالان این حوزه سیاست گذاریهای غلط و کم توجهی، قوانین و مقررات دست و پاگیر برخی دستگاهها و مانع تراشیها و عدم پشتیبانیها؛ بخش تولید در خراسان جنوبی را در سراشیبی قرار داده است.
۵۱ درصد واحدهای صنعتی خراسان جنوبی راکد هستند
محمد رضا ارغشی مدیر کلینیک صنعت یار خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار بازار تصریح کرد: کلینیک صنعت یار سال گذشته به منظور پایش و عارضهیابی واحدهای تولیدی فعال و نیمه فعال استان در شهرک صنعتی بیرجند ایجاد شد.
وی پروانههای بهره برداری صنعتی صادر شده در استان را یک هزار و ۱۷۲ پروانه اعلام کرد و افزود: از این تعداد ۹۱۶ واحد صنعتی جواز صنعتی گرفتهاند.
مدیر کلینیک صنعت یار خراسان جنوبی با بیان اینکه از این تعداد ۷۴.۵ درصد واحدهای صنعتی هستند، گفت: ۲۵.۵ درصد شامل ۲۳۳ مورد طرحهای صنعتی در حال اجرا هستند.
ارغشی با بیان اینکه ۱۱ واحد شاخص صنعتی در استان داریم، گفت: از این تعداد ۶ واحد و طرح نمونه صنعتی است.
۹.۸ درصد واحدهای صنعتی خراسان جنوبی فعال، ۳۸.۸ درصد نیمه فعال و ۵۱.۴ درصد واحدها به حالت راکد و غیر فعال درآمده اند
وی تعداد مجموع واحدهای صنعتی استان را ۶۸۳ واحد اعلام کرد و بیان داشت: از این تعداد ۶۷ واحد معادل ۹.۸ درصد واحدهای فعال هستند.
مدیر کلینیک صنعت یار خراسان جنوبی با بیان اینکه ۲۶۵ واحد معادل ۳۸.۸ درصد واحدهای صنعتی نیمه فعال هستند، تصریح کرد: متأسفانه ۳۵۱ واحد معادل ۵۱.۴ درصد واحدهای صنعتی خراسان جنوبی راکد هستند.
ارغشی با اشاره به اجرای ۲۳۳ طرح صنعتی در استان عنوان کرد: از این تعداد ۱۲۶ طرح در حال اجرا و ۱۰۷ طرح به دلایل مختلف به حالت راکد درآمده است.
مدیر کلینیک صنعت یار خراسان جنوبی به وضعیت زیرساختها و پتانسیلهای شهرکهای صنعتی استان اشاره کرد و گفت: ۲۱ شهرک و ناحیه صنعتی، یک منطقه ویژه اقتصادی و چهار بازارچه مرزی در استان وجود دارد.
ارغشی با بیان اینکه ۱۸ ناحیه و شهرک صنعتی استان معادل ۸۵.۷ درصد آنها فعال هستند، گفت: از بازارچههای مرزی استان تنها بازارچه ماهیرود فعال است.
وی به شناسایی مشکلات و موانع واحدهای صنعتی استان اشاره کرد و گفت: معیار انتخاب واحدها برای عارضهیابی در اولویت اول طرحهای فعال به منظور حفظ اشتغال واحدها و بعد از آن واحدهای نیمه فعال برای کمک به افزایش اشتغال و تولید و جلوگیری از راکد شدن واحدها بوده است.
مدیر کلینیک صنعت یار خراسان جنوبی ادامه داد: از مجموع واحدهای فعال و نیمه فعال که ۳۳۲ مورد بوده است برای ۱۱۶ واحد قرارداد بسته شد که ۷۹ واحد عارضهیابی شدند و ۳۷ واحد نیز همکاری برای ارائه اطلاعات نداشتند که واحدهای دیگری جایگزین شدند.
مشکلات واحدهای صنعتی
ارغشی در خصوص نتایج این عارضهیابی و دسته بندی آنها گفت: اهم مشکلات در حوزه نیروی انسانی شامل عدم حضور نیروی انسانی متخصص، نبود فرهنگ کار در بین متقاضیان و نبود کارگر بومی برای مشاغل سخت بود.
وی به اهم مشکلات واحدها در حوزه فنی و تولید اشاره کرد و بیان داشت: نداشتن دانش فنی و فناوری روز، ماشین آلات قدیمی و استهلاک بالای خط تولید، عدم اختصاص تسهیلات برای بروز رسانی ماشین آلات و نبود مراکز پشتیبانی و تعمیرگاهی ماشین آلات و تحریمها بیشترین فراوانی را داشته است.
ارغشی با اشاره به مشکلات مطرح شده از سوی واحدها در حوزه تأمین مواد اولیه گفت: کمبود مواد اولیه به خصوص در حوزه پتروشیمی، بالا بودن قیمت مواد اولیه، دور بودن از مراکز تأمین مواد اولیه (عدم حمل به موقع و قیمت بالای حمل) از مهمترین مشکلات عنوان شد.
وی با بیان مشکلات واحدهای صنعتی در حوزه بانکی اظهار داشت: عدم پرداخت به موقع تسهیلات با توجه به افزایش قیمت ماشین آلات و مواد اولیه، سختگیری در حوزه تأمین وثیقه جهت اخذ وام (عدم پذیرش محل اجرای پروژه)، عدم پرداخت تسهیلات ارزان قیمت (موضوع بند الف تبصره ۱۸ قانون بودجه)، تحریمهای انتقال پول در حوزه خرید ماشین آلات، مواد اولیه و صادرات و نبود سرمایه در گردش از مهمترین مشکلات است.
مدیر کلینیک صنعت یار خراسان جنوبی ادامه داد: عدم توجیه فعالان اقتصادی نسبت به قوانین، سختگیریهای ممیزان مالیات و عدم اجرای معافیتهای مالیاتی از جمله مشکلات در حوزه مالیاتی است.
سازمان صمت سخت گیر ترین دستگاه در حوزه تولید استان
ارغشی سازمانهای سخت گیر و پر مشکل در حوزه تولید استان را به ترتیب سازمان صنعت، معدن و تجارت، سازمان امور مالیاتی، سازمان تأمین اجتماعی، سازمان غذا و دارو و سازمان جهاد کشاورزی اعلام کرد.
به گفته وی گاز، شرکت شهرکهای صنعتی، برق، آب و مخابرات شرکتهای خدماتی سخت گیر در حوزه تولید استان بودهاند.
مالیات (سازمان امور مالیاتی)، تأمین مالی (شبکه بانکی)، مسائل بیمه (سازمان تأمین اجتماعی) مهمترین چالشهای بنگاههای تولیدی استان بوده که ۱۰ برابر سایر مسائل و نهادها مورد تاکید فعالان اقتصادی بوده است
وی با اشاره به مهمترین مسائل کاهش جاذبه ورود سرمایه گذاران به تولید و تولید کنندگان به جهش تولید بیان داشت: عدم ثبات اقتصادی کلان، تورم بالا، نبود نقدینگی مناسب، تحریمهای خارجی و جذاب بودن بازارهای غیر مولد مطرح شده است.
مدیر کلینیک صنعت یار خراسان جنوبی عنوان کرد: مالیات (سازمان امور مالیاتی)، تأمین مالی (شبکه بانکی)، مسائل بیمه (سازمان تأمین اجتماعی) مهمترین چالشهای بنگاههای تولیدی استان بوده که ۱۰ برابر سایر مسائل و نهادها مورد تاکید فعالان اقتصادی بوده است.
وی بیان کرد: بیشترین تقاضا جهت سرمایه گذاری صنعتی که به عنوان محور تنگنای واردات ضربه به واحد تولیدی بیان میشود صدور مجوز تولید توسط سازمانهای صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی، غذا و دارو است که به صورت ویژه در استان خراسان جنوبی سختگیری و یکطرفه به تولید نگاه میشود.
مدیر کلینیک صنعت یار خراسان جنوبی تاکید کرد: در حوزه زیرساختهای شهرکهای صنعتی نیاز است آماده سازی و آب و برق در شهرکها باید به صورت جدی پیگیری شود.
ارغشی با بیان اینکه خوشبختانه از سمت سرمایه گذار و تولید کننده در استان با مشکل مواجه نیستیم، گفت: مباحث دولتی و قانونگذاری کار تولید در استان را سخت کرده است.
وی به سهم یک درصد بخش صنعت از مالیات بر ارزش افزوده اشاره کرد و افزود: این رقم باید به شهرکهای صنعتی واگذار شود که موضوع را برای پیگیری با مجمع نمایندگان استان مطرح کردهایم.
مدیر کلینیک صنعت یار خراسان جنوبی بیان داشت: اتفاق نظری را در کلینیکهای شهرکهای صنعتی شکل دادهایم تا موضوع یک درصد مالیات را از دولت و مجلس مطالبه کنیم.